Festival Waves Bratislava zobudil hudobnú scénu, kluby zaplnilo viac ako 3000 ľudí denne.

Hlavné mesto má za sebou tretí ročník multiklubového festivalu Waves Bratislava, ktorý do trinástich koncertných priestorov prilákal viac ako tritisíc ľudí denne a predstavil takmer 130 zaujímavých mien z domácej a európskej hudobnej scény.

Progresívny line-up, organizáciu a špeciálnu atmosféru si pochvaľovali festivaloví návštevníci aj odborní delegáti zo Slovenska a zahraničia, ktorí sa okrem koncertov prišli zúčastniť aj medzinárodnej hudobnej konferencie. Tá je už tradične súčasťou celého podujatia, ktoré prebieha paralelne s viedenskou časťou pod spoločnou značkou Waves Central Europe. Waves Bratislava tiež týmto dňom oznámilo spustenie limitovanej série festivalových permanentiek na ročník 2016.

Jedinečný festivalový koncept

Na Slovensku je Waves Bratislava svojím konceptom unikátny festival. Ide totiž o tzv. showcase, ktorého cieľom je predstaviť atraktívne a nové hudobné mená. Dramaturgia sa pohybuje na pomedzí indie-rocku, elektroniky a folku s presahmi do jazzu, world music a experimentálnych žánrov, pričom geografické obmedzenia si organizátori pri výbere účinkujúcich nekladú.

Festival je okrem odvahy vyskladať line-up v podstate z neznámych interpretov zaujímavý aj tým, že cieli nielen na tradičných festivalových návštevníkov, ale aj na odbornú hudobnú komunitu promotérov, hudobných manažérov a agentov, vydavateľov a ďalších profesionálov z hudobného sektora. To všetko s cieľom objavovať novú hudbu, pomôcť kapelám v naštartovaní medzinárodnej kariéry a podporiť rozvoj domácej scény.

03_Wav15_Martina_Mlc_u_chova_

Poslúžiť tomu má aj odborná konferencia, ktorej sa tento rok zúčastnilo viac ako 300 delegátov, pričom polovica z nich pricestovala zo zahraničia. V piatok sa celý deň diskutovalo o mýtoch a faktoch v hudobnom priemysle, rozoberal sa stav slovenskej hudobnej profesionálnej komunity, export domácej produkcie do zahraničia, či umiestňovanie hudby do filmov a reklám a ďalšie zaujímavé témy. Kapely mali tiež možnosť vypočuť si konštruktívne reakcie na svoju tvorbu od rešpektovaných novinárov, promotérov a zástupcov BBC, FM4, festivalov Melt!, Primavera, United Islands of Prague, SXSW a iných.

Piatkový a sobotný večer pokračoval koncertným maratónom v trinástich kluboch a priestoroch v okolí Námestia SNP. Medzi nimi nechýbala Stará tržnica s voľným vstupom, MDPOH, Nu Spirit Club, KC Dunaj, Ateliér Babylon, Véčko, Gorila.sk Urban Space, Urban House, Poľský Inštitút, Fuga, Klub dole, Lokal UNAS a galéria Kunsthalle LAB, ktorá ponúkla krátke unplugged koncerty v kombinácii s modernou umeleckou inštaláciou autorov z Hamburgu.

Pozitívne domáce aj zahraničné reakcie

Na koncertoch sa zúčastnili aj delegáti z konferencie, pred ktorými sa účinkujúci mohli ukázať a posunúť sa tak ďalej vo svojej medzinárodnej kariére. Waves Bratislava tiež navštívilo viac ako 50 médií s akreditovanými novinármi z Poľska, Maďarska, Čiech a pobaltských krajín. Zo všetkých strán zneli pochvaly a pozitívne reakcie.

“Na náš koncert sa nám podarilo pritiahnuť dosť veľký počet zahraničných delegátov. Zatiaľ máme veľmi dobrú odozvu a už deň po festivale diskutujeme o koncertoch v Macedónsku a pobaltských krajinách,” povedal o vystúpení skupiny Polemic ich manažér Juraj Cocher.

