World Music nielen zo Slovenska

Koncert World music nielen zo Slovenska predstaví špičkové projekty z Maďarska, Čiech, Bulharska a Slovenska na jednom pódiu. Skupiny Trnki (SK), The Vocal Trio – Evridika (BUL), Fonó Zenekar (HU) a Jitka Šuranská (CZ) & Pacora Trio (SK) vytvoria neopakovateľnú mozaiku world music a folklóru.

Trnki (SK)
obľúbená ženská spevácka skupina predstaví horehronský spev, sebe vlastným autentickým spôsobom. Na tomto koncerte v Bratislave si pripomenieme krásu horehronského spevu, ktorý ašpiruje na zápis do Nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.
Video:

The Vocal Trio – Evridika (BUL)
Bulharské ženské zoskupenie je súčasťou slávneho zboru ANGELITE, ktorý je niekoľkonásobným nositeľom Grammy a účinkovalo od Japonska, cez Indiu až po Mexiko. Dirigent Georgi Petkov tentoraz predstaví v Bratislave trio, ktoré pokračuje v tradícii Angelite a predstaví crossover bulharského ľudového spevu s jeho špecifickou poetikou, spolu s  balkánskymi rytmami v príťažlivých aranžmánoch.
Video:

Fonó Zenekar (HU)
Táto maďarská folklórna skupina je dôležitým priekopníkom vo výskume, šírení a interpretácii folklóru karpatskej kotliny. Za svoje albumy získali množstvo ocenení, napr. Choc de l’Année” časopisu Le Monde de la Musique. Ich živé vystúpenia sú nabité energiou, virtuozitou a citlivou interpetáciou nielen maďarského folklóru.
Video:

Jitka Šuranská (CZ) & Pacora Trio (SK)
Mladá speváčka a huslistka pochádzajúca z Moravy získala českého Anděla 2013 v kategórii Folk&World Music za album, ktorý produkoval a aranžoval Stano Palúch a spolu s Jitkou nahralo trio Pacora.
Pacora Trio je slovenská etno-jazzová skupina, ktorá získala uznanie doma i v zahraničí. Slovensko reprezentovala na najväčšom veľtrhu world music WOMEX15 v Budapešti a ako jediný interpret zo strednej a východnej Európy aj na Red Sea Jazz Festivale 2016 v izraelskom Eilate.
Video:

ticketportal: https://www.ticketportal.sk/event.aspx?ID=21963

V spolupráci s AMITY, World Music from Slovakia, Maďarský Inštitút a BULKIS