Dobrý festival: IMT Smile sa s Lúčnicou zoznámili ako darček pre ich tanečnice.

Dobrý festival 2014 sa od svojho vzniku profiluje ako multikultúrne podujatie a tento status na 8. ročníku podčiarkne vystúpenie legendárnej Lúčnice. Spojenie hudobnej moderny s folklórom má pre jeho organizátora Mira Táslera osobité čaro, čo podčiarkuje aj spolupráca IMT Smile s týmto umeleckým súborom, ktorý je na scéne 65 rokov a každým vystúpením sa fascinujúcim spôsobom dostáva pod kožu všetkým bez ohľadu na to, či majú k ľudovým tradíciám pozitívny vzťah alebo sedia v publiku vôbec prvýkrát.

Spojenie Lúčnica a IMT Smile sa začalo pred niekoľkými rokmi, keď vedenie súboru požiadalo partiu okolo Ivana Táslera, aby vystúpili pre ich tanečnice ako darček. Slovo dalo slovo a nakoniec neostalo iba pri jednom spoločnom večeri.

lucnica-1

Dievčatá vrátili kapele túto džentlmenskú pozornosť účinkovaním v klipe S.O.S. a v týchto dňoch pracujú v štúdiu na spoločnej skladbe… „Keď sme sa stretli prvýkrát, zistili sme, že máme veľa spoločného. Mladí ľudia z Lúčnice sa priznali, že mnohí sú fanúšikmi IMT Smile, preto sme si povedali, prečo ostať iba pri darčeku, prečo to nespojiť. Pre nás je veľmi podstatné, že si rozumieme ľudsky a vtedy sa spolupráca mení na zábavu,“ vysvetľoval Miro Tásler.

V 90-tych rokoch vypredávala Lúčnica amfiteáter v Prešove pre tisíce ľudí a exkluzívny zážitok sľubuje aj jej vystúpenie na Dobrom festivale. Umelecký šéf a choreograf Prof. Štefan Nosáľ zostavil program zo svojich najlepších čísiel, ktoré bude sprevádzať 13-členný orchester pod vedením Martina Sleziaka a spevácka skupina Lúčnice. Pripomenieme, že Lúčničiari sa predstavili vo viac ako 60 krajinách na 5 kontinentoch na tisícoch koncertov pre milióny divákov.

lucnica-2

Mladosť a nadšenie slovenského tradičného umenia predvádzali v divadlách i na futbalových štadiónoch, v slávnej londýnskej opere v Covent Garden, Monackej Opere a najväčších a najmodernejších divadlách v Japonsku, Číne či USA a Austrálii. „Spojenie rockovej hudby a folklóru tu bolo dávno pred nami. Teraz sa však stretli IMT Smile a Lúčnica, teda dve telesá, ktoré to vo svojich žánroch myslia vážne a robia to profesionálne. Dobrý festival je o dobrej hudbe, o dobrej nálade, o dobrých ľuďoch a práve kvôli tomu sme radi, že Lúčnica priala naše pozvanie, pričom verím, že zároveň to bude najlepšia pozvánka na naše spoločné decembrové turné,“ dodal M. Tásler.

Najbližšie môžete vidieť IMT Smile v piatok 20. júna a Lúčnicu v sobotu 21. júna na podujatí Dobrý festival v Prešove. Lúčnica vystúpi pred premiérovým koncertom amerického herca a bluesmana Stevena Seagala na Slovensku.

Zdroj: GRAND STUDIO, s.r.o.