České premiéry na Colours of Ostrava: shoegaze legenda Slowdive aj tanečno-jazzová Caro Emerald.

Medzinárodný festival Colours of Ostrava pridáva do programu ďalšieho ročníka dve veľké zahraničné mená, ktoré zažijú českú premiéru. Bude to britská legenda zasneného shoegaze Slowdive, ktorá príde v rámci reunion turné a holandská hviezda tanečného jazzu, speváčka Caro Emerald.

Slowdive sa počas rokov 1989-1995 len s troma albumami dokázali zapísať do rockových dejín ako jedna z kľúčových zostáv popovejšej, experimentálnejšej verzie shoegaze 90. rokov, ovplyvňujúci postupne celú radu indie rockových nasledovníkov. “To, že naša hudba aj po 20 rokoch ovplyvňuje nové kapely, hovorí veľa. Som hrdá na to, čo sme v minulosti dokázali,” hovorí speváčka Rachel Goswell, ktorej nádherný hlas korunuje halucinogénne viacvrstvové gitarové skladby.

2015_12_09_slowdive

Nemali ani dvadsaťpäť, keď sa Rachel, gitarista a spevák Neil Halstead, bubeník Simon Scott, basista Nick Chaplin a gitarista Christian Savill rozišli. V dobe, keď sa na scénu nekompromisne tlačili britpop s grunge, ktorým Slowdive nemohli ani nechceli konkurovať. “Britpop a grunge si mysleli, že to majú v suchu, ale shoegaze sa vrátili späť v podobe zbláznenej zombie, ktorá skrátka nikdy neumrie,” povedal nedávno Christian Savill v jednom z viacerých rozhovorov, v ktorých o dvadsať rokov starší Slowdive vysvetľoval dôvod celkom nečakaného návratu na pódiá a zároveň pripúšťali, že nevylučujú nahratie nového albumu. “Takže sa na Colours možno dočkáme prekvapenia,” dopĺňa riaditeľka festivalu Zlata Holušová.

Caro Emerald spája tanečný jazz 40. rokov s 21. storočím, parížsku eleganciu s Hollywoodom a elektrobeaty s bigbandom. Doma aj vo svete predala milióny albumov, dobyla holandské a britské rebríčky, vystupovala na festivale Glastonbury aj v Royal Albert Hall. “Jej koncertné vystúpenia prechádzajú z intímnej atmosféry do masovej zábavy, retro nostalgiu strieda potreba užiť si prítomnosť okamžiku a vo vzduchu je cítiť dobre pretrepané martini Jamesa Bonda aj spomienku na Amy Winehouse,” hovorí Zlata Holušová. Caro Emerald, absolventka jazzového konzervatória v Amsterdame, neskrýva to, že Amy bola jej veľkým vzorom. Keď v roku 2007 holandskí producenti David Schneurs a Jan Van Wieringen požiadali neznámu Caroline Esmeraldu van der Leeuw o nahratie dema skladby Back It Up, nemali ani tušenie, že stoja pri zrode kariéry budúcej hviezdy. Predaj nasledujúceho albumu Deleted Scenes from the Cutting Room Floor v Holandsku pokoril doterajší rekord Michaela Jacksona s Thrillerom. Nasledujúci album The Shocking Miss Emerald ju už pevne usadila na tróne “jazzovej retro princezny”. Speváčke pomohol k viacerým cenám a úspešné skladby využili aj filmári či reklama.

Pätnásty ročník Colours of Ostrava sa uskutoční od 14. do 17. júla 2016 opäť v unikátnom industriálnom areáli Dolních Vítkovic v Ostrave. Prvými oznámenými menami sú napríklad ANOHNI: Antony & the Johnsons + Oneohtrix Point Never + Hudson Mohawke, CC Smugglers, The Unthanks alebo My Baby.

V predaji je v túto chvíľu limitovaná edícia štvordenných vstupeniek za 76,81 € v sieti Eventim.sk. Colours of Ostrava 2015 navštívilo viac ako 43.000 návštevníkov a ponúkol cez 300 programových bodov na 16 otvorených a krytých scénach.

Festival okrem letnej akcie usporiada aj samostatný koncert britského speváka Miku 25. mája 2016 v pražskom Fórume Karlín. Vstupenky na toto vystúpenie sú už taktiež v predaji v sieti Eventim.

Viac informácii na www.colours.cz .

Oficiálny aftermovie Colours of Ostrava 2015:

2015_12_09_cover

Zdroj: Zdenko Hanout / HANOUT PR