6. ročník benefičného festivalu Chyťme sa za ruky obšťastnil večné deti.

Pri príležitosti osláv 25. výročia úspešného fungovania Domova Sociálnych Služieb pre deti a dospelých v Galante otvorilo 26. apríla 2015 svoje brány benefičné podujatie Chyťme sa za ruky. MsKS v Galante zaplnili klienti z 37 domovov sociálnych služieb a zariadení pre zdravotne postihnutých z rôznych kútov Slovenska.

Ešte pred oficiálnym začiatkom nabili estrádnu sálu energiou tanečné inštruktorky Michelle Weber z Dominikánskej republiky a domáca Diana Kurucová, ktoré si s prítomnými zatancovali temperamentnú Zumbu.

Chyťme sa za ruky 2015 Foto 5 Katarína Orešanská

Štvrťstoročie fungovania DSS v Galante oslávili sladkou tortou, ktorú spoločne rozkrojili primátor mesta Peter Paška a za DSS Galanta Zdenka Zámečníková, v prítomnosti  organizátora Milana Štefánika a predsedu kultúry a medzimestských vzťahov Petra Koleka.

Po slávnostnom úvode odštartoval koncert v znamení exotiky. Počas päťhodinového koncertného maratónu sa na pódiu vystriedali kapely No Name, pražská Lola Běží, The Great Malarkey z Veľkej Británie a kapela Debademba z afrických krajín Mali a Burkina Faso. Podujatie vynikajúco spestril svojím humorom zabávač Richard Vrablec.

Chyťme sa za ruky 2015 No Name Foto 2 Katarína Orešanská

Londýnčania The Great Malarkey poňali svoj set energicky a rozvášnenému publiku predviedli  mix balkánskej dychovky, ska a kabaretu. Vo finále dychová sekcia,  spolu s charizmatickou speváčkou Alex Ware, vbehla priamo medzi deti a vzájomným hecovaním vyvolala spontánny hepening. Úspešný mladíci Lola Běží zo stovežatej Prahy zahrali vysokoobrátkový rocknroll.

Trojica rockerov okamžite rozpálila publikum, ktoré sa nenechalo dvakrát ponúkať a refrény spievalo s kapelou. Pravú exotiku z Afriky priniesla do Galanty skupiny  Debademba, veľká panafrická rodina na čele s lídrami, excelentným gitaristom Abdoulaye Traoré z africkej krajiny Burkina Faso a malijským spevákom Mohamedom Diaby.

Chyťme sa za ruky 2015 Debademba Foto 1 Katarína Orešanská

Muzikanti zaujali svojou originálnou fúziu mandinko, afrobeatu, mbalaxu až poprockového funky zvuku a deti potešili skupinu nádhernými vlastnoručne vyrobenými transparentmi a mávatkami, ktorými povzbudzovali počas celého festivalu. Vo finále vystúpila košická formácia No Name a ich notoricky známe hity vytiahli skvelú atmosféru na maximum. Keďže frontman Igor Timko výbornou náladou, ako je to u neho zvykom, nešetril, všetci sa zabávali fantastickým spôsobom.

„Radosť z hudby, tanca a stretnutia zo svojimi rovesníkmi je najdôležitejšia z benefičného festivalu Chyťme sa za ruky pre zdravotne znevýhodnené deti. Mentálne postihnutí ľudia majú čistú dušu a intenzívny zážitok zo šťastne prežitého dňa si vo svojich srdciach uchovávajú veľmi dlhý čas. Obrovská vďaka patrí všetkým dobrovoľníkom, účinkujúcim a podporovateľom za tento radostný okamih detí. Len s ich pomocou dokážeme usporiadať každoročne túto krásnu udalosť,“ uviedol za organizátorov Milan Štefánik z Občianskeho združenia Milan Štefánik.

Chyťme sa za ruky 2015 The Great Malarkey Foto 1 Igor Frimmel

Keďže posolstvom podujatia je rozdávať radosť a zážitky pre deti, ktorým ich hendikep v priebehu roka nedovolí pravidelne sa zúčastňovať podobných akcií, organizátori pre nich pripravili rôzne atraktívne workshopy a pútavé prezentácie na dvoch poschodiach domu kultúry.  Deti sa naučili nové zručnosti ako enkaustika, čipkovanie, prútikárstvo a starodávnu lukostreľbu.

Pre najmenších bol pripravený na šantenie detský svet s nafukovacím hradom a trojkolkami. Združenie šikovných maliarok s názvom BODG/2014 z Nitry namaľovali spolu s deťmi počas podujatia 150 + 1 obrazov s motívom festivalu. Zmysluplné medzinárodné benefičné podujatie vyvrcholilo spoločnou autogramiádou spojenou s fotografovaním detí so svojimi obľúbencami s úsmevom na tvári.

Podujatie sa uskutočnilo s finančnou podporou mesta Galanta.

Chyťme_sa_za_ruky_2015_plagat

Zdroj: Róbert Rybársky a Imrich Makó
Foto: Katarína Orešanská a  Igor Frimmel
Video: Igor Kolesár