Colours of Ostrava: Deň prvý!

První den Colours of Ostrava byl lehká příprava na následující dny. Brány areálu se otevřely ve čtvrtek o 14:00 a návštěvníci si poprvé mohli prohlédnout vše, co organizátoři připravili a k tomu nám zahráli Polemic, Les Tambours du Bronx, Shaka Ponk, Fanfaraï a Seasick Steve.

Letos na návštěvníky čeká rozšířený areal v dolní oblasti Vítkovic, z 13cti loňských stageov je letos 16. V areálu přibylo vybetonovaných ploch a i ta struska se zdá měkčí než vloni. Chytrým umístěním tribun dosáhli pocitu většího prostranství. Umístění stánků a stageov je velmi podobné loňským ročníkům, takže dlouhodobý fanoušek Colours of Ostrava se nemůže ztratit. U letošního ročníku došlo bohužel i k nepříjemne situaci a to že zpěvák Michal Hrůza byl napaden na stodolní ulici v Ostravě a je nyní v péči lékařů. Držime palce ať se uzdraví co nejdřív.

Polemic zahráli opět úžasný koncert, kde posluchačům naservírovali věci i z minulého alba HEY! BA-BA-RE-BOP, jen škoda že jejich místo v programu bylo hned na začátku a ti co se tlačili u vstupních bran je neslyšeli. Na druhou stranu, Polemic je taková sázka na jistotu že lidi nakopne do tance.

Jak je již zvykem, první koncert festivalu byl na druhém stage a až nyní na hlavním stage došlo k oficiálnímu přivítání návštěvníků, které následoval koncert skupiny Les Tambours du Bronx.

Les Tambours du Bronx je 17cti členné bubenické monstrum plné energie, které rádo energii předává publiku. Jejich vystoupení bylo tvrdé, bubny ze sudů a pořádně hrubé palice, se kterými do těch bubnů mlátili a občas i nějakou zlomili. Bohužel působilo to i repetitivně, vhodné na poslech jednou za čas na dobití energie ale hodinový koncert byl moc dlouhý.

Fanfaraï, kteří nastoupili po Les Tambours du Bronx, nechyběla energie, ale bylo slyšet větší propracovanost a přestože se rozjížděli velmi pomalu tak pořádně roztancovali všechny okolo. Představte si arabskou hudbu s typickými trubkami, přimíchejte vliv jazzu a funku a vyjdou vám Fanfaraï.

Shaka Ponk nastoupili o desáte hodině večer a zahráli show večera, vtipná, propracovaná a se zpěváky propojená videoshow byla vynikající, ať už po stránce hudební nebo po stránce vizuální. Francouzská senzace zavítala do ČR a uchvátila celé publikum. Video detaily tváře zpěváka Frah odhalily, že všechny ty skoky a pohyb je naplno a pot z něho tekl proudem. Jeho půvabná kolegyně Samaha Sam se až tak bláznivě nepohybovala a vkládala energii víc do zpěvu. Vyhrazená hodina byla pro publikum málo, ale první premiéru Shaka Ponk v ČR to stačilo, doufejme, že je uvidíme znova a snad jednou i na Slovensku.

Zklidňujícím prvkem večera byl koncert Seasick Steve, šlo o dřevní country blues, které se hrálo na nejen vlastnoručně zkonstruované kytarové nástroje. Seasick Steve je zhmotněním mé představy o vesnických bluesmanech z dávnějších dob, kteří se toulají po státech jen s pár věcmi a kytarou. Jeho koncert měl uklidňující a relaxační účinek a jak vtipně poznamenal, rozdíl mezi jeho koncertem a předcházejícím koncertem Shaka Ponk je že jemu stačí kytara a nepotřebuje vymýšlet drahou audiovizuální show.

Ti co přišli už ve čtvrtek si měli co užít.

Napísal: Jan Klepek – wwwnick
Foto: Jan Klepek – wwwnick