Dnes sa začína jubilejná 25. Divadelná Nitra, uvedie knihu k jej štvrťstoročnici!

Dnes sa začína Medzinárodný festival Divadelná Nitra. Vstupuje do svojho 25. ročníka a pre divákov je prichystaný šesťdňový divadelný sviatok plný špičkového európskeho aj slovenského divadla, stretnutí s výnimočnými režisérskymi i hereckými osobnosťami a bohatého sprievodného programu. Potrvá od 23. septembra do 28. septembra 2016.

 

V hlavnom programe si diváci budú môcť pozrieť 6 inscenácií z Českej republiky, Francúzska, Nemecka, Poľska, Švédska, resp. Iraku, Ukrajiny, 5 zo Slovenska a 1 inscenáciu v rámci Festivalu Plus. Mottom 25. ročníka je otázka Óda na radosť? s podtitulom (minulosť – prítomnosť – budúcnosť).

 

Slávnostný úvod a záver jubilejného 25. ročníka bude patriť prestížnym inscenáciám. Festival sa dnes začne vystúpením legendárneho nemeckého divadla Münchner Kammerspiele z Mníchova, ktoré sa na Slovensku predstaví historicky po prvý raz. Prinesie grotesku PREČO PÁNA R. POSTIHOL AMOK? mladej režisérky Susanne Kennedy, ktorá bola v Nemecku vyhlásená za Objav roka v oblasti réžie.  

Záver Divadelnej Nitry bude patriť francúzskej inscenácii ZRAZU NOC súboru Compagnie Du Zieu, ktorá na Divadelnú Nitru zavíta po vystúpení na najprestížnejšom divadelnom festivale v Avignone.

Už od soboty 24. septembra až do záveru festivalu sa verejnosť bude môcť osobne zoznámiť a diskutovať s umelcami na tradičných festivalových stretnutiach Raňajky s…, ktoré budú každodenne hostiť režisérov inscenácií hlavného programu.

Aktuálny ročník sa nesie aj v znamení osláv štvrťstoročnice festivalu. Pri tejto príležitosti môže verejnosť navštíviť výstavu plagátov z 25 ročníkov Divadelnej Nitry Plagáty DN 25 a inštaláciu festivalových spomienok pod názvom Nostalgia DN 25, ktoré sa konajú v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre, či výstavu fotografií inscenácií z jednotlivých ročníkov FOTO DN 25 v Divadle Andreja Bagara v Nitre. Vrcholom osláv bude vydanie dvojjazyčnej slovensko-anglickej knihy ... túžba živá po kráse / Medzinárodný festival Divadelná Nitra 1992 – 2016, na ktorej sa podieľa Asociácia Divadelná Nitra a Divadelný ústav Bratislava. Uvedenie publikácie, ktorá mapuje 25-ročnú cestu festivalu, sa uskutoční v nedeľu 25. septembra o 17. hodine v Meeting Pointe vo foyeri DAB za osobnej účasti autorov a editorov knihy. Knižka ponúkne nielen textovú a vizuálnu dokumentáciu štvrťstoročia existencie najväčšieho medzinárodného divadelného festivalu na Slovensku. Bude zároveň dielom s unikátnym príbehom o divadle a myslení divadlom – záznamom vzácnych okamihov, myšlienok, postrehov, posolstiev v textoch, ktoré exkluzívne pre túto knihu poskytlo 35 osobností súčasného európskeho divadla, hosťujúcich na Divadelnej Nitre – napr. R. Alföldi, M. Amsler, G. Cărbunariu, E. Dante, H. Fritsch, K. Ginkas, O. Koršunovas, D. Krymov, E. Lacascade, A. Platel, R. Polák, O. Spišák…, „Ide o strohé a trefné bonmoty, kontemplatívne a lyrizujúce texty o umení a živote, intímne záznamy ako z denníka o sebe samom a svojej tvorbe, drsné a ironizujúce postrehy, parodizujúce podobenstvá, emotívne a dojímavé úvahy, dokonca aj niečo ako divadelné manifesty,“ hovorí autorka knihy Romana Maliti, ktorá niekoľko rokov pôsobila na poste zástupkyne festivalu aj členky Umeleckej rady festivalu V publikácii nebude chýbať teatrologická štúdia prof. Sone Šimkovej, ktorá však nie je klasickou odbornou štúdiou o festivale. Táto „insidersky živá esej“ prináša originálny pohľad na festivalovú históriu, na program a dramaturgiu v netradičných súvislostiach aj víziu pre budúcnosť festivalu. V publikácií je aj rozhovor s Darinou Károvou, zakladateľkou a riaditeľkou festivalu, súpisy inscenácií hlavného programu festivalových ročníkov od jeho vzniku až po súčasnosť, teda od roku 1992 do roku 2016, témy či mottá, slogany alebo myšlienkové koncepty, ktoré sa odrážali v jedinečných vizuáloch ročníkov, ktorých autormi boli excelentní slovenskí výtvarníci a grafici (Aleš Votava, Laco Ševella, Milan Mikula, Tomáš Vicen a ďalší). Čitateľ z radov odbornej i laickej verejnosti bude mať možnosť kochať sa krásou myšlienok, ale aj krásou obrazov zachytených vo fotografiách najvýznamnejších inscenácií v histórii festivalu.

pozvanka_prezentacia_knihy

Spoločne s programom jubilejného ročníka sa súčasťou hlavného programu počas 25 rokov Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra stalo 379 inscenácií, z toho 227 zahraničných a 152 slovenských. Svoje diela tu uviedlo 292 režisérskych osobností. Hlavný a sprievodný program za doterajších 24 ročníkov navštívilo 287 130 divákov.

