Anka Repková predstavuje vianočný videosingel.

Speváčka, hlasová koučka a vedúca Zboru Anky repkovej – Spievanie nás baví Anka Repková zverejnila vianočnú skladbu Svetlo.

Pieseň a videoklip mali premiéru 17. decembra na vianočných trhoch v Bratislave, pričom ju „pokrstili“ hudobníci na pódiu, ako aj ľudia na námestí, vzájomným objatím. Anka týmto gestom a samotnou skladbou chcela vyjadriť pocit spolupatričnosti, úcty a tolerancie.

Pieseň vznikla spontánne ako odpoveď na inšpiráciu, ktorej hlavným zdrojom bola vianočná pieseň od speváčky Enya. „Keď som ju znova vo voľnom čase počúvala, vzbudila vo mne taký zvláštny vianočný pocit. Sadla som si ku klavíru a za štyri hodiny som skomponovala hudbu. Aranžérsky je to môj prvý počin,“ priznala Anka, ktorej pri aranžovaní pomohol basgitarista Martin Gábor.

Pieseň svetlo sa vyznačuje komorným, ale zároveň plným zvukom, ktorého dôležitú časť tvoria sláčikové nástroje. Práve vďaka aranžmánom získala skladba priezračnosť, meditatívnosť a špecifickú atmosféru. „Tak ako pri mojom poslednom singli Vyznanie, aj teraz som pieseň nahrávala so sláčikovým kvartetom, ktoré bude súčasťou aj mojich ďalších piesní. Už teraz pripravujem nový singel, ktorý pôjde von v januári,“ doplnila Anka.

Zbor Anky Repkovej

S textom to bolo zložitejšie, keďže Ankiným zámerom bolo vyjadriť ducha Vianoc bez použitia slov ako Vianoce, ligoce, stromček, hviezda a podobne. Témy lásky, mieru a dobrej vôle sú v dnešnej dobe veľmi sprofanované. To, čo im v piesňových textoch dodáva autentickosť, je najmä úprimný interpretačný prejav a súlad textu s hudbou.

Videoklip vznikol vďaka intenzívnej práci pomerne rýchlo. „Najprv som si myslela, že pre nedostatok času dokončím len samotnú nahrávku. Keď sa však stretne vôľa a inšpirácia s ochotou ľudí, ktorí chcú pomôcť, nič nie je nemožné,“ konštatuje Anka. Video sa nahrávalo na Novej scéne v štúdiu Olympia v rámci vianočného večierka. Čiernobiele zábery podčiarkujú komorný charakter skladby, pričom obrazom celej kompozície sa vinie motív svetla. V pozadí klipu je vidieť aj Zbor Anky Repkovej Spievanie nás baví. Anka ho založila v septembri tohto roka. Chodia sem nadšenci, pre ktorých je spev relaxom a zábavou v ich voľnom čase. K založeniu zboru speváčku inšpirovalo účinkovanie v londýnskom gospelovom zbore.

Anka Repkova - premiera klipu na trhoch2

Informácie k nahrávke: Text a hudba: Anka Repková Aranžmány: Anka Repková a Martin Gábor Nahrané v štúdiu: Dubovsky Music v Bratislave Mix a master: Rastislav Dubovský a Juraj Lehuta Výkonný producent: Anka Repková  Klavír: Tomáš Rojček 1. husle: Ján Kružliak ml. 2. husle: Daniel Herich Viola: Martin Kušš Violončelo: Branislav Bielik Basgitara: Martin Gábor Čelesta a zvonkohra: Rastislav Dubovský Perkusie: Juraj Lehuta Vokály: členovia Zboru Anky Repkovej (Anka Repková, Marika Filačová, Alexandra  Tinková, Elena Šabíková, Martin Gábor, Marián Cehuľa, Viktor Cotiofan)

Informácie k videu: Spoluúčinkoval Zbor Anky Repkovej – Spievanie nás baví a klavirista Viliam Vitéz Created by JUMPCAT. Make up a vlasy: Ľubica Krajňáková

Anka Repkova - Svetlo - cover

Zdroj: Vašo Michalčík