RAGE + špeciálny hosť

Personálny vír nie je nič neobvyklé počas existencie akejkoľvek hudobnej skupiny. Hráči sa vzájomne „hľadajú“, neskôr vznikajú produktívne, alebo deštruktívne strety dvoch, troch autorských kohútov na jednom smetisku. Ak je stredobodom diania silná osobnosť (nemusí byť hlavný skladateľ), zmeny krúžia okolo neho a kapela je „jeho“. To je aj príbeh power metalového tria RAGE a Petra ´Peavyho´ Wagnera (basa, spev). Začiatok rokov osemdesiatich bol v rockovom žánri v znamení metalovej Tsunami z britských ostrovov na čele s Iron Maiden. Bolo len otázkou okamihu, kedy sa hudobná energia zmieša s nemeckým uhlom pohľadu a vychrlí na scénu zmetalizovaných matadorov Scorpions, čerstvo stúpajúcich Accept, či novicov Helloween, Blind Guardian, Runnig Wild a neskôr aj Rage.

RAGE patrí k projektom, ktoré úspešne funguje dodnes a na scéne sa pohybujú už 30 rokov. Okolo osobnosti Peavyho sa v radoch kapely vystriedali hráči ako napríklad bubenícke esá – američan Mike Terrana (Tarja, Yngwie Malmsteen, Tony Macalpine) Jörg Michael (Saxon, Grave Digger, Stratovarius, Runnig Wild), gitaristi Manni Schmidt (Grave Digger) a súčasný virtuóz, pôvodom z Bieloruska, vyrastajúci v muzikantskej rodine – multiinštrumentalista Viktor Smolski.

RAGE prerazili prvý krát v medzinárodnom meradle, albumom „Trapped!“ z roku 1992. Súčasťou histórie je projekt aj album Lingua Mortis nahrávaný s klasickým orchestrom a aj aranžovaný v štýle klasickej hudby prelínanej metalom. Slávnejší kolegovia Metallica či Scorpions prišli s podobnými projektmi až neskôr !

RAGE majú na konte viac ako 20 štúdiových albumov, navyše kompilácie, koncertné záznamy, preto bude problémom vybrať reprezentatívny prierez kariérov a nehrať do rána bieleho. Každopádne turné, oslavujúce 30 ročnú kariéru ponúkne špeciálnu šou pre každého milovníka žánru, obzvlášť pre fanúšika RAGE, ktorí hrajú v súčasnom obsadení:

Peter Peavy Wagner basa, spev
Viktor Smolski gitara
André Hilgers bicie
špeciálny hosť prekvapenie­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

image001