NU DANCE FEST 2014

Marta Poláková
SOLO – Endings/Beginnings / SK

Choreografia a tanec: Marta Poláková
Dramaturgia: Maja Hriešik
Hudba: Martin Polák & Tibor Feledi
Kostým: Simona Vachálková
Vizuál: Branislav Vincze
Svetelný dizajn: Robert Polák
Choreografická asistencia: Yuri Korec a Peter Šavel

V istom okamihu života máme už za sebou veľa začiatkov a veľa koncov. Čo sa odohráva medzi koncom a začiatkom? Je to „medzi-časo-priestor“, v ktorom sa nič nedeje? Alebo sa práve vtedy o všetkom rozhoduje?Sólový projekt choreografky a predstaviteľky prvej generácie nezávislých tvorcov súčasného tanca na Slovensku Marty Polákovej je reflexiou jej vyše dvadsaťročnej tvorby. V intímnej výpovedi choreografka spracúva tému starnutia – v kontexte tanečného umenia výrazne chúlostivú – a vytvára pre svoju tvorbu a pokračovanie medzipriestor, v ktorom vníma otázku vývoja a dozrievania, prelínanie vrstiev starého a nového. Opakovanie a premena – princíp života i kompozície umeleckého diela – sú východiskom jej tvorby, a gesto, nosný prvok jej choreografickej syntaxe a výrazovej expresivity, si hľadá svoju novú podobu a silu.

nanohach_ORBIS PICTUS / CZ
Lenka Bartůňková / Michal Záhora

Chvíľa, ktorá je mojím životom a obrazom môjho sveta.
Duet, ktorý demonštráciou binarity pokúša zdanlivú prirodzenosť človečenstva. Introspektívna tanečná púť je inšpirovaná Červenou knihou C.G. Junga.
„Moja reč je nedokonalá. Hovorím v obrazoch nie preto, aby som sa blýskal slovami, ale z neschopnosti nájsť slová. Inak než v obrazoch nie som schopný hlbiny slov vysloviť.“ citácia z Červenej knihy C. G. Junga.
Duet, inšpirovaný Červenú knihou Carla Gustava Junga, dekonštruuje prirodzenosť človečenstva pomocou vedomých i nevedomých binarít. Dosiahnutie transcendencie znemožňuje naša schopnosť definovať seba samého iba kvôli vyhraneniu sa voči okoliu. Inscenácia Orbis pictus je introspektívna tanečné púťou, ktorá sa pohráva s obrazmi kolektívneho nevedomia. Tanec dopĺňa surreálna hudba talianskeho hudobníka Carla Natoliho a svetelná scénografia Jana Komárka. Choreografia vznikala o. i. počas rezidencie umelcov v jihlavskom divadle DIOD a plzenskom priestoru Pap.rna.

Koncepcia, choreografia: Lenka Bartůňková, Michal Záhora
Tanec: Dagmar Chaloupková, Michal Záhora
Hudba: Carlo Natoli /
Svetelný dizajn, scénografia: Jan Komárek
Svetlá: Jiří Hajdyla
Kostýmová spolupráca: Mariana Novotná
Produkcia: Honza Malík & Nanohach os
Koproducent: Tanec Praha OZ
Za podpory: MK SR, Hl. m. Praha, DIOD-divadlo otvorených dverí Jihlava, Pap.rna Plzeň, Konzervatórium Duncan centre
Mediálni partneri: Tanečné zóna, Tanečné aktuality, i – divadlo, Metropolis, A2, Metropol TV, ČRo 3 – Vltava, kino Světozor Praha , Aerofilms