Chyťme sa za ruky po piatykrát v znamení španielskych a afrických rytmov.

Benefičný koncert „Chyťme sa za ruky“ piatykrát spojil viac ako šesťsto hendikepovaných detí z dvadsiatichsiedmich ústavov a zariadení pre osoby so zdravotným postihnutím z piatich krajov západného Slovenska, ktoré v estrádnej sále Domu kultúry Galante zažili popoludnie plné hudby, tanca a zábavy.

Úvod patril exotickej africkej zumbe s Mo Diakite z Francúzskej Guinei. Vďaka jeho energii tancovala celá sála, deti sa zapájali do spoločných kreácií a chýbať nemohol ani populárny vláčik. Koncertné vystúpenia odštartovalo známymi hitmi v taliančine popové operné trio La Gioia.

Chytme sa za ruky 2014 Peyoti for President Spanielsko Foto Patrik Ratajsky

Krehkú atmosféru navodila prešovská speváčka Michaela so svojou skupinou. Headlinerom boli zahraniční hostia zo Španielska, chránenci populárneho speváka Manu Chao, Peyoti for President. Zostava okolo frontmena Pietra Dimascia pricestovala na Slovensko prvýkrát práve kvôli hudobnému darčeku v Galante a piesňami zladenými do karnevalového folku, flamenca, hip hopu, reggae, mexického mariachi, punku, či salsy priviedla zaplnenú sálu Domu kultúry do varu a úžasu. „Členovia kapely Peyoti for President a inštruktor zumby Mo Diakite osobne pred koncertom navštívili Domov sociálnych služieb pre deti a dospelých v Galante. Intenzívne sa zaujímali o život a podmienky mentálne postihnutých, pre ktorých prišli z diaľky zahrať a zatancovať. Najviac ich zaujali tvorivé dielne a nádherné umelecké diela z rúk hendikepovaných detí, ktoré každého z nich svojimi prácami aj obdarovali,“ uviedol organizátor Milan Štefánik.

Chytme sa za ruky 2014  Foto Patrik Ratajsky

Záver koncertu ovládol Metropolis s Jimim Cimbalom a vynikajúcu komunikáciu s publikom si užívali The Paranoid. Počas celej akcie zabávala všetkých dvojica moderátorov Jožo Pročko a Marcel Forgáč. Svoje tanečné umenie predviedli aj tanečníčky zo súboru Flames pri ZUŠ Nové Zámky. Tradične obrovský úspech mali tvorivé dielne, kde bolo pripravené maľovanie na tvár, enkaustika (maľovanie horúcim voskom na papier), maľovanie na plátno, prútikárstvo a lukostreľba. Neprofesionálne združenie výtvarníčok a maliarok Bod G pod vedením Henriety Ďurovovej učilo deti maľovať na maliarske plátno a počas koncertu namaľovali spolu sto obrazov, k čomu pridali jeden veľký so symbolickým motívom detičiek pochytaných za ruky, ktorý odovzdali riaditeľke DSS Galanta Betke Molnárovej.

Chytme sa za ruky 2014 2014 ZUMBA MO DiAKITE 2 Foto Patrik Ratajsky

„Už počas roka sa ma mnohí pýtali, kedy bude koncert. Preto som rada, že v nedeľu to na každom kroku žilo a všade bolo cítiť radosť a šťastie. Aj naše deti totiž chcú žiť normálny život, ako ich rovesníci. Tiež chcú chodiť do školy, do práce, na nákupy, na koncerty, zabávať sa, stretávať sa s priateľmi… a toto sa im teraz podarilo! Keďže hviezdne obsadenie koncertov priláka i niekoľko desiatok obyvateľov nášho mesta, môžu spoznať, aké úžasné a dobré bytosti sú mentálne postihnutí ľudia. Toto považujem za veľmi dôležité, lebo je to prvý krok k tomu, aby ich verejnosť začala akceptovať a oni nežili vedľa nás, ale medzi nami,“ vysvetľovala B. Molnárová.

Chytme sa za ruky 2014 Jožo Procko Foto 2 Patrik Ratajsky

Piaty ročník benefície „Chyťme sa za ruky“ sa niesol v znamení skvelej atmosféry, spontánnych radostných reakcií a rozjasnených tvári detí. Ich spokojnosť je pre organizátorov záväzkom, aby v tejto tradícii pokračovali ďalej. „Bez pomoci a podpory Mesta Galanta, sponzorov a všetkých dobrovoľníkov by sme nedokázali zorganizovať toto zmysluplné podujatie pre „večné“ deti, ako mentálne postihnutých familiárne voláme. Za všetky deti, ktorým ste vyčarili úsmev na duši a ktorý si uchovajú ešte dlhý čas vo svojich srdciach, vám za vašu pomoc a podporu srdečne ďakujeme,“ dodal Milan Štefánik.

Zdroj: Simona Tóthová a Imrich Makó
Foto: Patrik Ratajský
Video: Igor Kolesár