Biela noc 2016 v Košiciach predstaví už 1.10. netradičné projekty zo slovenskej produkcie!

Prvú októbrovú sobotu budú Košice na nohách – čaká nás totiž najväčší a najnavštevovanejší festival súčasného umenia, Biela noc. Festival okrem svetových mien vizálneho umenia dáva dôraz na prezentáciu domácich umelcov a podporu vzniku nových diel. Vzniká tak zaujímavý dialóg medzi domácou a medzinárodnou umeleckou scénou.

Súčasné umenie nielen v galériách, ale hlavne v uliciach, vo verejných priestranstvách, mostoch, parkoch, fasádach, kostoloch… V netradičnom čase, v noci. Súčasné umenie, ktoré chcú v jednu noc vidieť masy – mladí, starší i deti, odborníci i nadšenci. A do tretice – súčasné umenie, inštalácie rôznych žánrov, perfomance či objekty, nie atrakcie. „Najnáročnejšia je dramaturgia. Každý rok je nesmierne ťažké skĺbiť výber diel a umelcov tak, aby sme na jednej strane správne namiešali svetovú špičku s domácimi autormi a na strane druhej, uspokojili čo najširšie publikum, ale s tým, aby sme si vždy udržali umeleckú úroveň a kvalitu. Hlavne sa však snažíme vytvoriť priestor pre domácich umelcov, ktorým Biela noc poskytuje veľké možnosti zviditeľnenia,” približuje umelecká riaditeľka Bielej noci Zuzana Pacáková.

robo-farkas_sedemminut_contemporary

Udalosť, Hosť do domu či Oživlá

Peter Vrabeľ a Braňo Bernár nám predstavia svetelno-zvukovú inštaláciu Udalosť .“ Naša inštalácia pracuje s estetikou krízovej situácie a stavu ohrozenia. Dynamika a rytmus levitujúcich svetiel a vyprázdnený priestor vytvára fantóm nebezpečenstva a je reakciou na šírenie poplašných správ a nášho strachu, ktorý je najväčšou zbraňou v rukách nepriateľa”, vysvevetľujú autori Vrábeľ a Bernár. Róberta Farkaša, poznáme ako autora „svetelných bežcov”, ktorí za posledných 12 mesiacov precestovali takmer celým Slovenskom. Tentokrát sa predstaví s programovateľnými svetelnými objektami v symbióze s autorskou hudbou od Isobutana v svetelno-zvukovom site-specific projekte Luna. “ Košičanom predstavím objekt vychádzajúci z tmy, ktorý sa nachádza kdesi medzi vertikálou a horizontom. Rozohrá okolitý priestor Mlynského náhonu, vodné odlesky aj okolitú trávu či stromy. Návštevníkov vtiahne do ilúzie, kde sa môže rozplynúť”, opisuje svoje dielo Róbert Farkaš.

luna

Zároveň vám ponúkne netradičný pohľad na obľúbenú spievajúcu fontánu s inštaláciou Contemporary. Neživé bežné predmety, okolo ktorých denno-denne prechádzame, napr. poštovú schránku na Hlavnej, oživí Matej Mazák. Budete mať možnosť zahrať sa s interaktívnou hviezdou Zdena Hlinku. Divadlo NA PERÓNE pre vás pripravuje performance Hosť do domu, počas ktorej nahliadnete do slovenských hláv a duší. Odhalíte, čo ich v skutočnosti trápi? Ak sa vám páči vizuál tohtoročnej Bielej noci od grafického štúdia 436, budete mať možnosť zahrať sa s ním v interaktívnej projekcii Defragmentácia. Tento rok si so sebou určite zoberte aj slúchadká od svojho smartfónu! Zatancujete si totiž pod holým nebom naSmartphone Disco, ktorú pre Vás zostrojili Ondrej Maksi a Kelso.

tomas-makara-the-fog

Level, Hmla či Cesta na mesiac!

V podzemí Východoslovenskej galérie sa predstaví netradičná kombinácia betónových objektov v kombinácii s najnovšími technológiami augmented reality z dielne Moniky a Bohuša Kubinských. Prvá (a zatiaľ jediná) slovenská galéria digitálnych médií DIG gallery vystaví unikátne diela z prestížneho svetového festivalu Ars Electronica. Do Múzea Vojtecha Löfflera sa vracia obľúbený Erik Binder s čerstvými dielami plných humoru. Tomáš Makara si v ŠOPA gallery položí otázku: Kto dnes potrebuje súčasných umelcov? Budete mať jedinečnú šancu nahliadnúť do ateliéru Evy Tkáčikovej, ktorá vám ukáže svoj vesmírny život ako „Cosmic Girl“ (alias E. T.) v podobe svetelnej „junk-artovej“  LED sci-fi inštalácie svetielkujúcich vesmírnych lodí a lietajúcich tanierov. Svetelné štúdio Showmedia rozpohybuje fasádu Kina Úsmev od architektonického štúdia Zero Zero. Stretnete sa aj so študentami Fakulty umení TU, vo výklade košického Artfora si zalistujete v autorských litografiách Kataríny Rybnickej. Prvýkrát sa do Bielej noci zapojí aj Štátna filharmónia Košice s dirigentom Adrianom Havranom a zaujímavou kombináciou súčasnej hudby s nemými filmami. Obľúbený KLUB vás vtiahne do multižánrovej performance La dolce Vita, košickí streetartisti zo SAC pre vás pripravia workshopy vo svojom domácom shope v Tabačke. Vďaka Cluster  Ensemble sa ponoríte sa do minimalistickej hudby obľúbeného skladateľa Philipa Glassa. Po náročnej celonočnej túre za súčasným umením vás čaká zaslúžená tancovačka na oficiálnej festivalovej Afterpárty v Tabačke.

Zdroj: Biela Noc – Košice