Biela noc/Nuit Blanche 2012 prinesie takmer 40 umeleckých inštalácií a 150 umelcov!

Medzi podujatia, ktoré sa už tretí rok spájajú s predvečerom košického maratónu, patrí svetlom prežiarená Biela noc/Nuit Blanche.

Tento rok 6. októbra 2012 sa o jej unikátnu atmosféru postará takmer štyridsiatka svetelných, zvukových a špeciálnych  umeleckých inštalácií, interaktívnych a mobilných objektov a sôch, ale aj mapping, tanečné a hudobné improvizácie v podaní 150 umelcov z deviatich európskych krajín. Organizátori spolu s viac než 200 dobrovoľníkmi pozývajú širokú verejnosť od 19:00 hodiny do 02:00 hodiny rannej do košických ulíc tradičným sloganom: Garantujeme, že nezaspíte.

Aktuálny ročník Bielej noci prinesie podľa jej dramaturgičky a kurátorky Zuzany Pacákovej pestrú paletu najnovších trendov súčasného vizuálneho umenia. Mladé slovenské umenie sa bude môcť konfrontovať nielen so susedmi z krajín Višegrádskej štvorky, ale aj z tradičných bášt európskeho umenia – Francúzska, Talianska či Nemecka, ale tiež Portugalska či Švajčiarska. „Vlani traja, tento rok vyše štyridsať zahraničných umelcov. Aj tento fakt je potvrdením, že to, čo nám v roku 2010 pripadalo ako sen, sa stáva realitou,“ uviedla Pacáková, ktorá ešte ako študentka parížskej Sorbony priniesla v roku 2010 projekt do Košíc.

Metropola východu sa vďaka titulu Európske hlavné mesto kultúry 2013 stala pre zahraničných umelcov akceptovateľným partnerom a tak sa podarilo pozvať aj renomované osobnosti. Medzi štyridsiatkou umelcov bude aj mladá Francúzska Elise Morin, ktorá vystavovala aj na Bielej noci v Paríži, a na vodnej ploche Mlynského náhona pripraví originálnu priestorovú svetelnú inštaláciu Water Carrier so silným ekologickým podtextom. Pozvaniu do Košíc neodolal ani český umelec David Černý, známy svojimi kontroverznými a provokatívnymi plastikami. Prinesie hneď dve svoje diela, striebornú  sochu bábätka, zo súboru nazvaného Miminka Babies, ktorý pripravil v rámci projektu Praha – Európske hlavné mesto kultúry 2000 a sochu Sigmunda Freuda, označovanú ako „Viselec“ alebo Zavesený muž, ktorá v americkom Michigane spôsobila poplach v radoch hasičov a polície, pretože ľudia si ju splietli so samovrahom.

Podľa Pacákovej, organizátori sa každým rokom pokúšajú obohacovať Bielu noc o novinky. Tento rok, okrem rozšírenia aktivít do širšieho centra mesta, prinášajú aj špecializované dielne a program pre deti. Novinkou tretieho ročníka je „trvalá“ stopa, ktorú zanechá Biela noc v meste, a to v podobe diela Dušana Zahoranského.  Jeho socha je priestorovou slovnou hračkou nazvanou Doma, Otthon, Kher, Nhá… a bude umiestnená na Kuzmányho sídlisku.

„Využil polámané, nefunkčné prašiaky ako symbol sídliska, aby nám pripomenul, že aj sídlisko je domov a je miestom pre život väčšiny Košičanov. Jeho socha bude funkčne, tvarovo a proporčne korešpondovať s exteriérom a v tomto verejnom priestore zostane natrvalo ako dar autora mestu,“ dodala Pacáková. Doteraz nevyužívanou službou pre návštevníkov bude aplikácia do mobilných telefónov, ktorá poskytne nielen GPS navigáciu, ale aj podrobný opis diel. Rozrastajúci záujem o tento prestížny projekt potvrdzuje tiež mimoriadny záujem návštevníkov z Maďarska. Z partnerského mesta Miškolc preto na Bielu noc vypravia do Košíc špeciálne autobusy.

Po prvý raz sa do organizácie Bielej noci v Košiciach, okrem mnohých podporujúcich subjektov, zapojila ako generálny partner akciová spoločnosť Východoslovenská energetika, (VSE), ako energetická spoločnosť, ktorá poskytuje komplexné služby spojené s odberom elektriny. Práve pred jej sídlom na Mlynskej ulici č. 31 bude inštalované dielo mladej košickej umelkyne Jany Novákovej, ktoré symbolicky nadväzuje na bývalý charakter Mlynského náhonu. „Teší nás, že Biela noc, ako jedno z kľúčový podujatí v rámci projektu Európske hlavné mesto kultúry 2013, aktivizuje aj súkromný sektor a spolu s Medzinárodným maratónom mieru vytvára v Košiciach synergiu dvoch výnimočných značiek. Obe podujatia majú šancu upútať pozornosť nielen slovenskej, ale aj medzinárodnej kultúrnej i športovej verejnosti a preto očakávame, že z  pohľadu cestovného ruchu prinesú do budúcna nášmu mestu i celému regiónu silný impulz,“ konštatoval riaditeľ neziskovej organizácie Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013 Ján Sudzina.

Biela noc/Nuit Blanche je európsky projekt, ktorý vznikol pred 10-timi rokmi v Paríži.
Je (znovu)objavovaní mestského prostredia, ktoré prostredníctvom umenia nadobúda nový rozmer. Kultúrne a verejné priestory otvárajú bezplatne svoje dvere verejnosti a pripravujú atypickú kultúrnu ponuku. Mesto sa stáva otvoreným priestorom plným súčasného umenia, dostupného pre všetkých. Biela noc/Nuit Blanche, ktorá sa od roku 2002 presunula z Paríža aj do ďalších svetových veľkomiest, sa teší zo strany návštevníkov veľkej obľube. V Košiciach sa koná od roku 2010, pričom už jej prvé dva ročníky zaznamenali veľký divácky ohlas. Vlani v košických uliciach napočítali organizátori takmer 50 tisíc návštevníkov.

Viac o podujatí, jednotlivých inštaláciách a autoroch na www.biela-noc.sk

Zdroj: Košice 2013