Saténové ruky vychádzajú už aj na vinyle. LP Bozkávam pokrstí na festivale Waves Kali Bagala.

Príjemne praskajúci zvuk pod ihlou gramofónu a k tomu poriadny rock ‚n‘ roll. Fanúšikovia bratislavskej kapely Saténové ruky a vinylových platní si prídu začiatkom októbra na svoje. Skupina totiž vydáva pod hlavičkou vydavateľstva go2stage album Bozkávam na vinyle v limitovanej edícii 500 kusov.

Release party sa bude konať na festivale Waves v sobotu 3. októbra 2015 v priestoroch Gorila.sk Urban Space, kde kapela vystúpi o jedenástej večer. Krstným otcom bude najvernejší fanúšik Saténových rúk a LP platní – vydavateľ literatúry Koloman Kertész Bagala (Kali Bagala). Na release party budú vinyly dostupné exkluzívne za akciovú cenu.

Kali Bagala je fanúšikom Saténových rúk už od úplného začiatku existencie kapely. Absolvoval dokonca ich prvú skúšku a nechýbal ani na ich prvom koncerte v Nu Spirit klube. „Myslím si, že som jeden z divákov, ktorý navštívil asi najviac koncertov Saténových rúk,“ poznamenal Kali Bagala, ktorý pozná takmer všetkých 14 skladieb z albumu naspamäť. „Strašne sa mi páči, že vtipné nie sú len texty, ale aj hudba,“ dodal.

foto_Dorota Sadovská1

Kali pestuje svoju lásku k vinylom už roky. Najskôr brigádoval za študentských čias ako predavač „elpéčok“ a neskôr si v roku 1991 vlastný music shop sám založil. „Vinyly     pre mňa znamenajú nostalgiu, detstvo,“ spomína Kali, ktorý vraj hudbu začal počúvaťzhruba v roku 1979. „V tom čase bolo skvelé, ak ste vlastnili gramofón. Dotknúť sa vtedy prstami platne bol pre nás najväčší hriech, takže sme to všetci vedeli takými tými chirurgickými chvatmi chytať a uložiť,“ hovorí Kali a spomína tiež na to, ako sa s partiou ďalších milovníkov hudby stretával  v pivnici a počúval platne a potom hodiny debatoval. Do pivnice vraj chodili ako do filharmónie.

Gramofón je podľa neho geniálnym nosičom na prenos zvuku. „Ak nejakú skladbu poznáte dajme tomu z rádií a potom si ju zrazu pustíte na nejakej dobrej aparatúre z vinylu, zistíte, že sú tam oveľa lepšie a krajšie zvuky, ako ste dovtedy poznali,“ pochvaľuje si gramofón Kali.

Kali Bagala s vinylom

Vizuál obalu vinylovej platne vychádza z grafiky, ktorá bola použitá na obale CD.  Jej autorom je grafický dizajnér a ilustrátor Palo Čejka. Na hravom obrázku je možné nájsť autoportrét samotného ilustrátora a aj vizualizované témy niektorých pesničiek z albumu (Príbor, Had, Mŕtvy muž.)

Saténové ruky vydali album Bozkávam na CD v máji 2015. Obsahuje 14 skladieb. Nájdete medzi nimi napríklad singel Debil a kráľovná, či  skladbu DušaN, ku ktorej vytvoril japonský režisér Kousuke Sugimoto videoklip, ktorý má od uvedenia klipu do dnešného dňa vyše 60 tisíc zhliadnutí. Kapelu tvoria Vlado Janček (spev a gitara), Bebe (spev, basgitara), Kasko (spev, gitara) a Jožo Lipa (bicie). Zvuk Saténových rúk charakterizujú jednoduché gitarové riffy, hravé texty s príbehom a rock and rollový drive.

Saténové ruky_Bozkávam_artwork

Zdroj: go2stage