Gramofónový šaman Philip Jeck vystúpi v A4

V piatok 11. marca zavíta do bratislavského A4 – priestoru súčasnej kultúry britský „zaslúžilý umelec“ vydavateľstva Touch, hráč na gramofóny Philip Jeck. V druhej polovici večera sa predstaví čoraz známejší hudobník a konštruktér netradičných elektronických nástrojov Jonáš Gruska (LOM Label).

Britský performer Philip Jeck je v už dávno legendárnym menom na poli experimentálnej hudby. Jeho pamätné vystúpenie na bratislavskom festivale NEXT 2004 patrí k vrcholom festivalu počas celej jeho éry. Jeckova láska k hudobnému médiu vinyl sa pretavila do celoživotného diela, ktoré si získalo celosvetové uznanie a pomohla mu spojiť jeho umelecké snahy aj s inými priekopníkmi v tomto žánri ako Otomo Yoshihide alebo Christian Marclay. Jeck bol kedysi DJom v noci a cez deň so svojimi gramofónmi a platňami narábal oveľa dobrodružnejšie. Tento netradičný prístup čoskoro prerástol do jeho hlavnej činnosti. Jeck z platní vyťahuje atypické zvuky a mnohokrát sa zameriava na zvukové nedokonalosti ako praskanie a pukanie platne, z ktorých následne vytvára hypnotické hudobné skladby. Turntablizmus je technika, ku ktorej má každý performer odlišný prístup a preto je štýl každého turntablistu tak rozdielny ako keď počúvame dvoch rozdielnych hráčov na gitaru. Jeck sa hraniu na gramofóny venuje už od jeho počiatkov v 80. rokoch a svoj vlastný štýl rozhodne má: vrstvením atmosférických zvukových útržkov vytvára sugestívne a emocionálne silné plochy. Tento predstaviteľ prestížneho vydavateľstva Touch má svoju rokmi preverenú techniku hrania zvládnutú vynikajúco aj naživo a v priestoroch A4 sa o tomto môže už čoskoro presvedčiť aj bratislavské publikum.

jeck5

Jonáš Gruska je meno, ktoré znalcom lokálnej, zvukovo odvážnej hudobnej scény netreba predstavovať. Tento absolvent Inštitútu sonológie v Haagu sa po ukončení štúdia vrátil späť do svojej rodnej Bratislavy a v súčasnosti sa venuje viacerým aktivitám, súvisiacich so zvukovou tvorbou. Okrem vlastnej hudobnej tvorby je hlavou čoraz úspešnejšieho experimentálneho vydavateľstva LOM, ktorý má meno už aj na medzinárodnej scéne, vyrába vlastné elektronické nástroje a hlavne dáva na LOMe priestor scéne, ktorá sa svojím poňatím vymyká šablónovitému chápaniu hudby. Jeho hudobný záber začína pri zvukoch prírody a nášho okolia, ktoré zaznamenáva vo svojich terénnych nahrávkach a končí pri niekedy až masívnej psychedélii počítačom generovaných skladieb, kde aplikuje svoje technické znalosti zvuku a kompozície. Preto bude Jonáš v tento večer Phillipovi Jeckovi viac než len podporu – svojou vždy zvedavou a sviežou hudbou pomôže vytvoriť skvelý hudobný večer, ktorý v Bratislave môžete zažiť len zriedka.

jonas-gruska

Philip Jeck / Touch, UK, Jonáš Gruska / LOM Label, SK 11.03.2016 / Piatok /A4 Bratislava  / 20.00

Zdroj: A4