Film Špina v kinách búra mýty o znásilnení.

Do našich kín dnes vstupuje nový slovenský film. Drámu Špina nakrútila ako svoj hraný celovečerný debut režisérka Tereza Nvotová a spoločnosť Forum Film ju do kinodistribúcie prináša v čase, keď s úspechom obchádza viaceré svetové festivaly.

V živote sedemnásťročnej Leny, hlavnej hrdinky filmu, nastane zásadný zlom. Prvé zamilovanie a dobrodružstvá s kamarátmi jej prudko naruší znásilnenie a ona musí začať bojovať s vlastnými démonmi, akých doteraz nepoznala. Okolie jej už nikdy nebude celkom rozumieť, je teda iba na nej, či sa dokáže vzoprieť úlohe obeti a či pochopí, že ona nie je tým, kto si zaslúži trest.

„,Ľudia často žijú v predstave, že znásilnenie prebieha zásadne v tmavej uličke, kde sa schováva veľký muž v kabáte. Realita je pritom vo väčšine prípadov celkom iná a my sme sa jej chceli vo filme čo najviac priblížiť,“ hovorí predstaviteľka Leny, herečka Dominika Morávková. Podľa jej slov a aktuálnych štatistík je totiž neznámy človek páchateľom iba v 12% prípadov znásilnenia a násilník býva často súčasťou najbližšieho okolia svojej obete. „Ja sama mám medzi priateľmi osoby, ktorým sa niečo podobné stalo a myslím si, že je mimoriadne dôležité o tom hovoriť,“ dodáva herečka.

Okrem Morávkovej sa v Špine objaví viacero ďalších zvučných mien. Jej matku stvárňuje Anna Šišková, Róberta Jakaba uvidíme ako príťažlivého učiteľa matematiky a v úlohe Leninej kamarátky Rózy sa predstaví Anna Rakovská.

Vďaka svojej autenticite a citlivému prístupu k téme zaradilo Špinu do programu viacero medzinárodných filmových festivalov. Svetovú premiéru absolvovali tvorcovia a tvorkyne v januári na Medzinárodnom filmovom festivale v Rotterdame, odvtedy stihli snímku uviesť aj v litovskom Vilniuse, poľskom Krakowe, transylvánskom meste Cluj-Napoca v Rumunsku, v portugalskom Espinhu či na Medzinárodnom filmovom festival Art Film Fest v Košiciach, kde film v týchto dňoch bojuje o víťazstvo v hlavnej súťažnej sekcii. Získať cenu za najlepší hraný film sa mu medzičasom podarilo na Filmovom festivale Neisse na nemecko-poľsko-českom pohraničí. Krátko po vstupe do našich kín ho čaká tiež uvedenie na festivale v Karlových Varoch.

Viac informácií o filme – www.spina.film
Facebooková fanúšikovská stránka filmu – www.facebook.com/spinafilm

Réžia: Tereza Nvotová / Scenár: Barbora Námerová / Producenti: BFILM – Peter Badač; moloko film – Miloš Lochman, Karel Chvojka / Kamera: Marek Dvořák / Strih: Jiří Brožek, Michal Lánský, Janka Vlčková / Zvuk: Jan Paul, Robert Slezák / Hudba: Pjoni / Výprava a kostýmy: Andrijana Trpković / Masky: Vladmír Wittgruber, Zuzana Peschlová / Výkonný producent: Dominika Fáberová

Hrajú: Lena – Dominika Morávková / Róza – Anna Rakovská / Učiteľ Robo – Róbert Jakab / Matka – Anna Šišková / Brat Bohdan – Patrik Holubář / Otec – Luboš Veselý / Iva – Juliána Oľhová / Ada – Monika Potokárová / Doktorka – Ela Lehotská

Zdroj: TS