Hatebreed & The Black Dahlia Murder: Reportáž!

Niektorí muzikanti vyzerajú tak, akoby sa narodili priamo na pódiu. To platí o dvojzáprahu, ktorý 3. júla navštívil Bratislavu. Popri velehlasných a uctievaných Hatebreed si slovenské obecenstvo prvý krát okúsili vysmiati The Black Dahlia Murder.

Koncert začal presne o ôsmej hodine, preto slovenské publikum, zvyknuté na určité oneskorenia koncertov, počúvalo prvé tóny koncertu „z fronty na vstupe“. The Black Dahlia Murder to napumpovali do ľudí nekompromisne a s ľahkosťou im tak príznačnou. Frontman Trevor Strnad s typickým úsmevom chrlil do ľudí zvrátené príbehy s nadhľadom a neuveriteľným nasadením. Zvuk bol silný a čitateľný, aj keď sa do popredia drali hlavne nekompromisné kopáky, posledne nastúpeného do kapely a troška v tvári znudeného, Alana Cassidyho. Alanovi skvele sekundoval basák Max Lavelle, ktorého skalní fans môžu poznať z pôsobenia v extrémnych spolkoch ako Goratory, alebo Despised Icon. Gitarista Brian Eschbach spolu so spevákom patria k  zakladajúcim členom tejto kapely. Druhý gitarista Ryan Knight hral naozaj kráľovsky, hlavne svoje sólové party.

The Black Dahlia Murder

The Black Dahlia sa ukázali vo výbornom svetle a svoj 9 skladbový setlist postavili na priereze celej tvorby, keď zazneli veci ako napríklad In Hell Is Where She Waits for Me, Moonlight Equilibrium, Statutory Ape, Everything Went Black, Necropolis, či I Will Return…

The Black Dahlia sa lúči a technici už pripravujú všetko pre druhého interpreta večera Connecticutských metalových hardcorákov Hatebreed, ktorí tento rok oslavujú 20 rokov na scéne. Randal sa ponoril do tmy a v šere červeného svetla sa rozozvučali tóny hymny „sabbatov“ Paranoid. Po nej už „naskákali“ na pódium Hatebreed a peklo sa mohlo začať. Randal praskal vo švíkoch a po stenách začal stekať prvý „hard core sweat“.

Hatebreed

Ošiltovkovaní gitaristi Wayne Lozinak a Frank Novinec súkali z Marshallov svoje metalické riffy, rytmika Matt Byrne s Chrisom Beattiem šlapala na jednotku a Randalu vládol neúnavný Jamey Jasta. Aj keď v určitých momentoch sa šetril, Randal zato makal naplno celý set týchto „nositeľov hardcoreových tradícií“.

Hralo sa veľa a čo skladba, to hit sprevádzaný zborovými spevmi s publikom. Setlist bol výberom toho najlepšieho z dielne Hatebreed – Perseverance, Straight to Your Face, Last Breath, Everyone Bleeds Now, In Ashes They Shall Reap, Honor Never Dies, Live for This, As Diehard as They Come, Smash Your Enemies, This Is Now, I Will Be Heard, Destroy Everything ….

Opäť sa ukázala jednota na koncertoch, keď v Randale boli popri ortodox hardcore fans aj
metalisti, či náhodní zvedavci. Veľmi sympatické bolo, že aj metalová kapela ako The Black Dahlia Murder sa vie správať „hardcorovo“ a to priniesť dobrú náladu, burcovať fans a držať svoje publikum pokope a v pozitívnej nálade. Pretože pravý hardcore nie je hudba, tá je len prostriedkom vyjadrenia. Skutočný hardcore je životný štýl, „DNA“, ktorá riadi náš život k otvorenosti, úprimnosti voči sebe a nášmu okoliu.

Hatebreed & The Black Dahlia Murder | 3.7.2014 | Randal Club | Bratislava | Foto: Jana

Napísal: Filip Glocko
Foto: Jana