GRAPE 2017 PRIDÁVA ĎALŠIE ŠTYRI MENÁ

Grape festival, ktorý sa uskutoční 12. – 13. augusta na pieštanskom letisku rozširuje svoj bohatý lineup. Pridáva dalšiu štvoricu zahraničných interpretov.

The Naked and Famous

Táto mladá kapelka pochádza z Nového Zélandu, aj keď momentálne žijú a tvoria v LA. Dali sa dokopy v roku 2008 počas štúdii na hudobnej škole v Aucklande, keď Alisa Xayalith (keyboard) a Thom Powers (gitara) nahrávali EPečko spoločne s klávesákom Aaronom Shortom. V roku 2009 sa k nim pridali David Beadle a Jesse Wood a odvtedy fungujú v tomto zložení. Na svojom konte majú zatiaľ 3 albumy, ten posledný nesie názov Simple Forms a pochádza z neho aj singel Higher. Ich fanúšikovia mali pred jeho vydaním opodstatnený dôvod na obavy – Alisa a Thom sa totiž pred jeho releasom rozišli. Obidvaja sa ale zhodujú, že by bola veľmi veľká škoda zahodiť toľko rokov spoločnej práce. Mnoho ich skladieb bolo použitých v rôznych populárnych seriáloch, ako napríklad Gossip Girl či Leftovers z produkcie HBO a pecku Young Blood poznáte určite aj vy. V ich tvorbe miešajú elektronický indie rock s prvkami new wave, sythpopu a post-punku. Zaujímavý je pôvod ich názvu, ktorý vypožičali z Trickyho skladby Tricky Kid, ktorý v nej zas cituje grungových The Presidents of the United States of America.

Zola Jesus

Zola Jesus je Američanka zo štátu Arizona, ktorá rada používa meno Nika Roza Danilova odkazujúce na jej predkov z Ruska, Ukrajiny a Slovinska. Nika s hudbou začala už od mala, ale možno z konca, ktorý by ste nikto nečakali – ako 7 ročná začala skúšať operný spev pomocou nôt a hlasových nahrávok. Zlom nastal v teenegerských rokoch, keď sa preorientovala na rockovejšie veci. Svoje alter-ego nazvala Zola Jesus po francúzskom spisovateľovi Emile Zolovi a Ježišovi Kristovi. Tento krok opisuje ako snahu odcudziť sa rovesníkom, čo hovorí, že sa jej aj čiastočne podarilo, keď niektorí ľudia odmietali vysloviť meno Zola Jesus kvôli svätokrádeži. Hudobne sa radí k žánru elektropop alebo synthpop Medzi jej obľúbených hudobníkov, ktorí ju zároveň inšpirovali sa radia Ian Curtis, Lydia Lunch, Diamanda Galás, Throbbing Gristle a Swans(ale takisto aj presladený pop a klasické árie). Nahrávať začala doma používajúc klávesy, bubny a ako sama hovorí “všetko čo mala po ruke”. Za jej debutový sa považuje album Stridulum II, na ktorom kombinuje všetky skladby z rovnomenného EP vydaného v roku 2010 s troma zo štyroch skladieb z EP Valusia.

Formation

Táto kapelka pochádza z južného Londýna, konkrétne z Wimbledonu a je okolo nich už dlhšie poriadne rušno. Niektorí ich dokonca porovnávajú k LCD Soundsystem a vďaka ich nadchádzajúcemu niekoľkomesačnému turné to vyzerá na to správne smerovanie. Ich koncerty sú energické a naplno vás pohltia, a fanúšikovia crowdsurfingu si tiež prídu na svoje.

Fanúšikom Beyoncé určite neunikne zhoda názvu tejto kapely s rovnomenným songom od tejto divy. Členovia tejto kapely priznávajú, že na začiatku im to aj troška pomohlo, keď si ich po zverejnení singlu Formation na internete našlo mnoho ľudí, ktorí pôvodne hľadali novinku od Beyoncé. Ale s určitosťou môžeme povedať, že určite nepotrvá dlho a chalani sa presadia svojou vlastnou hudbou. Pätica vo svojej tvorbe používa prvky disco groovy rytmov s trochou punku. Medzi ich múzy patria umelci ako Fugazi, John Maus, Ornette Coleman alebo David Bowie.

Haus

Haus je začínajúca britská indie kapela z Londýna. Predstavte si Two Door Cinema Club bez výkyvov nálad alebo Foals na začiatku ich kariéry. Chalani Daniel, Lyle, Ellis, Sam a Ashley sa stretli počas štúdii na hudobnej škole a za sebou majú už kopu koncertov nabitých nesmiernou energiou, takže v sobotu na Grape festivale na ich koncerte určite nebudeme chýbať.

Michal Dzubina, Tamara Zaťková