Cinematik: Premiéry nových filmov Mira Rema a Jara Vojteka!

Medzinárodný filmový festival Cinematik je hrdý, že môže v premiére uviesť dva dlho očakávané slovenské filmy: Deti Jara Vojteka a Comeback Mira Rema. 9. ročník festivalu Cinematik sa uskutoční v dňoch 10. – 15. septembra 2014 v Piešťanoch.

Skúsený dokumentarista a víťaz úvodného ročníka súťaže Cinematik.doc Jaro Vojtek nakrútil svoj prvý hraný film. Spolu so scenáristom Marekom Leščákom pokračujú v tradícii sociálneho realizmu, pričom Vojtek ťaží zo svojich skúseností dokumentaristu (My zdes, Hranica, Cigáni idú do volieb).

Deti sú poviedkový film zložený zo štyroch príbehov, ktoré skúmajú komplikovaný vzťah medzi rodičmi a ich deťmi. Postavy prechádzajú skúškou a Vojtek sleduje, ako sa zachovajú, keď sú konfrontované s odcudzením po dlhom čase odlúčenia, alebo s chorobou blízkeho.

Svetová premiéra filmu Deti sa uskutoční v rámci záverečného ceremoniálu po slávnostnom odovzdávaní cien v pondelok 15. septembra.

DETI_titulna foto

Slovenskú premiéru bude mať na Cinematiku celovečerný debut Mira Rema Comeback, len pred pár týždňami uvedený v súťaži dokumentárnych filmov na MFF Karlove Vary. Remo v ňom sleduje životy dvoch recidivistov, ktorí sú chytení v bludnom kruhu návratov z väzenia na slobodu a zo slobody naspäť do väzenia.

Film ukazuje ich každodenné problémy (či už za mrežami, alebo na slobode) a snaží sa divákom priblížiť, čo prežívajú. Aj keď ide o kriminálnikov, stále sú to ľudia s istými potrebami, pocitmi a myšlienkami. Zároveň je film výpoveďou o stave väzenského systému, ktorého najväčším problémom je práve recidíva.

Comeback je zaradený do súťažnej sekcie slovenských dokumentárnych filmov, ktoré vznikli za posledných 12 mesiacov, Cinematik.doc. O cenu Cinematik.doc Award spojenú s finančnou prémiou Literárneho fondu v hodnote 500 Eur sa uchádza 9 dokumentov. Okrem Comebacku sú to Danubestory (r. Vladimír Kampf a Jana Čavojská), Felvidék – Horná zem (r. Vladislava Plančíková), Hrana – 4 filmy o Marekovi Brezovskom (r. Patrik Lančarič), Lyrik (r. Arnold Kojnok), Prvý slovenský horor (r. Róbert Slovák), Stopy na hrebeni (r. Pavol Barabáš), Stretko (r. Martin Šenc) a Všetky moje deti (r. Ladislav Kaboš).

Cinematik bude premietať aj ďalšiu novinku Mira Rema Vrbovský veter o svojráznom hudobníkovi a zakladateľovi festivalu Vrbovské vetry Braňovi Jobusovi. Svoj nový film „Povstanie. Slovensko 1939-1945“, ktorý vznikol pri príležitosti 70. výročia SNP, predstaví umelecký riaditeľ Cinematiku Vladimír Štric.

Akreditácie na festival Cinematik je možné zakúpiť si už dnes v sieti Ticketportal za 9, resp. 12 Eur.

Zdroj: Cinematik