Dokument DIERA V HLAVE uvidia diváci festivalov Crossing Europe a goEast.

Najnovší dokument režiséra Roberta Kirchhoffa Diera v hlave uvedú do konca apríla dva prestížne festivaly, ktoré sa v Rakúsku a Nemecku sústreďujú na spoločensko-politické otázky, sociálne problémy a dávajú priestor autorskému európskemu filmu.

Na festivale Crossing Europe v Linzi figuruje v súťažnej sekcii dokumentárnych filmov, na goEast vo Wiesbadene ho premietnu v sekcii Oppose Othering!. V týchto dňoch film uvádza plzeňské Finále v súťažnej sekcii dokumentárnych filmov. Zároveň môžu film vidieť aj diváci v slovenských kinách a v júni  v Košiciach na Art Film Feste.

https://vimeo.com/204423195 

Sme radi, že má o film záujem aj zahraničie, zvlášť, keď ide o takto zamerané festivaly, ktoré majú potenciál prilákať divákov, ktorých takéto témy zaujímajú. Je vždy prínosné, ak je režisér prítomný na premietaní aj osobne, pripravený reagovať na otázky z publika. Diskusie dávajú filmu pridanú hodnotu.“ povedala producentka filmu Barbara Janišová Feglová zo spoločnosti HITCHHIKER Cinema.

Film mal na Slovensku premiéru 7. marca 2017 na Medzinárodnom festivale filmových klubov Febiofest v Bratislave, do distribúcie vstúpil 30. marca tohto roku. Dokument už mali možnosť vidieť aj návštevníci medzinárodných filmových festivalov v Jihlave, Lipsku, Thessalonikách, Terste a na Jednom svete v Čechách.

CROSSING EUROPE Film Festival Linz sa začne 25. apríla a potrvá do 30. apríla 2017. Film Diera v hlave je na programe dvakrát – v stredu 26. a vo štvrtok 27. apríla. V súťažnej sekcii dokumentárnych filmov sa na 14. ročníku festivalu bude uchádzať o cenu za najlepší dokumentárny film. Festival sa venuje súčasným a sociálno-politickým autorským filmom európskych tvorcov. Tohto roku ponúkne približne 160 hraných a dokumentárnych filmov. Média ho označujú ako „rakúsku obývačku s európskym filmom“. Kirchhoff si pred štyrmi rokmi odniesol z Linzu cenu CROSSING EUROPE Social Awareness Award – Special Mention za film Kauza Cervanová, v roku 2004 uviedol festival v sekcii Closer View jeho snímku Hej Slováci!.

O niečo starší festival goEast, ktorý sa profiluje ako festival stredo a východoeurópskych filmov sa vo Wiesbadene začne 26. apríla a potrvá do 2. mája tohto roku. Dokument Diera v hlave premietnu raz, 29. apríla, v rámci sekcie Oppose Othering!. V centre pozornosti prehliadky sú spoločensko-politické otázky. V priebehu týždňa si návštevníci môžu vybrať z ponuky približne 140 celovečerných, dokumentárnych a krátkych filmov.

Do konca apríla sa film bude premietať ešte v Bratislave, Spišskej Novej Vsi, Šali, Revúcej, vo Vrábloch a v máji v Nových Zámkoch a Kežmarku. Do slovenských kín dokument Diera v hlave prináša Asociácia slovenských filmových klubov. 

Robert Kirchhoff svojím najnovším filmom opäť dokazuje že sa nebojí zložitých tém. Takmer trinásť rokov sa venoval skúmaniu holokaustu Rómov a Sinti počas druhej svetovej vojny v Európe. Pátral po svedkoch a ľuďoch, ktorí túto hrôzu prežili, zaujímali ho aj ich blízki, komunikoval s aktivistami či novinármi, ktorí sú s témou prenasledovania Rómov spojení. Ako sám tvrdí, to najhoršie, čo by sme mohli urobiť, je zabudnúť.

Producentom filmu je spoločnosť HITCHHIKER Cinema, koproducentmi sú Česká televízia, Rozhlas a televízia Slovenska a atelier.doc. Film vznikol vďaka podpore Audiovizuálneho fondu, Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, Vyšehradského fondu a Bratislavského samosprávneho kraja.

www.aholeintheheadfilm.com
www.facebook.com/dieravhlave

Zdroj: Zuzana Golianová