Biela noc 2016 v Bratislave predstaví už 8.10. netradičné projekty zo slovenskej produkcie!

Prvé dve októbrové sobotné noci bude Slovensko na nohách – čaká nás totiž najväčší a najnavštevovanejší festival súčasného umenia, Biela noc. Festival okrem svetových mien vizálneho umenia dáva dôraz na prezentáciu domáceho umenia a podporu vzniku nových diel. Vzniká tak zaujímavý dialóg medzi domácou a medzinárodnou umeleckou scénou.

Súčasné umenie nielen v galériách, ale hlavne v uliciach, vo verejných priestranstvách, mostoch, parkoch, fasádach, kostoloch… V netradičnom čase, v noci. Súčasné umenie, ktoré chcú v jednu noc vidieť masy – mladí, starší i deti, odborníci i nadšenci. A do tretice – súčasné umenie, inštalácie rôznych žánrov, perfomance či objekty, nie atrakcie. „Najnáročnejšia je dramaturgia. Každý rok je nesmierne ťažké skĺbiť výber diel a umelcov tak, aby sme na jednej strane správne namiešali svetovú špičku s domácimi autormi a na strane druhej, uspokojili čo najširšie publikum, ale s tým, aby sme si vždy udržali umeleckú úroveň a kvalitu. Hlavne sa však snažíme vytvoriť priestor pre domácich umelcov, ktorým Biela noc poskytuje obrovské možnosti zviditeľnenia,” približuje umelecká riaditeľka Bielej noci Zuzana Pacáková.

most_biela_noc_ba_2016

Dve mestá, dva rôzne programy, ale prepojené niektorými spoločnými dielami slovenských umelcov

Peter Vrabeľ a Braňo Bernár nám predstavia svetelno-zvukovú inštaláciu Udalosť ako reakciu na šírenie poplašných správ. Róberta Farkaša (Sedemminut), poznáme ako autora „svetelných bežcov”, ktorí za posledných 12 mesiacov precestovali takmer celým Slovenskom. Tentokrát sa predstaví s programovateľnými svetelnými objektami v symbióze s autorskou hudbou od Isobutana. Neživé bežné predmety, okolo ktorých denno-denne prechádzame, napr. poštovú schránku na Hlavnej ulici v Košiciach alebo rúry pri Tescu na Kamennom námestí, oživí Matej Mazák. Budete mať možnosť zahrať sa s interaktívnou hviezdou Zdena Hlinku. Divadlo NA PERÓNE si roe vás pripravilo performance Hosť do domu, na ktorej budete môcť nahliadnuť do čistých a otvorených slovenských hláv a duší a klásť si otázku čo ich trápi a čo ich ťaží.

biela-noc_duch-mesta-e1473860985527

Ak sa vám páči vizuál tohtoročnej Bielej noci od grafického štúdia 436, v oboch mestách sa s ním môžete zahrať v interaktívnej projekcii s názvom Defragmentácia. Tento rok si so sebou určite zoberte aj slúchadká od svojho smartfónu! Zatancujete si totiž na Smartphone Disco, ktorú pre Vás zostrojili Ondrej Makši a Kelso. V oboch mestách vás po náročnej celonočnej túre za súčasným umení čaká zaslúžený oddych na oficiálnej festivalovej Afterpárty.

potd-sculpt_2955083k_biela_noc_ba_2016

Bratislava zmení svoju tvár

Biela noc v hlavnom meste opäť zmení podobu významých architektonických dominánt. Umelci z BN Label-u prefarbia nový Starý most svetelnou inštaláciou Harmony. Takisto pretvoria mimozemské Ufo na morskýMaják ukazujúci ten správny smer. Showmedia predvedie unikátny mapping s použitím najnovších moderných technológií a dynamických laserov a zmení tak fasádu VÚB banky. Sad Janka Kráľa zahalí magická farebná krajina z miliónov Kvapiek od Braňa Bernára. Samotní duchovia nočnej Bratislavy sa tentokrát zjavia priamo na fasáde Hotela Kyjev a návštevníci tak budú svedkami toho, že sa hlavné mesto na moment zmení na jednu veľku retro videohru od umelcov Andreja Kolenčíka & Veroniky Kocourkovej.Ikonický Modrý kostolík už nebude modrý vďaka Nine Soškovej a Eve Činčalovej! Galérii pod divadlom DPOH bude levitujúci prízrak reagujúci na pohyb a zvuky z okolia, takže Pssst! od Zany Petrovičovej aJakuba Pišeka (Kubriel). Dvor Fugy bude patriť opäť umeleckej dvojici Boris Vitázek & Zuzana Sabová,tentokrát s dielom Litany. Svojím hlasom budete môcť doslova zmeniť krajinu a ovplyvniť jej ekosystém vo výklade Poľského inštitútu z produkcie skupiny Mladý pes – Ľubica Drangová & Matej Fandl. Môžete sa tešiť aj na live performance študentov VŠVU na domácej pôde ako aj na svetelné zásahy ich kolegov zVŠMU.

majak_biela_noc_ba_2016

Zdroj: Biela Noc – Bratislava