Fúzy Múzy chystajú na Sziget dych vyrážajúcu psycho show s Davidom Kollarom.

Z Prešova do Budapešti. Fúzy Múzy vystúpia na najväčšom stredoeurópskom festivale – Sziget 2016 už v prvý deň festivalu, v stredu 10. augusta. Prešovské psycho-thrillerové inštrumentálne trio sa na festivale predstaví s vynoveným setom a zahrá si s nimi aj medzinárodne uznávaný gitarista a skladateľ David Kollar. Zo Slovenska tak bude na pódiu okrem kapely Queer Jane jediným zástupcom. Fúzy Múzy vyhrali účasť na festivale Sziget ešte v máji v súťaži Jednou ranou na Sziget, kde v trojkolovom koncertnom súboji porazili českú kapelu Piano. O víťazovi rozhodli fanúšikovia hlasovaním na koncertoch v Bratislave, Brne a Prahe.

Fúzy Múzy pokrstili svoj debutový album v marci 2016 na koncerte počas Radio_Head Awards Festivalu. Práve na festivale došlo k „osudovému stretnutiu“ s Davidom Kollarom, ktorý hral na festivale s The Blessed Beat. „Na festivale ma chalani oslovili, či by som im nechcel pokrstiť album na krste v Prešove, tak som sa na nich šiel pozrieť. Zaujala ma ich energia a ten smrad, ktorý má ich hudba. Bolo to niečo iné, ako som bol zatiaľ na Slovensku zvyknutý,“ vyjadril sa David Kollar, ktorý sa neskôr stal hosťujúcim členom kapely a zároveň ich hudobným mentorom.

Zahral si s nimi už aj na koncertoch v rámci súťaže Jednou ranou na Sziget. Bola to pre nás veľká šanca a vedeli sme, že musíme byť pripravení ukázať profesionálnejší prístup k hudbe. K tomu nám pomohol hlavne David, ktorý nás naviedol, aby sme boli pripravení    na úspech. David v nás videl seba, keď bol v našom veku a rozhodol sa nám odovzdať svoje skúsenosti a čas. Je to veľká škola hudby. Ja som si vravel, že aj keby sme prehrali súťaž, spolupracovať s Davidom je väčšia výhra,“ poznamenal gitarista kapely Ľuboslav Krajňák. Davidova tvorba ho zaujala ešte v roku 2012, kedy sa Fúzy Múzy ešte len formovali. Prvýkrát ho videl na koncerte v Sabinove, kde hral s poľskou speváčkou Indiou Czajkowskou. „Hral na gitare inak a to bolo inšpiratívne. Keď ma pozval k sebe do skúšobne prvýkrát, hral a ja som hneď cítil, že som stretol človeka, ktorý myslí rovnako v hudbe, akurát, že on je už na profesionálnej úrovni a ja len začínam,“ povedal skromne Ľuboslav.

Fuzy Muzy a David Kollar

Sláčiková psychiatria

Koncert na Szigete bude podľa slov basgitaristu a frontmana Juraja Staviarskeho expresívnejší, dynamickejší a teatrálnejší ako doteraz. Sľubuje dokonca viac komunikácie s publikom a recitovanie v anglickom jazyku v novej skladbe, ktorá ešte nemá názov. V istom momente v rámci prechodu medzi piesňami dokonca zaznie aj trojminútová časť z projektu Komara. Takzvanú „sláčikovú psychiatriu“ vytvorí kapela spolu s Davidom Kollarom hrou na gitarách so sláčikmi, pričom Juraj bude hrať na basgitare s hlavou, ktorú mnohí poznajú z vizuálu obalu ich debutového albumu.

Sziget je pre nás špeciálny, preto všetko pripravujeme tak, aby každá sekunda z našich 40 minút bola pre zahraničného diváka nezabudnuteľná. Určite je pre nás novinkou komunikovať v angličtine. Juraj bude využívať vokál na miestach, kde v našej hudbe ešte nezaznel. Pripravili sme si nové aranžmá, nový set, nové veci. Tešíme sa na to,“ odkazuje gitarista Ľubo. Fúzy Múzy vystúpia na Szigete v stredu 10. augusta o 16:00 na Europe Stage.

Fúzy Múzy tvoria Stano Kořínek (bicie), Ľuboslav Krajňák (gitara) a Juraj Staviarsky (basgitara). Kapela nemá speváka, nie je však potrebný. Ich niekedy priam hororová hudba vás okamžite vtiahne do deja, vďaka čomu pracuje fantázia poslucháčov na plné obrátky. Na svojich koncertoch upútajú kostýmami, ktoré spolu ladia ako ich gitarové a basgitarové riffy. Basgitarista Juraj pobehuje po pódiu v dlhom hnedom kabáte, miestami sa zvíja v kŕčoch, basgitarou „kreslí“ po pódiu a hrá na ňu v rôznych polohách tak, že z neho nespustíte pohľad. Na jeho tvári sa striedajú rôzne expresívne výrazy. Ich koncert je zároveň performanciou. Kapela najbližšie pripravuje v spolupráci s Tomášom Mutinom z formácie Terminal State remix piesne Brána. Skupina k skladbe chystá aj videoklip.

Zdroj: go2stage