Dobrý festival by určite mal byť vždy o krok vpredu vo výrazových prostriedkoch prezentovaných inscenácií a na tepe doby, pokiaľ ide o tému. Mal by vyhľadávať progresívnych tvorcov a prostredníctvom ich výnimočných diel prinášať správu o stave človeka a sveta. To je v tejto dobe devalvácie hodnôt mimoriadne dôležité,“ hovorí Darina Kárová. „Dobrý festival – podobne ako náročné umelecké dielo – je ako viacposchodová budova. Čím do vyššieho poschodia umožníte návštevníkovi vystúpiť, tým ďalej do krajiny uvidí. A aj keď z rôznych dôvodov nevystúpi, dôležité je, aby získal vedomie, že ho niečo presahuje. Wellness divadiel, ako maďarskí divadelníci hovoria produkciám, ktorých cieľom je pripraviť divákovi oddych, relax a zábavu, je totiž všade naokolo dosť,“ uzatvára.

„Čas, v ktorom žijeme, je plný dramatických príbehov: príbehov utečencov, ktorí sa topia v mori; mladých ľudí zo Západu, ktorí sa stávajú džihádistami; ich nepriateľov, ktorí vedú vojnu sediac za počítačmi v bezpečí svojej vlasti; nahnevaných ľudí v obrovských mestách na juhu či ostrovanov, ktorí strácajú svoj domov v dôsledku klimatickej zmeny. Divadlo je prostriedok, prostredníctvom ktorého možno komunikovať, priateľsky a mierumilovne sa s týmito témami „hrať“ a deliť sa o poznatky a zdroje,“ píše v knihe k štvrťstoročnici Divadelnej Nitry významný nemecký režisér Clemens Bechtel, ktorý sa predstavil na festivale v roku 2013.

V duchu jeho myšlienky Divadelná Nitra aj tento rok prinesie na svoje javiská silné a originálne divadlo, ktoré reaguje na aktuálne dianie v Európe i na Slovensku: hlasné volanie po mieri priamo z ukrajinskej metropoly, spoveď jedného z najväčších nacistických vojnových zločincov, výpoveď vojnou zasiahnutých irackých umelcov či príbeh konzumného života dnešnej strednej triedy v Európe.

foto_collavino

Sprievodnému programu tento rok dominuje medzinárodná výstava Newrope, ktorá vznikla vďaka unikátnemu spojeniu Divadelnej Nitry s Nitrianskou galériou. Pod kurátorským dohľadom Omara Mirzu sa predstavujú dve desiatky súčasných umelcov zo Slovenska, Maďarska, Poľska, Čiech, ale aj z Francúzska, Rumunska, Bulharska, dokonca z USA a Kanady, ktorí osobne otvorili výstavu včera, 22. septembra 2016. Diela, ktoré trefne a originálne reagujú na súčasné dianie v Európe, vznikli „na objednávku“ nitrianskej výstavy a mnohé z nich budú úplne po prvý raz vystavené práve v Nitre. Námestiu pred Divadlom Andreja Bagara v Nitre dominuje inštalácia českého umelca Mareka Schovánka Anarchist Cookie Shop, ktorá reaguje na dnešný konzumný život. Na pešej zóne „svieti“ inštalácia veľkoplošného diela s názvom Keď… výtvarníčky Ilony Németh, ktoré je inšpirované známou básňou Martina Niemöllera z roku 1946, ktorá sa stala symbolom boja voči totalite a útlaku. Výtvarník Ján Kostaa vytvoril na námestí svoj Message from the West. Originálnym spôsobom sa Newrope návštevníkom predstaví počas celého festivalu a najmä počas obľúbenej Bielej noci v sobotu 24. septembra 2016
Pravidelnou súčasťou festivalu je už niekoľko rokov Verejná debata – diskusný večer odborníkov. Aj tentoraz je jeho názov zhodný s podtitulom festivalu Óda na radosť? (minulosť – prítomnosť – budúcnosť). O európskych hodnotách sa budú v nedeľu 25. septembra 2016 v Starom divadle rozprávať s politickým analytikom Pavlom Demešom z German Mashall Fund, politológom Grigorijom Mesežnikovom, ktorý je prezidentom Inštitútu pre verejné otázky, a s filozofom Petrom Kondrlom, vedúcim Katedry náboženských štúdií na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre.

Návštevníci si môžu aj počas festivalu kúpiť vstupenky na predstavenia vo festivalovej pokladnici v Divadle Andreja Bagara v Nitre denne od 10:00 až do začiatku posledného predstavenia a online na www.predpredaj.sk

Festivalový program https://www.nitrafest.sk/domov/program-2016/hlavny-program-2016/

Záštitu nad festivalom prevzal prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, minister kultúry SR Marek Maďarič, predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica a primátor Mesta Nitra Jozef Dvonč.

Všetky aktuálne informácie nájdete na: www.nitrafest.skwww.facebook.com/divadelna.nitra

DN25vizualov

Zdroj: Divadelná Nitra