Festival Hevhetia 2016 vyráža aj regiónu východného Slovenska!

Letný hudobný festival Hevhetia ponúka aj počas svojho piateho ročníka koncerty v zaujúmavých destináciách na východe Slovenska. Priaznivcov jazzu poteší český basgitarista pavel Jakub Ryba. Zástancov klasickejších hudobných žánrov zase spojenie violončela a akordeónu v podaní Eugena Procháca a Rajmunda Kákoniho.

Pavel Jakub Ryba je akousi ikonou vydavateľstva Hevhetia. Jeho albumom Smaller wounds sa začala písať história tejto značky. Práve preto, ale nielen kvôli tomu, nesmie jeho hudba chýbať na žiadnom významnom podujatí vydavateľstva. Podstatná je aj jeho osobitá, v určitom zmysle príjemne asertívna, ale vôbec nie gýčovitá hravosť a komunikatívnosť. Schopnosť okamžite nadviazať priamy až zemitý kontakt, poukazuje na to, čo bolo prapodstatou hudby skôr ako sa stala vedou. Napriek nespochybniteľnej virtuozite zostala, v jeho podaní poslucháčsky jednoducho uchopiteľná, no nie primitívna.

P_J_Ryba-0218

Tento rok sa P.J. Ryba predstaví v Galérii umelcov Spiša 14. júna o 19. hodine len v duete s gitaristom Mirkom Linkom. V tomto nástrojovom zložení si poslucháči budú mať možnosť vypočuť Rybové skladby v ešte komornejšom prevedení. Skladby, ktoré Ryba obnaží až na kosť a tak preverí silu jeho skladateľského nadania.

Neobvyklé zvukové partnerstvo violončela a akordeónu objavuje a oceňuje už niekoľko desaťročí množstvo skladateľov a interpretov. Dramaturgia projektu Accelerande violončelistu Eugena Procháca a akordeonistu Rajmunda Kákoniho preto ponúka ponor do pestrého a kontrastného sveta charakterovo a obsahovo rôznorodých diel. Najmä v bloku pôvodných slovenských diel pre violončelo a akordeón. V roku 2015 vyšlo vo vydavateľstve Hevhetia album s týmto projektom. Dôvodom pre vydanie bola okrem špičkovej interpretácie aj dramaturgia projektu, ktorá korešponduje s filozofiou vydavateľstva.

Zoznam koncertov Accelerande

  1. 6. – 19:00 – Košice – Múzeum Vojtecha Löfflera
  2. 6. – 19:00 – Humenné – Vihorlatské múzeum
  3. 6. – 17:00 – Poprad – Tatranská galéria
  4. 6. – 19:00 – Spišská Nová Ves – Galéria umelcov Spiša
  5. 6. – 18:00 – Prešov – Evanjelické kolégium
  6. 6. – 19:00 – Vyšné Ružbachy – Biely dom
  7. 6. – 19:00 – Bardejovné kúpele – Hotel Astória

Kompletný program a informácie o jednotlivých interprétoch, či predpredaji vstupeniek sú dostupné na webovej stránke Letného hudobného festivalu Hevhetia – https://www.hevhetiafest.sk.
Lístky na jednotlivé koncerty si môžete kúpiť už teraz cez portál Predpredaj.sk, alebo aj v mieste konania koncertov.
Linka na predpredaj: https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/7171/letny-hudobny-festival-hevhetia

Zdroj: LHF Hevhetia