Autumnist – Inner Space Invaders

Z vypúšťania nových singlov na Record Store Day si už Autumnist urobili tradíciu, v minulých rokoch v tento deň vyšli hneď dva z posledného albumu Sound of Unrest (Tiny Bit a A Distant Speck) a neskôr aj sólový Shining Like a Ghost s hosťujúcou speváčkou Rowannou.

Tento rok Autumnist prichádza s novinkou Inner Space Invaders, ktorá predznamenáva aj nový štúdiový album. K spolupráci si tentokrát Vlado Ďurajka opäť prizval speváka, sugestívne vokály naspieval londýnčan Gabriel Kain. Na texte skladby sa zase podieľal Richard Imrich z Nylon Union, ktorý predtým hosťoval ako spevák vo viacerých skladbách Autumnist.

Pilotnú skladbu dopĺňajú hneď tri vydarené remixy od producentov, ktorých netreba nejako zvlášť predstavovať, postarali sa o ne talentovaní Fallgrapp, Bulp a Yellowbrilla. Mastering nahrávok si vzal na starosť tradične Gargle & Expel v Dubline.

autumnist_isi_vinyl_02

Inner Space Invaders vychádza na Record Store Day 16. apríla 2016 ako limitovaný 12-palcový vinyl vo výtvarne zaujímavom obale, ktorého autorom je samotný Vlado Ďurajka. Vinyl bude možné v tento deň zakúpiť iba v bratislavskej predajni Wegart, ktorá na tento špeciálny deň pripravila komornú akciu s účasťou členov Autumnist a Ospalý pohyb.

V digitálnej forme bude singel dostupný na stiahnutie zdarma alebo za dobrovoľný príspevok na weboch vydavateľstiev Deadred a Starcastic a Bandcamp profile Autumnist a rovnako aj v distribučných sieťach Apple Music, Spotify, Deezer, Google Play a pod.

autumnist_photo©milo_fabian_02

Download:
autumnist.bandcamp.com/album/inner-space-invaders-single
deadred.sk/releases/autumnist-inner-space-invaders/

Autumnist:
autumnist.com
bandcamp.autumnist.com
www.facebook.com/autumnist/

Record Store Day vo Wegarte (FB event):
www.facebook.com/events/598383996990634/

Autumnist

Autumnist patrí dlhodobo k tomu najzaujímavejšiemu na domácej nezávislej hudobnej scéne. Pôvodne jednočlenný projekt Vlada Ďurajku pod názvom Abuse bol zastúpený na niekoľkých EBM kompiláciách. Abuse ako ozvena starej počítačovej strieľačky sa však rýchlo vyvíjal inam, nasledujúce Sleepfields EP (2002, Deadred) v duchu IDM a najmä kritikou aj poslucháčmi veľmi oceňovaný albumový debut The Great Outdoors (2004, Deadred) naznačili ďalšie hudobné smerovanie. Ubralo sa zo samplov, zoštíhlili sa pásma sekvencerov, urbanistický ambient dostal chutné acidjazzové konotácie, ale zároveň odkazoval k britskému UK garage. Z one-man-show sa stal živý, koncertujúci band. S ďalším, tentokrát eponymným albumom sa zmenil aj názov, aj keď Autumnist kopíruje personálne obsadenie Abuse. Do pozadia zdanlivo ustúpili elektronické elementy i turntablismus, viac sú počuť akustické nástroje. Elektrochemický urban sound je i naďalej zmäkčovaný, nastúpili napohľad analógové zvuky, pridali sa spomienky na filmovú hudbu. Na zatiaľ poslednom albume Sound Of Unrest (2013, Deadred/Starcastic) je tento trend mierneho vzďaľovania sa od elektro scény v ústrety organickejšiemu zvuku ešte markantnejší, nepokoj, napätie a tradičná divotvorná atmosféra by sa však dali krájať.

Autumnist sa dostal do povedomia taktiež vďaka koncertovaniu doma i v zahraničí. Koncertná zostava je päťčlenná, Vlada Ďurajku s laptopom a elektronikou dopĺňa živá rytmická sekcia s basou a bicími, elektrická gitara a dychy (saxofón, klarinet a trubka) spolu s podporou videoprojekcie. Kapela odohrala koncerty na niektorých prestížnych európskych a amerických festivaloch a predskakovala viacero renomovaných zahraničných projektov ako Recoil, Laika, Cinematic Orchestra, Mouse on Mars a pod.

autumnist_photo©milo_fabian_01

Vydavateľ: Deadred Records / Starcastic Records
Dátum vydania: 16. apríl 2016
Formát: singel, MP3 / FLAC / AAC / WAV download (zdarma / zaplať koľko chceš),
limitovaný 12“ vinyl dubplate – Record Store Day 2016 release
Katalógové čísla: DR-042 / STC062

Zoznam skladieb:

  1. Inner Space Invaders (feat. Gabriel Kain)
  2. Inner Space Invaders (Fallgrapp Remix)
  3. Inner Space Invaders (Yellowbrilla Remix)
  4. Inner Space Invaders (Bulp Remix)

Zdroj: Deadred Records*
Foto: Milo Fabian