AMBASÁDORI WINGS FOR LIFE WORLD RUN OPÄŤ POBEŽIA PRE TÝCH, KTORÍ BEHAŤ NEMÔŽU.

Kto by si chcel vyskúšať, aké to je naháňať sa s legendárnym motokrosovým pretekárom v súboji bežec verzus stíhacie auto, nenechať sa dobehnúť a ešte aj prispieť na dobrú vec? Takáto šanca sa 7. mája 2017 naskytne každému, kto sa zúčastní unikátneho celosvetového podujatia Wings for Life World Run v Bratislave. Na tomto behu predstavuje pohyblivú cieľovú čiaru Catcher Car a zodpovednú úlohu šoféra prevezme už po tretí raz práve Ivan Jakeš. Beh sa pre každého účastníka končí v momente, v ktorom ho stíhacie auto predbehne. Minulý rok bol posledným na trati Gabriel Švajda, ktorého sa podarilo dohnať až na 54. kilometri. To, na koľkom kilometri vás cieľ dobehne však nie je hlavnou myšlienkou tejto akcie. Tou je bežať pre tých, ktoré behať nemôžu, pretože 100% z registračného poplatku putuje nadácii Wings for Life, ktorá hľadá spôsob, ako vyliečiť poranenia miechy.

KOHO BUDE DOBIEHAŤ CATCHER CAR 

Wings for Life World Run je podporovaný známymi športovcami a umelcami, a tí na štarte nebudú chýbať ani na jeho štvrtom ročníku! Jana Dukátová, najlepšia slovenská kajakárka, je ambasádorkou behu od jeho začiatku a budúci rok sa ku nej pridá aj ďalší úspešný vodák, Jakub Grigar. Síce to nebude jeho premiéra na tomto evente, ale po prvý raz bude bežať ako ambasádor: „Pohyb je pre mňa všetko, čo mám. Neviem si ani predstaviť, ako by som fungoval bez toho, aby som sa ráno mohol postaviť na nohy, bez toho, aby som mohol sadnúť na bicykel a ísť na hory, bez toho, aby som sa mohol prebehnúť. Viem, že niektorí ľudia o túto možnosť prišli a ja nemôžem ani povedať, že viem ako sa cítia. A preto bežím. Preto aby som podporil dobrú vec. Bežím pre tých, ktorí nemôžu!“ Aj Zuzana Vráblová, päťnásobná majsterka sveta vo wakeskatingu, vymení na chvíľu svoju dosku a vodu za tenisky a bude bežať pre dobrú vec. Tento rok si zabehla v USA vďaka Selfie Run aplikácii, ktorá umožňuje podporiť nadáciu a výskum poranení miechy z ktoréhokoľvek miesta na svete.

Nováčikom medzi ambasádormi Wings for Life World Run bude Filip Šebo, ktorý sa naplno venuje triatlonu, takže beh je súčasťou jeho dennej rutiny: “Beh je po spaní asi moja druhá najobľúbenejšia činnosť a keď ním ešte viem pomôcť druhým, tak mi chutí dvojnásobne!“ V nedeľu, 7. mája 2017, bude znova na štarte aj veľký bežecký nadšenec, Matej Sajfa Cifra, ale aj YouTuber Daniel Gogo Štrauch, mladý pro-gamer Erik Leštach a ďalší, ktorí sa rozhodli pomôcť ľuďom na celom svete, pripútaným na invalidný vozík. Chýbať nebude ani operný spevák a herec Filip Tůma, ktorý behá iba raz ročne a to práve na Wings for Life World Run. A aj napriek tomu, že o sebe tvrdí, že je zarytý nebežec, je ambasádorom podujatia už od prvého ročníka. Bežať pre tých, ktorí nemôžu budú aj tohtoroční víťazi, Gabriel ŠvajdaPetra Fašungová. Tí majú na výber jednu z viac ako dvadsiatich lokalít na celom svete. Bežať môžu napríklad aj v Melbourne, kde sa vyštartuje o 21.00 hod. miestneho času, alebo v kalifornskom meste Santa Clarita, kde je štart naplánovaný o 4.00 hod. ráno. Projekt opäť podporí aj reprezentant v zjazdovom lyžovaní, Adam Žampa, ale aj Marián Ligda, ktorý po úraze chrbtice ostal aktívnym športovcom, pomáha začínajúcim atlétom, deťom s hendikepom a Slovensko reprezentuje v sledge hokeji. 

wflwr-2016-foto-dan-vojtech-red-bull-content-pool

Wings for Life World Run je charitatívne podujatie a 100% z registračného poplatku putuje na výskum poranení miechy, ktorým sa nezisková nadácia Wings for Life zaoberá. Zároveň je to jediný beh, na ktorom bežia bok po boku profesionálni športovci, príležitostní bežci, ale aj hendikepovaní účastníci. Nie pre každého je pohyb samozrejmosťou a práve pre tých, ktorí behať nemôžu budú bežať ľudia na celom svete už po štvrtýkrát. Tento rok sa na štarte stretlo viac ako 130 000 účastníkov! Ivan Jakeš myšlienku behu podporuje a už po tretí raz sa posadí do auta, ktoré je pohyblivým cieľom a na trati bude dobiehať účastníkov: „Mám veľké šťastie, že aj napriek všetkým mojim pádom a zraneniam, chodím, behám a som za to vďačný! Je to veľmi príjemná a veľká akcia a už sa na všetkých teším.“ Nikomu na trati však len tak niečo nedaruje: „Aj tak vás dobehnem!“

ČÍM JE WINGS FOR LIFE WORLD RUN UNIKÁTNY

Je celosvetový. Je charitatívny. Má pohyblivú cieľovú čiaru. 
100% zo štartovného putuje nadácii Wings for Life.

Už po štvrtýkrát sú na štarte v Bratislave vítaní nielen bežci, ktorí chcú lámať rekordy, ale aj všetci nebežci. Wings for Life World Run je totiž otvorený pre všetkých – mužov, ženy, mladších, starších, športovcov, vozičkárov, bežeckých nadšencov, ale aj pre tých, ktorí si chcú iba tak pre radosť a pre dobrý pocit odbehnúť svoje prvé metre či kilometre. Spoločne sa vybehne na celom svete v rovnakom čase v nedeľu, 7. mája 2017. V Bratislave sa pobeží o 13:00 CET. Pol hodinu po vyštartovaní sa na trať pohne aj stíhacie auto „Catcher Car“, ktoré je pohyblivou cieľovou čiarou. Koho auto na trati predbehne, ten preteky končí. Môže to byť na ôsmom ale aj na sedemdesiatom ôsmom kilometri. Oficiálnym víťazom sa stáva ten, kto na trati ostane posledný. Minulý rok to na Slovensku bol Gabriel Švajda a celosvetovým víťazom sa stal Giorgio Calcaterra, ktorý bežal v Miláne. 

Pridajte sa a bežte pre dobrú vec aj vy. V nedeľu, 7. mája 2017, kedy spoločne pobeží celý svet.

Viac info o tomto podujatí nájdete na oficiálnej stránke Wings for Life World Run: www.wingsforlifeworldrun.com/sk/sk/

Zdroj: Red Bull