Divadelná Nitra zapojí do programu deti utečencov z Iraku, ktoré našli nový domov v meste pod Zoborom!

Ich život v Iraku ohrozovala vojna. Rozhodli sa pre útek a nový domov našli na Slovensku. 149 asýrskych kresťanov sa v marci tohto roka nasťahovalo práve do Nitry a jej okolia. A Medzinárodný festival Divadelná Nitra, ktorý sa uskutoční od 23. do 28. septembra 2016, ich prizval do svojho programu.

Akademická sochárka Elena Kárová, ktorá už desať rokov vedie úspešný projekt Asociácie Divadelná Nitra – Darujem ti tulipán, ktorý vďaka umeleckým aktivitám integruje slabozraké a nevidiace deti i deti mentálne postihnuté, sa tento rok podieľala na vzniku Komunitného centra asýrskych kresťanov na nitrianskom Palánku pod hlavičkou Občianskeho združenia Pokoj a dobro. Hneď v úvodný deň festivalu, 23. septembra 2016, sa uskutoční pod jej vedením celodenný workshop s názvom Tulipán pre deti z Iraku.

„Iracké deti v integrácii so zrakovo postihnutými a vidiacimi deťmi zo základných škôl v Bratislave a v Nitre strávia celý deň spoločne. Vytvoria veľkoplošnú maľbu, budú spolu tancovať, bubnovať a mamy asýrskych kresťanov im pripravia ich tradičné jedlá. Deti si vypočujú prednášku troch nevidiacich dievčat o ich tvorivých úspechoch a zažijú živú festivalovú atmosféru – navštívia festivalové predstavenie Teatra Tatra Cirkus Charms v šapitó aj interaktívny objekt empathy BLACK BOX,“ priblížila Elena Kárová.

Práve empathy BLACK BOX sa rok od svojej úspešnej premiéry na festivale a reinštalácii v centre Bratislavy vracia na Divadelnú Nitru. Unikátny interaktívny objekt pre vidiacich o svete nevidiacich sa predstaví na inom_námestí pred Divadlom Andreja Bagara v Nitre. Návštevníci sa vstupom prenesú do sveta nevidiacich, zoznámia s princípom Braillovho písma a v čiernom priestore v úplnej tme zažijú, napríklad, čo znamená pre nevidiaceho pripraviť si čo i len raňajky.

tulipan

Projekt Darujem ti tulipán je súčasťou dlhodobého programu neformálneho vzdelávania, ktorý Asociácia Divadelná Nitra uskutočňuje už vyše 15 rokov v rôznych podobách a s rôznymi cieľovými skupinami.

„V intenciách svojej otvorenosti a rozmanitosti Divadelná Nitra rozvíja verejný diskurz, venuje sa neformálnemu vzdelávaniu a integrácii, upozorňuje aj na aktuálne témy a v neposlednom rade zapája do svojho programu skupiny na okraji záujmu spoločnosti,“ povedala riaditeľka Divadelnej Nitry Darina Kárová.

Neformálnemu vzdelávaniu a témam ako utečenectvo či extrémizmus v minulosti a dnes sa bude venovať aj jedna zo sekcií Divadelnej Nitry, nazvaná príznačne Agora Európa, ktorá zastreší podujatia Živá knižnica, Verejná obývačka a Súd nad Európou. Prinesie živé diskusie s odborníkmi a verejnosťou v školách či na ulici.

Živá knižnica v Krajskej knižnici Karola Kmeťka ponúkne žiakom základných a študentom stredných škôl dva workshopy. Prvý, 23. septembra, budú viesť divadelníci a aktivisti Iveta Ditte Jurčová a Michal Ditte z Divadla Pôtoň a bezpečnostný analytik a odborník na tému extrémizmu Radovan Bránik. 28. septembra zas bude o svojich skúsenostiach hovoriť koordinátorka dobrovoľníckej pomoci utečencom na srbsko-maďarských hraniciach Zuzana Kizáková.

Do Verejnej obývačky priamo pred Nitrianskym múzeom zasadne 25. septembra 2016 dlhoročný občiansky aktivista, riaditeľ Nadácie Milana Šimečku a zakladateľ festivalu nových menšín [fjúžn] Laco Oravec, ktorý bude viesť diskusiu na ulici – s okoloidúcimi.

