Die Antwoord na festivale Pohoda 2015!

Horúci juhoafrický vietor, ktorý dá odpoveď aj na tie najbizarnejšie otázky – Die Antwoord. Skupina vznikla v Kapskom meste v roku 2008. Jej členmi sú rapper Ninja, speváčka Yolandi Vi$$er a DJ Hi Tek. Fanúšikov priťahujú prehnaným a teatrálnym správaním, drzými textami a špecifickým imidžom. Čo je ale za tým všetkým?

Debutový album $O$ z roku 2009 zavesili zadarmo na internet. Celosvetovo známi sa stali po nakrútení videa k piesni „Enter the Ninja“ a zo dňa na deň ovládli sociálne siete. Raketový štart a enormný úspech kapely v posledných rokoch nie je paradoxne ekvivalentom k rýchlo-kvasenej hviezde. Ninja, vlastným menom Watkin Tudor Jones, vystriedal od polovice 90-tych rokov viacero hip-hopových zoskupení.

Základy prístupu kapely k hudobnej tvorbe i jej vizuálnej stránke treba hľadať vo „pseudohnutí“ ZEF. To vystihuje srsť na palubnej doske, tesné, privysoko vytiahnuté džínsy, zvuky synťákov a prehistorických mobilov… Die Antwoord ide jednoducho o satiru namierenú na juhoafrickú mládež z chudobných štvrtí, ktorá vzhliada k americkým interpretom a ich životnému štýlu. To by sa dalo zhrnúť aj do vety: „čím menej máš, tým okázalejšie dávaj najavo opak“.

Mimochodom videoklipy Die Antwoord zrejme zaujali režiséra filmov District 9 a Elysium Neilla Blomkampa. Ninju a Yolandi angažoval ako hercov do svojho najnovšieho sci-fi Chappie, kde si zahrajú po boku Sigourney Weaver a Hugha Jackmana. Vo filme stvárnia kriminálnikov, ktorí unesú high-tech policajných robotov. Tých plánujú preprogramovať tak, aby im pomáhali v nelegálnych aktivitách. Film Chappie si môžete pozrieť už od zajtra 5.3. aj v našich kinách.

Po ovládnutí sociálnych sietí si ľudia zrejme najčastejšie kládli otázku, či sú Die Antwoord a ich dekadencia skutoční. Ninja to zhodnotil v jednom rozhovore pre juhoafrický Times takto: „Som len prepojený so svojim vnútorným ZEF, ktoré má každý. Nie je to ďalšia osoba, ale len rozšírenie, respektíve prehnaná verzia seba samého.“

Na devätnásty ročník festivalu sa už predalo vyše 8 000 permanentiek. V predaji sú permanentky za  89 €, vstupenky pre držiteľov preukazov ZŤP a ZŤP-S či lístky na parkovanie pre osobné automobily aj karavany.

Potvrdení účinkujúci: Björk, Die Antwoord, FFS (Franz Ferdinand & Sparks), Einstürzende Neubauten, Roni Size Reprazent, Kaytranada, Young Fathers, Les Ambassadeurs, Eagles of Death Metal, Tom Vek, Tiken Jah Fakoly, Ibeyi, Hybrid Minds, Omar Souleyman, Turbowolf, Kuenta i Tambu, Heymoonshaker, Fat White Family, Dÿse, Too Many Zooz, Fufanu, Bo Ningen, Monikino Kino, Vlasta Popić, Erotic Market, OFF!, Repetitor, Mourn, Pearls Negras.

www.pohodafestival.sk
https://www.facebook.com/pohoda.festival

Zdroj: Pohoda Festival s. r. o.