Benefičný koncert Charitánia bol skvelou reklamou na detskú radosť a spontánnosť.

Benefičný koncert pre deti s mentálnym postihnutím zo zariadení domovov sociálnych služieb a pre deti so zdravotným znevýhodnením Charitánia patrí medzi najstaršie na Slovensku. Tento rok, 30. novembra 2016 sa konal už 21. ročník a na pódiu divadelnej sály mestského divadla Actores v Rožňave rozdávali radosť Gladiátor, Marián Greksa  a Modus Memory, Nocadeň, PUĽS – Poddukelský umelecký ľudový súbor a sociálne divadlo HOPI HOPE.

Na začiatku histórie Charitánie bola inšpirácia zviditeľniť umeleckú kreatívnosť a šikovnosť mentálne a sociálne postihnutej mládeže. Občianskemu združeniu Milan Štefánik, Občianskemu združeniu Rehamenta, Spojenej škole internátnej Rožňava a VŠZaSP sv. Alžbety patrí uznanie za to, že sa im túto myšlienku podarilo naplniť pôsobivým programom. „Myslím si, že čo dáme, to sa nám vráti. Ja mám v živote dosť veľké šťastie, lebo sa mi relatívne darí a v mojej rodine sú všetci zdraví. Preto som si povedala, že keď mám také šťastie, rada by som z neho odovzdala aj ostatným. Verím, že všetci mali z koncertu dobrý pocit a pekný zážitok,“ uviedla moderátorka podujatia Janka Hospodárová.

Koncert trval viac ako tri hodiny a užívali sa ho všetci – publikum, aj interpreti. Premiéru v projekte Mariánu Grexu pod názvom Modus Memory mala speváčka Veronika, ktorá si atmosféru nevedela vynachváliť. Energia, ktorá išla z týchto detí a dospelých bola neskutočná. Úplne celá sála sa rozžiarila a všetko sa to prenieslo k nám. Kedykoľvek nás na takého charitatívne podujatie zavolajú, radi prídeme,“ zdôraznila Veronika. 

Výbornú rockovú formu potvrdila kapela Gladiátor. Jej najväčšie hity nenechali nikoho chladným a Miko Hladký nebol rozhodne jediný, kto pri skladbách predvádzal skvelé spevácke výkony. „Veľmi radi chodíme na takéto krásne akcie a sme len radi, ak môžeme v tomto predvianočnom čase pomôcť a potešiť. Často mávame z pozitívnej energie postihnutých detí zimomriavky a Rožňava nebola výnimkou,“ pripomenuli chlapci zo skupiny Gladiátor.

O tom, že návštevníci mestského divadla Actores spontánnosťou, radosťou a vďakou nešetrili, svedčia tiež slová zo šante Nocadeň: „Prežili sme krásny večer v úžasnej spoločnosti milých ľudí, ktorí vytvorili absolútne úžasnú atmosféru. Diváci reagovali spontánne, spätná väzba, interakcia bola skvelá. Príjemným prekvapením a dojímavé boli transparenty v hľadisku. Sme radi, že sme mohli potešiť aj nových fanúšikov, preto odchádzame s plnou nošou darčekov.“

Benefičné koncerty pre zdravotne a sociálne znevýhodnené deti si, okrem iného, kladú za cieľ búrať bariéry v spoločnosti. Rovnakou ideou sa prezentuje i prvý košický integrovaný divadelný súbor Divadlo Hopi hope, zložený z handicapovaných umelcov o.z. Artest, ktorý predviedol v dvoch scénkach Mafiáni a Upíri nádherné herecké výkony spojené s aktuálnymi myšlienkami. Veríme, že predstavenia Mafiáni a Upíri, s ktorými sme vystúpili na koncerte sa divákom páčili. Naše aktivity s mentálne postihnutými ľuďmi sú v podstate taká prirodzená vec na rozvoj komunikačných schopností, pohybu, na zlepšenie sebavedomia a výtvarného nadania. Čo robíme je pre nás všetko fantastické,“ vysvetľovali členovia divadelného súboru.

Posolstvo Charitánie sa teda naplnilo aj 21-krát. Spokojné tváre a rozžiarené oči detí, ktoré sa mohli bezprostredne stretnúť s hudobnými idolmi je najlepšou pozvánkou na ďalší ročník.

Text: Imrich Makó
Foto: Petra Sekáčová a Milan Maršalka
Video: Igor Kolesár