Filmový seminár 4 živly hľadal zmysel v nezmyselných filmoch.

Dve desiatky filmov rôznej metráže, krajiny pôvodu aj roku výroby tvorili jadro programu 4. Zimného filmového seminára 4 živly, ktorý sa uskutočnil na konci minulého týždňa v Banskej Štiavnici.

Vďaka partnerstvu s Veľvyslanectvom USA v Slovenskej republike premietli 4 živly klasickú komédiu Hellzapoppin`, vďaka Indickej ambasáde v Slovenskej republike úspešný muzikál Rytmus a priestor dostali napríklad  aj absurdné krátke filmy z archívu Slovenského filmového ústavu, vďaka čomu mohlo publikum seminára nazrieť na tému z čo najväčšieho množstva uhlov pohľadu. So všetkými tromi inštitúciami plánuje seminár pokračovať v spolupráci naďalej a kvalitné filmy môžu teda jeho účastníci a účastníčky očakávať aj na letnej verzii podujatia.

4zivly_NEZMYSLY_amfiteater

Nezmyselnými sa v dejinách slovenskej kinematografie môžu javiť viaceré udalosti, transformácia komédie Zmluva s diablom (Jozef Zachar, 1968) na taliansky erotický film je však určite jednou z najvýraznejších. O tom, ako sexualizovaným dabingom a niekoľkými dokrútkami talianski tvorcovia upravili vyznenie snímky pre potreby talianskeho publika, porozprávala vo svojej prednáške filmová teoretička Eva Filová.

4zivly_NEZMYSLY_kino

Tradičnou súčasťou zimných 4 živlov je sprievodná akcia nazvaná KinObývačka, ktorá každoročne prináša filmovú projekciu priamo do niektorej zo štiavnických domácností. Tento rok pre domácich a ich hostí premietli animované filmy tvorivej dvojice Ové Pictures režisérka Veronika Obertová a scenárista Peter Minár.

4zivly_NEZMYSLY_KinObyvacka

Zimný filmový seminár je podľa slov organizátorov ochutnávkou seminára letného – sústreďuje sa podrobnejšie na jednu z jeho podtém, ktorá si zaslúži väčšiu pozornosť, než by sa jej dostalo v rámci nabitého letného programu. Témou letných 4 živlov budú tento rok ZMYSLY a v Banskej Štiavnici sa uskutočnia v dňoch 5. – 9. augusta 2015.

Zdroj: OZ štyri živly