Enderova hra – Buď silný a nenechaj sa vtiahňuť do falošnej hry.

Planéta Zem prežila vďaka udatnosti stíhacieho pilota Mazera Rackhama(Ben Kingsley) drvivý mimozemský útok. Za ďalších 50rokov neprišlo už k žiadnym ďalším útokom ale vojenské sily sa aj tak zoskupujú a pripravujú na prípadnú ďalšiu inváziu mimozemšťanov, ktorý pripomínajú obdobu pozemských mravcov.

Do výcvikového tábora sa prepracuje aj mladý Ender Wiggin (Asa Butterfield), ktorý má výborné schopnosti stratéga. Enderové napredovanie pozorne sleduje aj vojenská dozorná rada a tá do neho vloží veľkú dôveru, vďaka čomu sa veľmi rýchlo prepracuje na to najvyššie možné výcvikové zariadenie na obežnej dráhe Zeme.

ENDER'S GAME

Postupne sa zaryje aj do pozornosti svojich tréningových spolužiakov, ktorý tiež v ňom začnú vidieť potenciál, čas na tréningový priestor sa ale rýchlo kráti, obavy z čoskorej invázie narastajú, treba rýchlo konať, práve Ender by mal byť ten kto zvládne túto strategickú vojenskú situáciu.

O filme: Režisér Gavin Hood je dosť nepredvídateľný režisér, lebo jeho prvé kroky skôr smerovali k vážnejším dramatickým témam, či už to bola Oscarová mierne precenená dráma Tsotsi (2005) alebo rozporuplný politický thriller Unesený (Rendition, 2007). Neskôr nasledoval jeho prechod na projekt určený pre široké publikum a to hneď začlenení do ostro sledovanej série X-Men, tu nám ponúkol prírastok v podobe nádstavby X-Men Origins: Wolverine (2009), ktorý bol nakoniec len priemernou prechádzkou po predošlých výborných filmoch tejto série, takže veľa fanúšikov na svoju stranu nedostal za tento výtvor.

ENDER'S GAME

Po dlhšej odmlke sa ale vracia a tento krát načrel do sci-fi a treba uznať že milo prekvapil, lebo Enderova hra ponúka okrem výbornej technickej stránky, trikov, aj celkom zaujímavý príbeh postavený na výkonoch mladých hercoch z mentorskou odozvou od skúsených matadorov ako Harrison Ford (Colonel Graff) či Ben Kingsley, ktorý tieto mladé nádeje úžasne dopĺňajú a dosť im nahrávajú. Taký Asa Butterfield už niekoľko krát dokázal, že v ňom drieme veľký talent, naposledy slávil úspech vo filme Hugo a jeho veľký objav(2011), kde rovnako tak vynikla jeho úžasná súhra z Benom Kingsleym a aj v tomto prípade s prehľadom zvláda dlhšie dialógové výmeny, čí náročnejšie akčné sekvencie. K tomu mu dobre sekundujú ďalšie nádejné mladé hviezdy ako Abigail Breslin (Valentine Wiggin) či Hailee Steinfeld (Petra Arkanian), treba len dodať že obidve dievčatá už stihli byť v ich mladom veku nominované na Oscara.

Film Enderova hra je založený hlavne na dôvtipných dialógoch, vyhrotených scénach medzi mladými súperiacimi ľudmi, nie je to klasický bombastický popcorňák, plný akcie, má to hlavne dobre vystavaný príbeh, ktorý si asi najviac užijú odchovanci seriálov ako Star Trek či Babylon 5. Tento rok je beztak bohatý na sci-fi filmy ako Muž z ocele, Star Trek: Do temnoty, Gravitácia, Elysium, Nevedomí, Riddick a práve Enderova hra sa smelo môže hlásiť k tomu lepšiemu čo za posledné roky vzniklo.

ENDER'S GAME

Hodnotenie filmu: 80%
Originálny názov filmu: Ender’s Game
Komerčný ohlas filmu Enderova hra (k 10.11.2013):
Rozpočet: $110 miliónov
Otvárací víkend v USA: $27,017,351
Tržby v USA: $45,586,405
Tržby mimo USA: $9,137,000
Tržby Celosvetovo: $54,723,405

V Slovenských kinách od 31.10.2013

Enderova hra (1)

Napísal: Matúš Gajdošech