23_Wav15_Michal_Luka_c_

Programová riaditeľka festivalu Liverpool Sound City Rebecca Ayres z programu vyzdvihla Leyyu (AT), The Hearing (FI) ale aj slovenských Nvmeri a Jimmyho Pé. Speváčka Katarzia chválila svieži medzinárodný line up a spolu s manažérom maďarských Ivan & The Parazol vyzdvihla priateľský a ľudský prístup organizátorov. Dramaturg českej Besedy u Bigbítu Pavel Uretšlégr si už vytipoval niekoľko mien pre budúci ročník svojho festivalu a riaditeľ agentúry Music Estonia hovoril o špeciálnej atmosfére a vyspelosti bratislavskej klubovej scény.

Väčšina sa zhodla na jednom. Na Slovensko a festival Waves Bratislava by sa o rok chceli vrátiť.

Waves Bratislava 2016

Organizačný tím Waves Bratislava týmto dňom začína pracovať na ďalšom festivalovom ročníku. V prípade záujmu si lístok môžete zaobstarať už teraz. K dispozícii je limitovaná séria festivalových permanentiek Waves Bratislava 2016 za uvádzaciu cenu 9 eur.

Poďakovanie partnerom

Radi by sme sa poďakovali partnerom, ktorí pomohli k realizácii festivalu. Menovite sú to Visegrádsky fond, Stredoeurópska nadácia, Bratislavská organizácia cestovného ruchu, Turizmus regiónu Bratislava a samotné mesto Bratislava, ktoré podujatiu poskytlo aj primátorskú záštitu.

Vďaka doplnkovému sobotnému programu pre zahraničných delegátov ako aj kyvadlovej doprave Viedeň – Bratislava, sa podarilo odprezentovať Bratislavu, bratislavský región a hudobnú scénu strednej a východnej Európy v tom najlepšom svetle pre zahraničných návštevníkov a delegátov.

24_Wav15_Michal_Luka_c_

REAKCIE ÚČINKUJÚCICH, DELEGÁTOV A ZAHRANIČNÝCH NOVINÁROV

“Úžasný festival, perfektný štáb, najlepší diváci a pekný prístup k ľuďom. Taký svieži medzinárodný line up sa na Slovensku nikde inde nevyskytuje. Ďakujem!”  Katarzia (speváčka, SK)

“V Bratislave sme videli niekoľko kapiel a účinkujúcich, ktoré by u nás v Británii mohli fungovať, napríklad Mari Kalkun, Kyklos Galaktikos alebo Ivan & The Parazol. Spoznali sme sa s viacerými slovenskými a českými promotérmi a agentmi. Naša cesta na Slovensko rozhodne mala zmysel a význam!” Rob Gibbs (agent, UK) 

“Všetky estónske kapely aj my sme cítili, že Bratislava má špeciálnu atmosféru. Mesto žilo festivalom, kluby boli zaplnené a reakcie ľudí boli výborné. Chceme sa vrátiť čo najskôr!” Virgo Sillamaa (riaditeľ Music Estonia, EE)

“Bola to moja druhá návšteva na Waves Bratislava. Myslím, že organizátori festivalu a konferencie to vzali zo správneho konca a snažia sa podujatie predstaviť ako bránu do strednej a východnej Európy. Stretla a spoznala som množstvo skvelých a nových ľudí. Moje top kapely z programu? Leyya, Blaž & Simon, The Hearing, Nvmeri a Jimmy Pé.” Rebecca Ayres (programová riaditeľka Liverpool Sound City, UK)

“Páčila sa mi snáď každá kapela, ktorú som videl, čo je neuveriteľné. Skvelý festival a atmosféra!” Attila Kalman (novinár Hvg.hu)

“Úžasný prístup organizátorov, naozaj sme si to užili! Viem, že sa na nás boli pozrieť viacerí delegáti zo zahraničia vrátane Liverpool Sound City či festivalu Ment.” László Kelemen (manažér Ivan & The Parazol, HU)

“Veľmi zmysluplná akcia. Už teraz vieme o 3-4 menách, ktoré chceme pre náš festival osloviť. Dve z nich sú zo Slovenska.” Pavel Uretšlégr (dramaturg Beseda u Bigbítu, CZ)

Zdroj: Waves Bratislava