GRAPE 2017 – ĎALŠÍCH ŠESŤ MIEN NA

Už máš lístok na Grape festival 2017? Ak nie, tak rýchlo kupuj! Organizátory uverejňujú ďalších šesť interpretov, ktorých môžeš vidieť  12. – 13. augusta na pieštanskom letisku.

The Temper Trap

Chalani zo skupiny Temper Trap sa dali dokopy pred 12 rokmi v Austrálii, momentálne pôsobia hlavne v Londýne, teda pokiaľ sa práve nenachádzajú na turné. Preslávila ich najmä skladba Sweet Disposition z ich debutového albumu Conditions z roku 2008, ktorá sa objavila aj na soundtracku k obľúbenému filmu (500) Days of Summer a ktorá sa dostala na popredné miesta v hitparádach v Belgicku, Írsku a Veľkej Británii. Skupina v zložení Dougy Mandagi, Jonathan Aherne, Toby Dundas a Joseph Green hrá sympatický indie rock s prvkami euforického elektro popu. O ich kvalite určite presvedčili aj Coldplay a Rolling Stones, s ktorými už stihli koncertovať ako predskokani. Ani prostredie festivalov im určite nie je neznáme, majú za sebou vystúpenia na takých podujatiach, akými sú Glastonbury, Lollapalooza či Coachella. Zatiaľ majú na konte dokopy tri albumy, ten posledný s názvom Thick as Thieves s energickým singlom Fall Together vydali minulý rok a vy si ich budete môcť užiť už toto leto na piešťanskom letisku.

Sub Focus & ID (DJ Set)

Drum & bassový producent Sub Focus, vlastným menom Nick Douwma, ktorý pochádza z Veľkej Británie začínal svoju hudobnú kariéru tam, kde by ste to možno nečakali. Ako veľký fanúšik rocku a kapiel ako Nirvana ako 11-ročný založil s kamarátmi rockovú kapelu. Zlom nastal vtedy, keď sa mu pod ruky dostal počítačový softwér na produkovanie elektronickej hudby, ktorý mu doslovne zmenil život. Inšpiráciou mu boli najmä skupiny ako The Prodigy a The Chemical Brothers, ktorí takisto miešali gitarovú a elektronickú hudbu. S drum & bass hudbou začal koketovať približne v druhej polovici 90. rokov prostredníctvom interpretov ako napríklad Goldie. Svoju vášeň pre elektroniku bral len ako záľubu až do ukončenia školy, keď sa začal rozhodovať, kam povedú jeho kroky. Najmä vďaka podpore svojich kamarátov sa rozhodol začať s posielaním svojich demo nahráviek hudobným vydavateľstvám. Tak si ho všimol aj prominentný šéf labelu RAM Records, Andy C, ktorý bol unesený každou jeho skladbou. Medzi jeho najznámejšie počiny patria skladba Rock It z roku 2009 a produkoval aj veľký hit Kickstarts od Exampla. Na Grape Festivale sa predstaví na Suzuki Stage aj so svojím dvorným MC ID.

Metrik

A pri elektronike ešte zostaneme – ďalším z mien je Metrik, producent z Londýna, ktorý produkuje na labeli Hospital Records. Ako sám hovorí, vyrastal na synth a dance hudbe 80. a 90. rokov a to sa prejavuje aj na jeho tvorbe, ktorá ma sklony byť euforická a melodická. Takisto je veľkým fanúšikom filmov a snaží sa z nich zachytiť drámu a emócie, ktoré sa potom snaží pretaviť do svojej hudby. Výber skladieb, ktoré remixuje, nie je náhodný a vo väčšine prípadov je to pocta pôvodným interpretom. Priznáva, že jeho najväčšou inšpiráciou sú Eric Prydz a DJ Fresh, takže bolo preňho prirodzené, že práve skladby týchto dvoch umelcov si vybral na spracovanie. Pretvoriť popový track na drum and bassový je preňho vždy výzvou a zábavou. Okrem už spomenutých má vonku remixy mien ako Swedish House Mafia, Martin Garrix alebo Dirtyphonics.

Seafret

Toto duo hrajúce alternatívnu hudbu pochádzaja z Anglicka tvorí ho Jack Sedman a Harry Draper. Stretli sa v ich domácom meste Bridlingtone na jednej z open mic night a obaja ten večer zostali unesení z vystúpenia toho druhého. Ihneď sa dohodli na ďalšom stretnutí a čo bolo potom, si iste každý viete domyslieť. Nikdy sa však nedohadovali na tom, ako presne by mala znieť ich hudba, hovoria, že to všetko k nim prišlo prirodzene. Ich debutový album Tell me it’s real vyšiel v januári minulého roka a chalani majú už za sebou nejeden úspešný koncert, medzi tie najvydarenejšie patrí live vystúpenie v BBC. Počas ich koncertov ľahko spoznáte Jacka, ktorý spieva a zabáva ľudí medzi pesničkami, zatiaľ čo Harry na svoj prejav využíva jedine hudbu. Svoje hudobné nadanie predvádza striedavo na akustickej gitare, klavíri a elektronickej gitare. Ich pesničky sú často o láske(a aj tej neštastnej), takže v auguste uvidíme, koľko fanyniek pôjde z ich koncertu so zlomenými srdcami.

Little Hurricane

Táto čerstvá kapelka pochádza zo slnečného San Diega v štáte Kalifornia a na svete sú od roku 2010. Neuverili by ste, ale bubeníčka Celeste |“C.C.“ Spina a frontman “Tone” Catalano sa našli vďaka populárnemu americkému webu Craigslist – obrovský internetový inzerčný portál všetkého možného. Ich hudba sa dá zadefinovať ako ako indie rock šmrncnutý troškou minimalistického blues. Medzi hudobníkov, ktorí ich najviac ovplyvnili radia nesmrteľných The Beatles, Van Morrison alebo aj Gorillaz. Prvý album Homewrecker vydali v roku 2011 a o rok nato zaň už dostali cenu Album of the Year na lokálnych San Diego Music Awards. Na nich viackrát bodovali aj s ostatnými albumami – doteraz ich dokopy vydali 4, ten posledný s názvom Same Sun Same Moon v tomto roku.

De Staat

Príbeh tejto holandskej formácie dokazuje, že aj skromné začiatky môžu viesť k veľkým veciam. Všetko to začalo ako záverečný školský projekt frontmana Torreho Florima, vďaka ktorému uzrel svetlo sveta ich debutový album Wait for Evolution v roku 2009. V tom čase už De Staat bola plnohodnotná kapela, ktorá si po ich energických koncertoch získavala stále viac a viac pozitívnych ohlasov. Ich stageová reputácia bola už taká vysoká, že do roka vystupovali na festivaloch ako Sziget, Pinkpop, Lowlands a dokonca si zahrali aj na Glastonbury, takže určite sa máme načo sa tešiť. Hudobne sa radia k alternatívnemu či elektronickému rocku. Ich druhý album Machinery vydaný v roku 2011 je opisovaný ako temné zvukové dobrodružstvo, ktoré poslucháča vezmú do zákutí bluesu, funku a elektra. Za svoje nasledujúce tri albumy chalani pozbierali nejednu prestížnu cenu, a okrem iného stihli aj vystupovať ako predskokani skupiny Muse v rámci ich európskeho turné. Určite si ich na Grape nenechajte ujsť !

Michal Dzubina, Tamara Zaťková