Benefičný festival Chyťme sa za ruky spestria No Name a muzikanti z Prahy, Londýna a Afriky.

Už 6. ročník benefičného podujatia Chyťme sa za ruky sa bude niesť v znamení exotiky. Koncert sa uskutoční pri príležitosti osláv 25. výročia úspešného fungovania Domova Sociálnych Služieb pre deti a dospelých v Galante.

V miestnom kultúrnom dome vystúpia 26. apríla „domáci“ No Name, pražská kapela Lola Běží, The Great Malarkey z Veĺke Británie a kapela Debademba z Mali a Burkina Faso. Moderátorom príjemného popoludnia bude Richard Vrablec. Pozvánku na koncert prijali deti a osoby so zdravotným a mentálnym postihnutím z 31 zariadení zo západného a stredného Slovenska.

Z východného Londýna prichádza na Slovensko nálož. The Great Malarkey sa u nás predstavia prvýkrát a publikum tešiť na zážitok z dokonalej energie. Zostava na čele s charizmatickou speváčkou so strúhadlovým hlasom Alex Ware je ovplyvnená žánrami ako punk, folk, balkánske dychovky, ska, temný kabaret a ešte temnejšie blues, navyše ich gypsy folk punk pripomína molotov kokteil. Originálnu fúziu mandinko, afrobeatu, mbalaxu až poprockového funky zvuku prinesie do Galanty Debademba, veľká panafrická rodina na čele s lídrami, excelentným gitaristom Abdoulaye Traoré z africkej krajiny Burkina Faso a malijským spevákom Mohamedom Diaby. Keďže v ich vystúpeniach nechýbajú napr. ani lovecké piesne z Wassoulou, tanečné štýly z Etiópie alebo dokonca kreácie preslávené Michaelom Jacksonom, o garantovanej zábave niet najmenších pochýb. „Debademba znamená v preklade Veľká rodina, čo vystihuje, ako Abdoulaye Traoré a Mohamed Diaby vnímajú Afriku, ktorá je pre nich zdrojom najrôznejších vplyvov zhustených v európskych metropolách do silného a čím ďalej dravšieho prúdu vnímaného ako príznak premien modernej africkej hudby,“ znie jedna z charakteristík kapely.

 

Slovenskú scénu budú reprezentovať stálice na našom hudobnom nebi. Úspešná košická formácia No Name zložená z bratov Timkovcov poteší návštevníkov osvedčenými hitmi „Žily“, „Čím to je“, „Ty a tvoja sestra“, „Hľadám“ a chalani predstavia aj aktuálnu novinku „Povedz mi“. Mladá a nádejná kapela zo stovežatej Prahy – víťaz dvoch prestížnych súťaží mladých skupín Lola Běží, príde  rozveseliť zdravotne postihnutú mládež svojimi rezkými piesňami.

Každý, kto zavíta v Galante do Domu kultúry, sa bude môcť výborne zabaviť aj vo workshopoch. Počas sobotňajšieho popoludnia sú pripravené lekcie Zumba tancov pod vedením ZIN inštruktorov  Michelle z Dominikánskej republiky a domácej Diany Kurucovej. Priučiť sa novým zručnostiam a  predviesť svoju šikovnosť môžu všetci v pripravených tvorivých dielňach a náučných workšopoch pod dohľadom skúsených lektorov pri maľovaní na tvár, enkaustike – maľovanie horúcim voskom na papier, čipkovaní, prútikárstve a tradičnej lukostreľbe. Združenie šikovných maliarok s názvom BODG/2014 z Nitry namaľuje spolu s deťmi počas podujatia 150 + 1 obrazov s motívom festivalu. Pre hendikepované deti bude zabezpečené počas celého podujatia bezplatné občerstvenie s pestrým pitným režimom. „Radosť z hudby, tanca a stretnutia zo svojimi rovesníkmi je najdôležitejšia z benefičného festivalu Chyťme sa za ruky pre zdravotne znevýhodnené deti. Mentálne postihnutí ľudia majú čistú dušu a intenzívny zážitok zo šťastne prežitého dňa si vo svojich srdciach uchovávajú veľmi dlhý čas. Obrovská vďaka patrí všetkým dobrovoľníkom, účinkujúcim a podporovateľom za tento radostný okamih detí. Len s ich pomocou dokážeme usporiadať každoročne túto krásnu udalosť. “ uviedol za organizátorov Milan Štefánik z Občianskeho združenia Milan Štefánik.

Benefičné podujatie Chyťme sa za ruky otvorí svoje brány 26. apríla 2015 od 14.00 hod. pred programom Zumbou a hlavný program sa začína o 15.00 hod. Vstupné je bezplatné pre osoby s mentálny a zdravotným postihnutím zo zariadení DSS, detských domovov a pre deti do 140 cm. Vstupné pre verejnosť je 7 eur v predpredaji a 10 eur na mieste. Predpredaj lístkov je v MsKS Galanta a v sieti Ticketportal. Počet vstupeniek pre verejnosť je limitovaný v počte 100 ks.  Anglická kapela The Great Malarkey odohrá pred benefičným podujatím dva koncerty na Slovensku a to 24.apríla v Bratislave, v klube Music Gallery u Dežmára a 25.apríla v Novom Meste nad Váhom v klube Blue Note. Kúpou vstupenky na koncert The Great Malarkey podporíte benefičné podujatie “Chyťme sa za ruky”. Ďakujeme za Vašu podporu.

Chyťme_sa_za_ruky_2015_plagat

Zdroj: Imrich Makó a Milan Štefánik
Video: Igor Kolesár