G’s Bday Party: Profil Jay Rome!

Jay Rome sa narodil v nemeckom Frankfurte.  V súčasnej dobe však žije vo Viedni, kde pomáha utvárať miestne scénu svojím typickým d’n’b štýlom. Je šéfom kvalitného liquid funkového labelu Blu Saphir, jeho sesterského labelu Digital Blus a aby toho nebolo málo, tak spolu so Syncopixom velí aj ich vydaveteľstvu Sync:Saphir.

Každý tretí štvrtok v mesiaci moderuje svoju vlastnú Blu Saphir show na rádiu BassDrive a gramofóny obsluhuje nielen v samotnej Viedni, ale aj v celej Európe a taktiež na iných kontinentoch.

1484271_10152316278667985_1804551759_n

Hoci v súčasnosti sa Jay venuje čisto elektronickej podobe hudby, nebolo to tak vždy. Ako každý správny muzikant začínal na „klasike“ v podobe gitary, bicích a klavíru. Vcelku čoskoro však prišiel na chuť zlámaným rytmom a nástroje nadobro odložil do pomyselného šuplíku. V roku 1995 začína experimentovať s vlastnou produkciou, o pár rokov neskôr spoluzakladá crew System Killaz, pod ktorých hlavičkou si v roku 2001 pripisuje na svoje konto prvý release Checkout na známom nemeckom vydavateľstve Santorin (s flipom Sunrise od Young Ax-a).

O štyri roky neskôr potom prichádza ďalší zlom jeho kariéry. Zakladá svoje vlastné vydavateľstvo Blu Saphir Recordings a prvou platňou absolútne jednoznačne určuje zvuk celého labelu. Contourov track Synapse a Jayova spolupráca s Twintonem, I Try, sa tak stávajú predzvesťou kvalitného liquid funku, ktorý nám Jay naservíroval až pod nos už na 21 plackách. Počas 10 rokov fungovania labelu sa v bagu mnohých DJs usadili bez ciarky pre Blu Saphir typické modré dosky bez ciarky s menami ako Kaleb, Contour, Bungle, Ill Esha, Roy Green & Protone, Muffler, Electrosoul System, Cloud 9, Blue Motion, Paul SG, Implex

47787_486063457984_5689103_n

V 2007 prichádza s nápadom založiť Digital Blus. Ako je zrejmé už z názvu, týmto vydavateľstvom sa zameriava na digitálne (MP3) releases. Snaží sa dať priestor nádejným producentom, ktorí síce produkujú kvalitný materiál, no zatiaľ sa im nepodarilo dostať svoje tracky na vinyl. Zvukovo sa label približuje svojej matke a nájdete na ňom veci od The Ego & DJ Roots, Malaky, Sinistar, Mjazzy & DJ Chap, Furney, Cutworks. Kjell … Určite nesmiem zabudnúť aj na spolupráce s jeho veľmi dobrým kamarátom Paul-om SG. Menovite Amity EP, Ocean Drive, Pheelesha, či ich remix skladby Sienta od UK producenta Loz Contreras.

Ako už bolo spomenuté v úvode, vedľa Blu Saphir a Digital Blus DJ-Rome tiež odštartoval projekt spolupráce s vydavateľstvom Syncopix Recs, a tak vznikol Sync:Saphir. Jeho cieľom je tlačiť vpred čerstvý minimal, deep a liquid dnb od nových talentovaných producentov ako aj starých, už zabehnutých bez ciarky harcovníkov. Pod touto značkou vyšli dva Sampler Vinyly, Automatic Lover LP od ruského producenta Queensway-a a VA Sync:Saphir CD album s menami ako Paul B, Enei, Syncopix, Joe Syntax

BLU SAPHIR

Jay sa však nesústreďuje len na vlastné vydavateľstvá. Ruka v ruke s Mad Vibes vydal v rámci The Collabo EP na Sidechain Audio pecku Pretty Girls a o 4 roky neskôr skladbu My World.  V spolupráci s Blueprint track Sunset na Soul Deep a za zmienku stojí ešte Collectivism EP na LTJ-ovom Good Looking. Na tomto EPčku makal opäť s Paul-om SG.

Okrem šéfovania labelom a vlastnej produkcie je Jay tiež skvelý DJ a bavič. Jeho sety sú plné energického liquid funku a párty hitoviek, mixáž presná a rýchla. Ako inak, že? DJ-Rome predviedol svoje mixing skills takmer po celom svete a v sobotu 19. Júla sa o nich môžete presvedčiť aj na vlastné uši v Hide Park-u v Nitre, kde sa bude konať skutočne naložená narodeninová oslava ;-)

Bližšie info o akcii a súťaže o voľné vstupy aj na Facebookovej stránke akcie!

Všetci ste srdečne vítaní.
Tešíme sa na vás.
G & friends

10440252_10152475546663554_7448329797291563584_n

Zdroj: G