Gitana koncertovala vo väznici, novinku „Nápad“ zaspievala pre veľký úspech dvakrát!

Speváčka Gitana koncertovala v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Banskej Bystrici. Jej vystúpenie si vyžiadali samotní väzni, ktorí jej tvorbu dobre poznajú. Gitanu pozvánka mierne zaskočila a potešila, no ešte viac bola ohromená tým, ako jej koncert väzni ocenili.

Skvelá umelkyňa vraví, že ešte nikdy nezažila podobnú energiu, ako pri tomto špeciálnom koncerte. Netradičné bolo aj to, že spievala pod prísnym dozorom, pretože väznica je mimoriadne strážené miesto. Gitanino vystúpenie sa začalo gospelovou modlitbou a potom pridala aj piesne zo svojho pripravovaného albumu Kolora. Aktuálny singel „Nápad“ odsúdených natoľko nadchol, že ho musela zaspievať dvakrát! Gitana chce hudbou rozdávať radosť všade, kde o to stoja a už sa chystá potešiť odsúdených aj v iných slovenských väzniciach.  

Speváčka Gitana koncertovala na skutočne netradičnom mieste – vo väznici! Pozvanie do Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Banskej Bystrici ju najskôr zaskočilo.

„Môj partner a manažér mi oznámi, že mi volali z väznice. Trošku prekvapene a s obavami som sa dožadovala ďalších informácií. Tak dodal, že sa tam mňa väzni pýtajú, ako sa mám a či by som ich neprišla navštíviť. Nechápala som, nevedela som totiž o nikom koho, by som tam mohla navštíviť. Tak ma upokojil, vraj by ma radi pozvali, aby som im prišla zaspievať, že oni tiež poznajú moju hudobnú tvorbu. Bola som milo prekvapená a súhlasila som,“ vraví s úsmevom sympatická Gitana.

Gitana vraví, že koncert vo väznici bol pre ňu silný zážitok. Ešte nikdy nespievala na tak stráženom mieste.

„Keď som vchádzala do sály, už pred vstupom na mňa čakala ochranka. Bezpečnosť a poriadok je v tomto zariadení naozaj prioritou. Bolo to zvláštne vstupovať do koncertnej sály, ktorú strážia ozbrojení psovodi a rôzni security toho vážnejšieho rangu. Väzni ma privítali veľkým potleskom. Bolo to odľahčujúce a zároveň napínavé. Gospelová motlitba na začiatok vytvorila tú správnu atmosféru v sále, niektorým sa zaleskli v očiach slzy, mnohí prejavili uznanie a vďaku. Atmosféru som postupne odľahčovala mojou vlastnou tvorbou ako pieseň „Haluz čerešňová“, ktorá je naozaj úlet s tanečnou témou,“ dodáva Gitana.

Odsúdených zaujala aj Gitanina novinka, aktuálny singel „Nápad“ z pripravovaného  albumu Kolora. Vyžiadali si ju dokonca dvakrát!

„Koncert na tomto mieste bol niečím úplne iným ako čokoľvek, čo som doteraz zažila. Videla som, ako poniektorí zvažujú, že vyskočia z miesta a začnú tancovať. To je však na tomto mieste zakázané z bezpečnostných dôvodov. Rada hovorím s ľuďmi počas koncertu, verím v dobro človeka, verím, že zmena je možná a že každý má nárok na druhú šancu. Veď nakoniec svoje strašidlá, výčitky a zlyhania si musíme v sebe spracovávať každý sám. To je doživotný trest. Rozlúčila som sa s mojimi fanúšikmi, zapriala som im duchovnú výdrž a otvorenú náruč rodiny, do ktorej sa budú môcť vrátiť,“ uzatvára Gitana.

Gitana, vlastným menom Adriana Drafiová, spieva a tancuje už od štyroch rokov. V tvorbe ju inšpirovali speváčky ako Whitney Houston, Mariah Carey, či Barbra Streisand. Už ako dieťa začala spolu s kamarátmi skladať vlastné skladby. V 17-tich rokoch prišla prvá ponuka vystupovať v zahraničí. Začalo sa to vo Švajčiarsku a postupne precestovala veľkú časť Európy. Spievala aj pred celebritami  svetového formátu ako Tina Turner, Claudia Schifer, David Coperfield, či Boris Becker. V Maďarsku vystupovala so známym spevákom Jozefom Szabom a o čosi neskôr sa začala jej dlhodobá spolupráca s Kmeťobandom.  S bývalou snúbenicou jej brata Klaudiou neskôr založila duo Gitanas a prihlásili sa spolu do Talentmánie. V súťaži zožali obrovský úspech. Po tom, čo sa ich profesionálne cesty rozišli, začala Gitana spolupracovať s Creativ studio B3. Výsledkom je hit „Nádherná“ z dielne Kachút – Solovic, ktorý neskôr naspievala aj ako duo s Jánom Bendigom. Medzi jej ďalšie zaujímavé hudobné počiny patrí naspievanie úvodnej piesne v slovenčine  k Disney rozprávke Láva, ktorú naspievali ako duo spolu so spevákom kapely Korben Dallas Jurajom Benetinom. V súčasnosti sa v tvorbe venuje novému štýlu, elektro swingu a gypsy swingu. Aktuálne informácie o Gitane nájdete na https://www.facebook.com/gitanaofficial/?fref=ts

Zdroj: PH