Symbolický Súd nad Európou sa odohrá 27. septembra v Divadle Andreja Bagara v Nitre.  Debata študentských tímov, ktoré sú členmi Slovenskej debatnej asociácie, má za úlohu zargumentovať všetky pomyselné „za“ a „proti“ Európe. Diváci na základe ich argumentov hlasujú, ktorý tím bol lepší a presvedčil ich o pozitívach Európy alebo naopak – o jej negatívach.

V rámci svojich vzdelávacích aktivít bude Divadelná Nitra po úspešnom minuloročnom pilotnom ročníku hostiť seminár kritickej reflexie V4@Theatre Critics Residency, na ktorom sa zúčastní 12  kritikov do 35 rokov zo 7 krajín strednej a východnej Európy. Pod vedením renomovaného a svetovo rozhľadeného francúzskeho teatrológa Patricea Pavisa budú účastníci sledovať hlavný program a na pravidelných stretnutiach ho budú analyzovať.

Slovensko bude zastupovať mladá divadelná kritička Dominika Široká a študentka Alžbeta Rusnáková, susedné Česko kritik, reportér a začínajúci dramatik Martin Macháček a kritička na voľnej nohe a doktorantka Barbora Etlíková, z Maďarska sa zúčastní divadelný a tanečný kritik Kristóf Farkas a pedagogička, spisovateľka a prekladateľka Judit Katalin Hollós, Poľsko zastúpi novinárka Kamila Lapicka a prekladateľka a kritička Marta Kacwin-Duman. Okrem krajín V4 opätovne prídu aj profesionáli z Ukrajiny – divadelná kritička Iryna Golizdra a divadelná manažérka Viktoria Shvydko, tento rok pribudne Bielorusko a novinárka Katsiaryna Yaromina a z Moldavska pricestuje kritička Rusanda Curca. Seminár sa koná s podporou Medzinárodného vyšehradského fondu a ako partneri už druhý rok spolupracujú divadelné inštitúty a organizácie zo Slovenska, Čiech, Poľska a Maďarska.

Pravidelnou súčasťou festivalu je už niekoľko rokov Verejná debata – diskusný večer odborníkov na danú tému za účasti návštevníkov festivalu a verejnosti. Aj tentoraz je jeho názov zhodný s podtitulom festivalu Óda na radosť? (minulosť – prítomnosť – budúcnosť). O európskych hodnotách sa budeme rozprávať s politickým analytikom Pavlom Demešom z German Mashall Fund, politológom Grigorijom Mesežnikovom, ktorý je prezidentom Inštitútu pre verejné otázky, a s filozofom Petrom Kondrlom, vedúcim Katedry náboženských štúdií na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre.

Na návštevníkov čaká v sprievodnom programe jubilejného 25. ročníka festivalu vyše 60 pouličných predstavení, performancií, výstav, filmov, koncertov, dielní, diskusií a rôznorodých tvorivých aktivít pre rodičov s deťmi pod názvom Zóna radostí. Téma festivalu: Óda na radosť? zaznie aj v hudobných vystúpeniach a vo výtvarných dielach vytvorených priamo pre festival.

Diváci budú môcť počas 6-dňového divadelného sviatku zažiť až 16 predstavení kvalitného divadla na 4 festivalových javiskách. V hlavnom programe sa predstaví 11 inscenácií uznávaných tvorcov, ale aj vychádzajúcich hviezd z Českej republiky, Francúzska, Nemecka, Poľska, Švédska, resp. Iraku, Ukrajiny a Slovenska a jedna inscenácia v rámci Festivalu Plus.

 

 

 

 

 

 

Vstupenky na Divadelnú Nitru 2016 si možno kúpiť online na www.predpredaj.sk a v pokladnici Divadla Andreja Bagara v Nitre.

Záštitu nad festivalom prevzal prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, minister kultúry SR Marek Maďarič, predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica a primátor Mesta Nitra Jozef Dvonč.

Všetky aktuálne informácie nájdete na: www.nitrafest.skwww.facebook.com/divadelna.nitra

DN25vizualov

Zdroj: Divadelná Nitra