Hana Hegerová sa vracia: 2CD Recital ’70 – Live!

Objavený klenot! Jedinečná a neopakovateľná šansoniérka Hana Hegerová prichádza so svojím Recitalom ’70, ktorý ležal zabudnutý dlhých 44 rokov v archíve Divadla Na Zábradlí. Ide o jej prvý a kompletný koncertný záznam, natočený v roku 1971.

Dokazuje, aké výsostné postavenie mala na vtedajšej československej scéne populárnej hudby. Štyridsaťročná Hegerová bravúrne predvádza svoje umenie za sprievodu kapely vedenej Milanem Dvořákem.

Niekoľkohodinový zvukový mastering štúdia Jámor prináša silný komorný zážitok. Práve preto som sa rozhodol 2CD sám vydať a sprostredkovať emóciu všetkým, ktorí majú Hanu Hegerovú radi rovnako ako ja.“ Tomáš Padevět, vydavateľ

„Som rada, že sa to podarilo. A zároveň som prekvapená, že si niekto moje dosky vôbec kupuje. Ja sama ich totiž počúvať nemôžem, pretože vnímam iba ich nedostatky.“ Hana Hegerová

Hana Hegerová naskúšala Recital ’70  pôvodne pre divadlo Semafor, kde sa odohrala i jeho premiéra. Žiadny podobný live záznam jej skoršieho, respektíve vtedajšieho recitálu nebol doteraz vydaný a je viac než pravdepodobné, že ani neexistuje. Recital ’70 zahŕňa 17 nahrávok, medzi ktorými sa objavujú aj niektoré, u nás doposiaľ nevydané piesne, ako napr. slovenská ľudová Ej, vtedy len vtedy alebo slávna Brelova Ne me quitte pas, spievaná v originálnej verzii. Pôvodný záznam je doplnený o 3 bonusové hudobné perly, ktoré majú na nosiči taktiež svoju premiéru. Z nich je najprekvapujúcejším objavom pieseň Emancipovaná z autorskej dielne Hapka-Horáček. Pôvodne vznikla pre televíznu Manéž Bolka Polívky (r. 1987). Nikdy však nebola zverejnená a zabudli na ňu autori, ale aj obľúbená speváčka. Ďalší bonus Wie schön ist immer wieder das Frivolen pochádza z východonemeckého televízneho seriálu Neviditeľné hľadí. Podarilo sa ho získať z nemeckého archívu DRA.

Hana Hegerová ukončila v auguste 2011 svoju umeleckú kariéru a vydanie tohto dvojalbumu je nečakaným „návratom“ legendy českého šansónu. 2CD sprevádza booklet s mnohými informáciami o Recitalu’70 a osobnými spomienkami. Album tak zásadne doplní diskografiu Hany Hegerovej. Titul oficiálne vychádza 29. 5., v ďalšom týždni 4.6. bude dvojalbum pokrstený v Divadle Na zábradlí za účasti niekoľkých významných osobností, nerozlučne spätých s tvorbou Hany Hegerovej, ako napríklad niektorí autori jej piesní: Michal Horáček, Václav Kopta, Daniel Dobiáš alebo režisér tohto Recital ’70 Jaroslav Gillar, kapelník orchestra Milan Dvořák, ktorý bravúrne Hanu Hegerovú na albume doprevádza či Petr Malásek, autor záverečnej bonusovej piesni Snad každý má to horké rád. Krstom bude sprevádzať bývalá televízna hlásateľka a moderátorka Jaroslava Panýrková.

Na vianočný trh sa ešte chystá jedinečná limitovaná edícia 500 kusov Recitalu ’70 v klasickom vinylovom prevedení 2LP. Jednotlivé albumy budú očíslované a doplnené podpiskartou s vlastnoručným podpisom pani Hany Hegerovej. V súčasnosti je takmer nemožné získať nový autogram od Hany Hegerovej, z toho dôvodu pôjde o exkluzívnu zberateľskú raritu.

Zdroj:  SOUL FOR SHOW / SUPRAPHON 2015