16.MFF Bratislava predstavuje medzinárodné súťaže.

Najväčšiu prestíž majú na každom festivale súťažné sekcie. Na Medzinárodnom filmovom festivale Bratislava sa o festivalové ceny budú aj tento rok filmy v troch súťažných sekciách: v Súťaži prvých a druhých hraných filmov, Súťaži prvých a druhých dokumentárnych filmov a Súťaži krátkych filmov.

Súťaž prvých a druhých hraných filmov zostavil už po štvrtýkrát programový dramaturg festivalu Nenad Dukić. Okrem nutnej kvality zdôrazňuje Dukić zemepisnú rozmanitosť súťažných filmov, pretože jeho cieľom bolo taktiež „dať možnosť bratislavskému publiku spoznať spôsob rozmýšľania mladých režisérov z rôznych kultúr. Nebolo to ani z čírej zvedavosti ale preto, že tento vhľad do myšlienok, námetov a štýlov filmárov obohacuje naše vlastné vnímanie – nielen sveta filmu ale nášho dnešného sveta ako takého.

Vo výbere sa nachádza viacero filmov už ocenených na veľkých festivaloch, napríklad Party Girl (2014) trojice režisérov Marie Amachoukeli, Claire Burger a Samuel Theis, ktorí získali v Cannes Zlatú kameru pre najlepší debut. Ich film je portrétom 60-ročnej Angélique, ktorá celý život pracuje v bare, miluje nočný život a mužov. Jeden z jej pravidelných klientov ju požiada o ruku, pričom očakáva, že sa z nej stane žena v domácnosti.

Z prestížneho benátskeho festivalu sa vo výbere nachádzajú až tri debuty, dva z nich ocenené v rámci Týždňa kritiky. Víťaz, srbský film Najdúch (No One’s Child, 2014) sa vracia k téme vojny na Balkáne v 90. rokoch. Režisér Vuk Ršumović spracúva skutočný príbeh o chlapcovi, ktorého našli žiť v lese medzi vlkmi a ktorého po vypuknutí vojny poslali do bojov. Cenu FEDEORA získala snímka Od ničoho k ničomu (Flapping in the Middle of Nowhere, 2014) vietnamskej režisérky Nguyen Hoang Diep, nekompromisná reflexia spoločnosti: mladá Huyen nechtiac otehotnie a jediný spôsob, ako získať peniaze na potrat, je dať sa na prostitúciu. Film iránskeho režiséra Nimu Javidiho Melbourne (2014) je príbehom mladého páru, ktorý plánuje ísť do Melbourne, no tesne pred odchodom sa náhodou stanú súčasťou tragédie.

O festivalové ceny bude v tomto roku súťažiť aj slovenský zástupca – hraný debut Deti (Children, 2014) oceňovaného dokumentaristu Jara Vojteka a debut známeho herca Jiřího Mádla Pojedeme k moři (To see the sea, 2014).

Súťaž dokumentárnych filmov sa tento rok pretransformovala a podobne ako pri hraných, aj v tejto kategórii budú súperiť prvé a druhé filmy. Ešte viac sa tak zvýrazní úloha a identita festivalu ako objaviteľa nových talentov svetovej kinematografie. Zostaviteľ sekcie Pavel Smejkal o tom sám hovorí: „V súvislosti s dokumentárnou sekciou sme sa rozhodli pre zmenu štatútu a po vzore našej súťaže hraných filmov sme ju vyhradili začínajúcim filmárom. Nakoniec, debutmi boli aj víťazné dokumenty minulého a predminulého ročníka. Dúfam, že sa vo výbere odrazí moje presvedčenie, že práve na poli dokumentárneho filmu sa dnes dejú tie najzaujímavejšie a najinovatívnejšie veci”.

V súťažnom výber opäť nechýbajú držitelia prestížnych ocenení. Víťaz kodanského CPH:DOX Hra o fazuľky (Bloody Beans, 2013) režisérky Narimane Mari rozpráva originálnym spôsobom o dejinách Alžírska: skupina detí stvárňuje momenty z alžírskeho boja za oslobodenie, pričom realita sa mieša s fikciou a mýtmi. Povstanie (The Uprising, 2014) Petra Snowdona, víťaz MFDF Jihlava, sa zas venuje nedávnym revolúciám v arabských krajinách. Spája zábery z rôznych zdrojov, predovšetkým z YouTube, a z rôznych krajín, čím vytvára akési abstraktné povstanie, ktoré je rovnako skutočné, ako i vymyslené.

Vo výbere sa nachádza aj poľský film ocenený na MFF Locarno 15 strán sveta (15 Corners of the World, 2014) Zuzanny Solakiewicz o experimentálnom hudobnom štúdiu zo 60. rokov a pionieroch elektronickej hudby v Poľsku; najnovší film Hermesa Paralluela (pred dvoma rokmi MFF Bratislava premietal jeho film Yatasto) Nie je všetko vigília (Not all is vigil, 2014), ktorý sa minulý mesiac objavil na festivale v San Sebastiáne, alebo portrét významného českého architekta Davida Kopeckého DK (2013) jeho manželky Báry Kopeckej.

súťaži krátkych filmov nechýba víťaz festivalu v Rotterdame Ostrov  (The Island, 2013) dvojice režisérok Dominga Sotomayor Castillo a Katarzyna Klimkiewicz, či víťaz najvýznamnejšieho festivalu krátkometrážnych filmov v Tampere Núdzové volania (Emergency Calls, 2013)  režisérov Hannes Vartiainen a Pekka Veikkolainen. „V porovnaní s celovečernými filmami považujem krátke filmy za zaujímavejšie, keďže sú oveľa slobodnejšie pri uchopení témy, žánru, štýlu, atď., najmä preto, že autorov netlačia peniaze, ale aj preto, že nemusia nevyhnutne rešpektovať tie ‘správne’ dramatické pravidlá či vzorce dlhometrážnych filmov. Okrem toho, formát krátkeho filmu vždy bol a dodnes zostáva živnou pôdou pre mladé – a niekedy aj trochu staršie – talenty“, hovorí zostavovateľ sekcie Erwin Houtenbrink.

MFF Bratislava pokračuje taktiež s programovými sekciami Mimo súťaž. V rámci nej sa budú premietať ďalšie zaujímavé hrané, dokumentárne a krátke filmy, ktoré sa síce nezmestili do súťažných výberov, no stále stoja za pozornosť.

Zdroj: MFF Bratislava