BOB MINTZER QUINTET on CZECHOSLOVAKIA TOUR

Bob Mintzer je americký jazzový saxofonista, skladateľ, aranžér a bandlíder považnovaný za popredných saxofonistov svojej generácie, ktorý výrazne ovplyvnili americku jazzovú scénu.

Vo svojej kariére zaznamenal 30 sólovych projektov. 4 nominácie na cenu Grammy a samotnú cenu Grammy za najlepšiu náhravku jazzového orchestra „pocta pre Counta Basieho“ (2001). Už 20 rokov je členom skupiny Yellowjackets, taktiež viťazom nominácie ceny Grammy awards. Na svojom konte má cez 200 big bandových aranžov a jeho big bandová hudba sa hrá po celom svete. Ako inštrumentalista Bobpracoval s osobnosťami ako Art Blakey, Jaco Pastorius, Sam Jones, Randy Brecker, Gil Evans, Yellowjackets, GRP All Star Big Band, Mike Manieri, The New York Philharmonic, aby sme vymenovali aspoň niektoré. 

Lukáš Oravec je slovenský jazzový trumpetista a skladateľ. Vyniká jedinečným improvizačným umením a pokračuje v ceste prešlapanej velikánmi jazzovej trúbky v čele s Freddie Hubbardom, Tom Harrelom či Woodie Shaw. Bol ocenený cenou ESPRIT za najlepší jazzový album roku. Na svoje konto si pripísal množstvo spoluprác s osobnosťami domácej i svetovej scény ako Rick Margitza,Kálmán Oláh, Vincent Herring, Miroslav Vitous, Pavel Wlosok, Gábor, Peter Erskine, Gábor Bolla, Hanu Rantanen, Jamil Sheriff či Benito Gonzalez. Je členom Big Bandu Gustava Broma a Big Bandu Matúš Jakabčica.

Pianista a skladateľ Oláh Kálmán je absolvent jazzového klavíra a kompozície na  univerzite Ferenc Liszt v Budapešti. Svetoznámy jazzový pianista vo svojom prejave spája prvky jazzu a klasickej hudby. V roku 2006 bol poctený cenou Ferenca Liszta a v tom istom roku získal hlavnú cenu v prestížnej skladateľskej súťaži Thelonius a Monka v Spojených štátoch. Jeho najznámejši projektom je maďarské „Trio Midnight“. Má za sebou spolupráce s menami ako Lee Konitz, Randy Brecker, Steve Grossman, Jack DeJohnette, John Patitucci, Tommy Campbell, Ron McClure, Stefano Di Battista, Philip Catherine, Palle Danielsson, André Ceccarelli, Paolo Fresu,  Nicolas Payton, Kenny Wheeler and Ravi Coltrane 

Tomáš Baroš – český kontrabasista, patrí k najmladším talentovaným kontrabasistom na jazzovej hudobnej scéne. Tomáš Baroš je člen najprogesívnejších jazzových formácií doma a v zahraničí. Napríklad v kapele Piotra Wojtasika, Harryho Sokala „Three Tenors“ alebo v Rozhlasovom Big Bande Gustava Broma.  Na pódiách  hral aj s Alex Sipiaginom, Benny Golsonom, Benito Gonzalezom, Adamom Pieroncikom, Jure Puklom a moha ďalšími. 

Marian Ševčík je jedným z najvplyvnejších Slovenskych bubeníkov svojej generácie. Zúcastnil viacerych zahraničných jazzových workshopov. Úcinkoval na jazzových festivaloch v Rakúsku, Nemecku, Švédsku, Veľkej Británii, Francúzsku, Holandsku, Poľsku, Španielsku a USA. Marián hral a nahrával s hudobníkmi ako Joel Frahm, Boris Kozlov, Igor Butman, Benito González, Joel Frahm, Deborah Davis, George Mraz, Alex Sipiagin, Mary Stallings, Essiet Okon Essiet, Donny McCaslin,Joe Cohn,Igor Butman. V roku 2008 bol ocenený cenou Ladislava Martonika „Jazzman roku“. V roku 2013 sa podieľal na nahrávanie nového CD klaviristu Pavela Wlosoka spolu s basistom Mikom Holestein a tenor saxofonistom Donny McCaslin v USA.

BOB MINTZER QUINTET (USA/HU/CZ/SK)
Bob Mintzer – saxophone        www.bobmintzer.com
Lukáš Oravec – trumpet          www.lukasoravec.com
Kálmán Oláh – piano
Tomáš Baroš – bass               www.tomasbaros.com
Marián Ševčík – drums

17.10. Orava Jazz Festival
19.10. Karlove Vary Jazz Festival
20.10. Plzeň Jazz Festival
21.10. Praque International Jazz Festival
22.10. Recording Session Praque
23.10. B. Jazz Days in Žilina
24.10. Bratislava Jazz Days

BOB_MINTZER_POSTER_5

Zdroj: Organizátor