Divadelná Nitra zaostrí na tému imigrácie. Predstavia sa aj vojnou zasiahnutí irackí tanečníci.

Pred vojnou na Blízkom východe utiekol, ale niektorí z jeho spolupracovníkov prišli o život. Pôvodom iracký režisér Anmar Taha prinesie na dosky Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra sugestívnu inscenáciu PILIERE KRVI. A v čase, keď Európa zažíva najväčšiu migračnú vlnu od druhej svetovej vojny, si slovenskí diváci budú môcť v hlavnom programe pozrieť aj francúzsku inscenáciu ZRAZU NOC, ktorá sa unikátnou formou vyjadruje k aktuálnym hrozbám terorizmu či globálnych epidémií.

Jubilejný 25. ročník najväčšieho divadelného festivalu na Slovensku sa uskutoční od 23. do 28. septembra 2016 a témou bude Óda na radosť?. „Budeme sa pýtať, koľko dôvodov na radosť dnes poskytuje Európa. Svojim občanom, svetu… Ako sa vyrovnáva s dedičstvom minulosti, ako prijíma výzvy súčasnosti. Jednou z veľkých výziev je imigrácia, ktorej príčiny možno hľadať aj v imperiálnej politike európskych krajín, a novodobá vojna v podobe terorizmu. Umenie má ten dar priblížiť osudy ľudí a sprostredkovať hodnoty, ako je tolerancia, porozumenie, láska. Práve tieto hodnoty chce festival zdôrazniť,“ povedala riaditeľka Divadelnej Nitry Darina Kárová.

O absurdnosti smrti, vraždenia, samovrážd a o hľadaní dôvodu na život vypovie emotívne dielo na hranici tanca a fyzického divadla PILIERE KRVI. Zoskupenie irackých tanečníkov žijúcich vo Švédsku – Iraqi Bodies – charakterizuje silný politický postoj a osobná i občianska angažovanosť. Vedúca osobnosť, režisér Anmar Taha, utiekol do Švédska po tom, čo ho osobne zasiahol vojnový konflikt v Iraku a bol postrelený. Jedna z jeho predošlých produkcií sa priamo zaoberá vojnou s Islamským štátom. A túto osobnú a priamu skúsenosť prenáša so svojimi umelcami aj do nového poetického diela, ktoré prinesie na nitrianske javisko. Dáva v nej do kontextu východné vojnové konflikty a narastajúce nacionalistické tendencie v európskych krajinách.

Zrazu noc

„Naše diela nie sú kritikou. Sú dôležitým skúmaním. Sily vo svete sa menia, menia sa naše krajiny, naše domovy, naše rodiny – a my by sme si mali byť vedomí toho, čo sa deje navôkol. A hoci je to otázka politická, my naše umenie necharakterizujeme ako politické. Ale súčasne veríme, že divadlo by malo odzrkadľovať život ľudí, občanov. Nemáme však potrebu zveličovať, presviedčať, vyjadrujeme sa cez ticho a cez naše zmysly,“ povedal Anmar Taha s tým, že pohybová performancia PILIERE KRVI skúma „krvou postriekané piliere našich komunít“ a snaží sa nájsť body zbližovania medzi Východom a Západom v spoločnej ľudskosti.

Nebezpečenstvo terorizmu, globálne epidémie, imigračné vlny, vojnové konflikty na Blízkom východe či kríza hodnôt v dnešnej Európe. Témy, ktoré zapĺňajú titulky novín a hlavné správy, prinesie do hlavného programu na samý záver festivalu francúzska inscenáciu ZRAZU NOC, s ktorou sa zoskupenie Compagnie Du Zieu predstavilo aj na prestížnom festivale v Avignone.

Tvorcovia Nathalie Garraud a Olivier Saccomano vytvorili provokatívnu a prekvapivú inscenáciu na výsostne aktuálnu tému. Príbeh sa odohráva na nemenovanom veľkom európskom letisku, na ktorom pristane lietadlo z Istanbulu. Jeden z cestujúcich, novoprišelec Arab hneď po pristátí zomrie. A pasažierov, ktorí s ním prišli do kontaktu, zatvoria do miestnosti ambulancie prvej pomoci. Vyšetruje ich letiskový lekár – pôvodom zo Sýrie, ale už integrovaný do francúzskej spoločnosti. Objektom záujmu tvorcov sa stali tzv. „cudzie telá“, čo môžu byť telá imigrantov, džihádistov či ľudí nakazených ebolou. 

Piliere krvi

„Chceli sme sa odosobniť od klišé a od stereotypov, ktoré sa často pateticky pripisujú ľuďom mimo Európy, napríklad imigrantom. Vytvorili sme postavy, ktoré sami seba vidia ako slobodných alebo integrovaných ľudí a dali sme ich do konfrontácie so situáciou, ktorej čelia migranti – zavreli sme ich do karantény. Dlho sme sa zaoberali štúdiom džihádistických skupín, sledovali sme správy o katastrofických príchodoch imigrantov do Európy, príbehy ľudí nakazených ebolou, celé spektrum, ktoré momentálne zožiera Európu, rovnako ako nacionalistické tendencie, ktoré sú na vzostupe,“ povedal autor textu Olivier Saccomano. „Na letisku sa podrobné telesné kontroly stali celkom bežnými. V tele môžeme skrývať vrecká s drogami alebo dokonca výbušniny. Ale ako môžeme vidieť to, čo sa odohráva v našich dušiach? Náš projekt je teda širší ako len aktuálne témy, lebo sa zaujímame o existenciálne momenty. A to je viac-menej rovina, v ktorej sa v našej inscenácii pohybujeme,“ dodal.

Hlavný festivalový program spolu ponúkne 11 inscenácií, z toho šesť zahraničných diel uznávaných tvorcov z Českej republiky, Francúzska, Nemecka, Poľska, Švédska/Iraku a Ukrajiny.

Vstupenky na všetky predstavenia hlavného programu si možno kúpiť už od 1. augusta online prostredníctvom internetového portálu www.predpredaj.sk v sekcii Divadlo na odkaze: https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/7503/divadelna-nitra-2016. Pokladnica bude otvorená od 2. septembra každý pracovný deň od 14.00 do 17.00 v Divadle Andreja Bagara v Nitre (hlavný vstup z námestia).

Kompletný program Divadelnej Nitry 2016 nájdete tu: https://www.nitrafest.sk/domov/program-2016/hlavny-program-2016/
Všetky informácie o vstupenkách nájdete na www.nitrafest.sk.
Všetky aktuálne informácie nájdete na: www.nitrafest.skwww.facebook.com/divadelna.nitra

Zdroj: Asociácia Divadelná Nitra