Bulp prichádzajú s hypnotickým debutom Yrsa.

Takmer dva roky od vydania úspešného singla Far Light a EP Endian vydáva projekt Bulp pod značkou vydavateľstiev Deadred Records / Starcastic Records svoj debutový album Yrsa. Názov nesie islandské meno, ktoré rovnako ako nahrávka v sebe skrýva určitú tajuplnosť s mocou podmaniť si poslucháča už na prvé počutie.

,,Pre jemnosť, ktorá sa vyskytuje aj v údernejších skladbách, sa mi zdalo príhodné nazvať album Yrsa podľa ženského islandského mena,“ hovorí Samo Štefanec, hudobné srdce projektu Bulp. Yrsa je výnimočným albumom, ktorý ponúka spleť emócií vsadených do podmanivých melódií.

V deviatich skladbách pozýva poslucháča na tanečný parket, necháva ho snívať, ale tiež v ňom vyburcuje myšlienky a energiu prekonávať vlastné hranice. „Hudobné inšpirácie boli pre každý track iné. Niektoré skladby sú tvrdšie a tanečné, iné pomalšie a zasnené. Taktiež som použil nástroje, ktoré predtým v tvorbe Bulp neboli, ako klavír, japonská harfa alebo trúbka. Album je teda veľmi melodický celok,“ rozpráva hudobník. Bulp si pritom vytvorili svoj charakteristický zvuk, ktorý v sebe nesie príťažlivú sviežosť aj nenápadnú chytľavosť.

Nahrávka Yrsa vznikala v priebehu jedného roka vo vlastnom štúdiu Bulp v Trenčíne. V textoch sa objavujú témy ľudských vzťahov, láska aj sebareflexia. „Texty sme tvorili s Janou obaja. Väčšinou tak, že jeden z nás prišiel s prvým náčrtom a vzájomnými pripomienkami sme sa dostali ku konečnému textu,“ uviedol Samo Štefanec. Jediným hosťom na albume je Mates Homola (Autumnist, Nylon Union), ktorý nahral trúbku v skladbe Left Behind. O mastering albumu sa postaral Tom Karásek v štúdiu Gargle&Expel v Dubline. Autorkou artworku je Marta Prokopová a grafický dizajn vznikal v štúdiu Fluidum Design.

Album Yrsa vychádza 10. apríla 2017 na Deadred / Starcastic ako 12” vinyl LP v dvoch verziách a digitálne vo formátoch MP3, FLAC na stiahnutie zo stránok Bulp a oboch vydavateľstiev a zároveň v streamovacích sieťach Apple Music, Spotify, Deezer, Google Play atď. Špeciálna limitovaná edícia LP obsahuje mliečne transparentný vinyl s dymovým efektom s pribaleným gramofónovým slipmatom s logom Bulp.

Nový album predstavia Bulp fanúšikom aj na koncertnom turné Myrsaka Tour, na ktorom spojili sily s elektronickým producentom Jimmym Pé. Zastavia sa vo viacerých mestách a už 15. apríla album oficiálne uvedú do života na release párty v trenčianskom Klube Lúč.

Bulp – Yrsa

Vydavateľ: Deadred Records / Starcastic Records
Dátum vydania: 10. apríl 2017
Formát:
12” vinyl (standard, limited), MP3/FLAC download/stream
Katalógové čísla: DR-050 / STC070

Zoznam skladieb:

  1. Yrsa
  2. What Is Worth
  3. Left Behind
  4. On the Run
  5. Bluma
  6. Yours
  7. Hollow
  8. Mirror
  9. Koto

Myrsaka Tour 2017
13.4. Bratislava – Nu Spirit Club (Jimmy Pé)
15.4. Trenčín – Klub Lúč (Yrsa krst, Bulp+Jimmy Pé)
28.4. Olomouc – Afo Olomouc (Jimmy Pé)
29.4. Banská Bystrica – Záhrada (Bulp+Jimmy Pé)
5.5. Žilina – Stanica Záriečie (Bulp+Jimmy Pé)
10.5. Brno – Fléda (Bulp+Jimmy Pé)
13.5. Prešov – Klub Wave (Bulp+Jimmy Pé)
19.5. Nitra – Trafačka (Bulp)
26.5. České Budejovice – Majáles (Jimmy Pé)
26.5. Bratislava – Klub Dole (Bulp)
2.6. Nové Mesto nad Váhom – Klub Za Rampami (Bulp+Jimmy Pé)

Bulp (bio)

Za elektronickým projektom Bulp z Trenčína stojí študent zvukovej skladby na VŠMU v Bratislave Samo Štefanec, ktorý si do svojho pôvodne “one-man” projektu neskôr prizval ako vokalistku a aj textárku svoju sestru Janu.  Pre ich tvorbu sú charakteristické tanečné tempo a melodické linky, sami tvorbu označujú ako “elektronická hudba s melodickým srdcom”. Na domácej hudobnej scéne spôsobil rozruch už ich debutový singel Far Light, ktorý vyšiel v júni 2015 na značkách Deadred Records a Starcastic Records.  Nasledovalo vydanie Endian EP (2015, Deadred / Starcastic), z ktorého sa neskôr do rozhlasového éteru dostali aj skladby Moving On a Over. Bulp je označovaný za jeden z najvýraznejších slovenských talentov posledných rokov, čo potvrdilo aj víťazstvo v ankete Rádia_FM Radio_Head Awards 2015 v kategórii Objav roka. Uplynulý rok absolvovali množstvo klubových koncertov na Slovensku a v Čechách a predstavili sa aj na festivaloch Pohoda, Grape, United Islands of Prague či Liverpool Sound City Festival.

https://deadred.sk/releases/bulp-yrsa/
https://bulp.bandcamp.com/album/yrsa
https://deadred.sk/produkt/bulp-yrsa-vinyl-edition-limited/
https://deadred.sk/produkt/bulp-yrsa-vinyl-edition-standard/
www.bulpmusic.com
bulp.bandcamp.com/
deadred.sk/artists/bulp/
www.starcasticrecords.cz

Zdroj: Deadred Records*