GRAPE 2017 už o necelé 4 týždne!

Rok sa s rokom stretol, a nás o necelé 4 týždňe čaká a neminie pre mňa jeden z festivalových highlightov leta – festival Grape, ktorý sa v dátume 11-12. august tradične uskutoční na piešťanskom letisku. Na čo všetko sa môžeme tento rok tešiť?

Organizátori Grejpu nesklamali ani tento rok, a už začiatkom roka nás navnadili na nadchádzajúci ročník perfektným vizuálom, o ktorý sa postaral Matúš Bence. Nejaký ten týždeň sú vonku aj citylighty, ktoré máš možnosť zhliadnuť aj v tvojom meste, a TV + rádio spoty s premakanou peckou Old Skool, od jedného z účinkujúcich, Metronomy. Na zverejnenie dresscode a hlavnej témy festivalu sme si síce museli chvíľu počkať, ale určite je veľmi zaujímavá, a je ňou téma kmeňová – nejedná sa o kmeň stromu ale niečo na štýl novodobého indiánskeho kmeňu, do ktorého patria všetci fanúšikovia dobrej hudby, festivalov a letnej odviazanej zábavy. Tak čo, k akému kmeňu patríš ty? Dresscode funguje štýlom, že si svojimi kamošmi dohodnete nejaké spoločné poznávacie znamenie alebo rovnaký doplnok, vďaka ktorému budete ľahko rozpoznateľní. Fantázii sa medze klasicky nekladú, takže sme veľmi zvedaví, čo všetko sa bude mihať na asfaltovom runwayi a v okolí.

Čo sa ubytovania týka, pre tých luxusnejších, ktorých už omrzelo zakaždým so sebou vláčiť celú festivalovú výbavu, spacáky, stany a altánky, ktoré sa aj tak v nedeľu po festivale nikomu nechce skladať späť, sú opäť pripravené stanové mestečká TENT INN a CHILL VILLAGE. Tent inn ako vždy ponúka postavený stan pre dve osoby s dvoma karimatkami a dekami, zatiaľ čo Bell Tenty v Chill Village sú naozaj príjemné a priestranné 5-miestne stany vybavené nafukovacími matracmi a dekami. Priam buržujské ubytovanie je v oboch prípadoch strážené vlastnou recepciou, takže nikto nepovolaný sa tam nemá šancu dostať. Alebo žeby „challenge accepted“? V každom prípade si tieto vymoženosti zaobstaráte cez shop na oficiálnej internetovej stránke festivalu.

O to, aby sme počas dvoch dní nepomreli od hladu a smädu, bude takisto dokonale postarané. Hlavným pivným partnerom ostáva z minulého roka overený Staropramen zo Smíchova. Chýbať nebude ani starý dobrý zlatistý mok írskeho pôvodu, nesúci meno Jameson, pre tých, čo im pivo a nealko nestačí, a radšej siahnu po niečom tvrdšom. Netreba zabúdať na info, že do areálu nie je povolené nosiť si vlastný alkohol (a ani nealko), tak to treba všetko vypiť v piatok na parkovisku, lebo o to môžete poľahky prísť. Keby niekomu napadlo prekvapiť pečeň, na udržiavanie zdravého pitného režimu budú slúžiť cisterny s pitnou vodou. Ponuka jedál bude takisto pestrá ako každý rok, na svoje si prídu gurmánski fajnšmekri, aj ľudia, ktorí si festival nevedia predstaviť bez tradičnej cigánskej v žemli, či zemiakovej placky.

Na Grejpe tradične nájdete aj letnú edíciu obľúbeného podujatia Urban Market, kde nájdete módne dizajnové kúsky spoločne s rôznymi sprievodnými aktivitami. Takže keď si tá správna nákupná maniačka, určite túto zónu nevynechaj a obohať svoj šatník novými štýlovými kúskami a doplnkami.

Novinkou tento rok bude spolupráca s novým press partnerom, s denníkom SME. Na prvý deň festivalu je pripravená tlačená príloha vo vydaní denníka so všetkými podstatnými informáciami, a takisto nepretržité online spravodajstvo. Fotky a statusy na sociálnych médiách označené hashtagom #SMEnaGRAPE budú zaradené do žrebovania o lístky na budúcoročnú edíciu Grape Festivalu, alebo aj o ročné predplatné internetového vydania denníka sme.sk. Tak hor sa spamovať fejsbúčiky a instagramy! Denník SME bude zastrešovať aj diskusie a workshopy počas festivalu, napríklad diskusiu o veľmi aktuálnej téme hatespeech, a workshopy o tvorení dobrých blogov, či príspevkov na Instragram.

Tak takýto bude tohtoročný Grejp. Žeby sme na niečo zabudli? Ešte sme si predsa nepovedali, kto všetko nám bude hrať do nekonečného krepčenia počas celého festivalu. Tento rok nás čakajú naozaj exkluzívne mená. Headlinerov je hneď niekoľko, z Británie do Piešťan zavítajú hneď tri veľké mená, a to našlapané indiečko v podaní Two Door Cinema Club, Tom Odell a už spomenutí Metronomy, nemeckí králi elektroniky Moderat, protinožcov zastúpia The Naked and Famous a Temper Trap. Dupkať na techníčka si budete môcť do rytmov Kollektiv Turmstrasse priamo z Berlína alebo sa lámať na beaty od francúzskych expertov na elektroniku Dirtyphonics, či DJ set od Sub Focusa. Z nežnejších rytmov vystúpia ešte Zola Jesus, Aurora, Cigarettes After Sex, Julius Meyvant a Seafret. Z domácej scény sa môžeme tešiť na Korben Dallas, Billy Barman, Medial Banana, Katarziu či Fallgrapp. O hip-hop sa nám postarajú také mená ako Vec, Vladimir 518, Tóno S, Boyband alebo Supa. Toto je samozrejme len výber z celého line-upu, tešiť sa môžete na mnoho ďalších skvelých interpretov. Vidíme sa v Piešťanoch, už nech sme tam!

Na pripomenutie ešte aftermoovie z minulého roka:

Napísala: Tamara Zaťková