EDMANIA 2016: Protoculture pracuje na novom albume:  Užívam si tú voľnosť štýlov.

Trancový producent z Južnej Afriky, ktorý na scéne pôsobí už dlhé roky, sa predstaví 9. decembra na ARMADA stagei festivalu EDMANIA 2016. Porozprávali sme sa s ním o produkcii, novom albume, ale prezradil nám aj svoj zdroj inšpirácie.

Južná Afrika má mnoho tvárí, úžasný nočný život, ale je aj dokonalým miestom pre odpočinok. Avšak nie veľa DJov a producentov pochádza z Južnej Afriky. Čo na svojej rodnej krajine máš najradšej?

Kapské Mesto je pre mňa veľmi výnimočné. Je to skvelý zdroj inšpirácie a životný štýl tu je úžasný. Môj domov a štúdio sídli v Hout Bay v Kapskom Meste a je obklopené vysokými horami, ale zároveň je vzdialené od pláže len kúsok. Je to pre mňa raj.

Neustále vychádzajú rôzne nové nástroje a softvéry na produkciu. Máš čas to ešte sledovať?

Kedysi som oveľa viac žil novými hudobnými technológiami. Stále sa však snažím, ako sa len dá, sledovať novinky, ale dnes už mám oveľa viac umiernený a minimalistickejší pohľad na to, čo používam v štúdiu. Namiesto toho, aby som mal všetko, radšej vyberiem jeden či dva užitočné nástroje, naučím sa ich poriadne používať a využijem ich naplno. Myslím si, že sa ľudia zamotávajú v neustálom nakupovaní nového vybavenia a zabúdajú, čo dokážu urobiť s tým, čo už doma majú.

sb_protoculture

Dnes je komunikácia, stretávanie či spolupráca s inými hudobníkmi z väčšej diaľky pomerne jednoduchá. Aké však boli tvoje skúsenosti, keď sa obzrieš tak 10 rokov dozadu? Čo sa zmenilo?

Áno, je to jednoduchšie, ale je ťažké zostať neustále v kontakte. Som občas trošku nespoločenský. Naozaj by som sa mal pokúsiť robiť viac spoluprác. Je to super, že dnes môžeš robiť track s niekým cez Skype… Pred 10 rokmi bolo veľmi nepraktické posielať rozpracované projekty cez internet.

Všimli sme si vďaka Twitteru, že začínaš pracovať na novom albume. Čo môžeme očakávať? Nejaké spolupráce, ktoré nám môžeš prezradiť?

Zatiaľ nie je veľmi o čom hovoriť… Dokončil som práve dva tracky, ale oba sú veľmi experimentálne. Usilovne som makal na nových klubových singloch, ktoré budú vydané v nasledujúcich mesiacoch, ale pri materiáloch na album sa snažím pracovať bez akýchkoľvek hraníc, zábran, či vplyvov aktuálnej tanečnej scény. Mojím cieľom je vytvoriť album, ktorý sa bude viac počúvať, ako púšťať na party, takže som si istý, že na ňom budete počuť veľa muziky úplne iných žánrov ako napr. ambient, breaks, electronica, ale s vysokou pravdepodobnosťou sa objavia aj nejaké trancové tracky.

Je nejaký rozdiel v práci na albume a novom singli? 

Och, áno, totálny. Keď pracuješ na klubových singloch, si stále trochu viazaný pravidlami ako: „nie je tento breakdown príliš dlhý? alebo „je tento drop dosť veľký?“. Vždy sa snažíš uspokojiť ľudí na tanečnom parkete. Tracky na album sú pre mňa osobnejšie a slobodnejšie. Pri nich môžeš ísť akýmkoľvek smerom.

Svetovo známy DJ ako ty cestuje po miestach ako Vietnam, UK, USA a späť do Južnej Afriky. Čo bolo pre teba zatiaľ vrcholom roka 2016?

Je ťažko vybrať jeden vrchol, ale mal som tento rok úžasné turné v USA s Benom Goldom, počas ktorého sme vystúpili v deviatich veľkomestách, taktiež mám za sebou niekoľko úžasných show v Ázii, v Japonsku a Indonézii. Vždy si užívam hrania v Ázii.

Čo si užívaš viac – otvorenie alebo zatvorenie klubu svojím setom?

Myslím, že preferujem otváranie. Naozaj mám rád slobodu vytvárania hudobného príbehu od progressive hudby až po tracky „na plné obrátky“. Koniec show pre mňa často zahŕňa hranie príliš veľa veľkých trackov. Mám rád kontrast medzi jemnejšími vecami oproti tým, ktoré uspokoja veľké davy.

Koľko trval najdlhší set, ktorý si zahral?

Myslím, že raz v Brazílii to bolo okolo 7-8 hodín. Aj keď už som mal veľa 6 hodinových open-to-close setov.

Máš pre svojich fanúšikov nejaký odkaz?

Nemôžem sa dočkať, kedy vás všetkých uvidím na Armada Night v Trenčíne!

EDMANIA 2016
Dátum: piatok 9.12.2016
Čas: 19:00 – 6:00
Miesto: EXPO Center Trenčín
Stages: Armada Music & Doorn Records
DJs: Sander Van Doorn, Firebeatz, Matisse & Sadko, Curbi, Julian Jordan, Redondo, Omnia, Jorn Van Deynhoven, Jochen Miller b2b Husman, Jerome Isma-Ae, Alexander Popov, Protoculture, David Gravell, Driftmoon & ReOrder, Drahosh, Manene, Nick Hardin, Lady A, Martin Michniak a Soul Mirror

Aktuálne info sledujte na FACEBOOK EVENTe ► https://bit.ly/EDMANIA2016
PREDPREDAJ LÍSTKOV: https://bit.ly/EDMANIA2016_tickets

edmania_winter_2016_8_web

Zdroj: EDMANIA