HEX má novinku „Ľahký song“, spieva v nej Robo Grigorov!

Skupina HEX má nový „Ľahký song“! Autorom hudby chytľavej piesne je Peter „Ďuďo“ Dudák, text napísal Martin „Fefe“ Žúži. Chalani vravia, že do veselej melódie sa im nik nehodil lepšie ako otec slovenského reggae Robo Grigorov.

Legendárny hitmaker si s nimi v piesni rád zaspieval a dokonca si sám napísal text svojej pasáže. Jemne ironický singel vyvoláva radostné pocity a nabáda, aby sme sa v našich životoch priveľmi a zbytočne netrápili. „Ľahký song“ je predzvesťou nového albumu, na ktorom HEXáci intenzívne pracujú v štúdiu Sono pri Prahe. Vyjsť by mal na prelome septembra a októbra. Vypočujte si novinku, v ktorej Ďuďov hlas ladí s hlasom Roba Grigorova!

Chalani z HEX-u prichádzajú s unikátnou novinkou! Svoje umelecké sily spojili s legendárnym Robo Grigorovom a výsledkom je „Ľahký song“. Hudbu k nemu napísal Peter „Ďuďo“ Dudák, autorom textu je Martin „Fefe“ Žúži.

„Názov „Ľahký song“ vyplynul už z prvého nápadu. Bola to jednoduchá melódia na troch akordoch. K nej potom vznikol aj jemne ironický text o tom, že sa netreba príliš trápiť a len si tak životom plávať, čo sa dá možno niekde v prímorskom rezorte, ale nie v nasej bežnej slovenskej realite. A z textu následne vychádza aj produkcia, ktorá pieseň ladí do takého nášho poňatia letného reggae s elektronickými deephouse kudrlinkami,“ vysvetľuje autor hudby a spevák Peter „Ďuďo“ Dudák.

Minulý rok na jar priniesol Ďuďo tento nápad a ja som, hneď ako mi ho predviedol, napísal základ textu. Robím to tak skoro vždy a ukazuje sa, že prvotná emócia je tá najdôležitejšia. Atmosféra pesničky mi evokovala kultové dielo Monty Python Život Briana, v ktorom zaznie aj legendárna pieseň „Always Look on the Bright Side of Life”. Touto témou sa zaoberá aj „Ľahký song“. Každý z nás sa za niečím ženie, kladie si viac, alebo menej reálne ciele. Máme stres a strach z budúcnosti, peňazí, lásky, šťastia. Pesnička sa snaží v refréne odľahčiť tému komplikovanosti života budhistickým pohľadom na svet. Treba žiť v prítomnom okamihu, „tu a teraz” a ten si aj náležite užívať,“ dopĺňa autor textu a gitarista Martin „Fefe“ Žúži.

V „Ľahkom songu“ nahrali dychové nástroje členovia skupiny Polemic. Hosťuje v ňom legendárny Robo Grigorov, ktorý si s HEXákmi rád zaspieval.

„Dlhšiu dobu sme rozmýšľali, kto by mohol byť hosťujúcim spevákom v strednej časti, rozmýšľali sme o mladej generácii spevákov, o slovenských rapperoch… Napokon nám napadol Robo Grigorov, ktorého považujeme za otca reggae na Slovensku. Robo sa toho zhostil absolútne fantasticky a dodal skladbe ďalší rozmer,“ vraví basgitarista Tomáš „Yxo“ Dohňanský.

„Od začiatku bola v songu taká raggamuffin pasáž, kde sme chceli rýchly intenzívny rytmický spev. Robo Grigorov si dokonca sám napísal text, ktorý ladí so zvyškom piesne a dodal jej šmrnc. Ja sa z toho teším, lebo Roba stále počúvam, hlavne piesne z obdobia kapely Midi. Je to jeden z najlepších spevákov na Slovensku a táto spolupráca je pre nás veľká česť,“ vyznal sa Peter „Ďuďo“ Dudák.

„Ľahký song“ je predzvesťou nového albumu, na ktorom chalani intenzívne pracujú. Nahrávajú ho v Česku, v legendárnom štúdiu s ešte legendárnejším zvukárom Milanom Cimfem. Fanúšikov ním plánujú potešiť na prelome septembra a októbra.

„Piesní na albume bude 10 až 11, to sa upresní pri finalizácii. Všetko budú absolútne novinky, žiadnu sme doteraz nehrali ani inak neprezentovali. Album vzniká v štúdiu SONO v obci Nouzov, asi 20km od Prahy. Je to asi najlepšie vybavené štúdio na území Česka a Slovenska. Pridanou hodnotou je zvukár, spolumajiteľ štúdia, a dnes už aj kamarát Milan Cimfe. A je to štúdio, odkiaľ sa nedá len tak si odbehnúť do Bratislavy, takže sa viac vieme sústrediť na prácu,“ teší sa bubeník Tibor „Tybyke“ Szabados.

HEXáci už s albumom finišujú, zostáva im nahrať len dve piesne. Vypočujte si z neho prvú novinku „Ľahký song““! Skupina HEX vznikla v roku 1989 a patrí k najúspešnejším slovenským kapelám. V súčasnosti hrá v zložení  Peter „Ďuďo“ Dudák, spev, gitara, klávesy, Martin „FeFe“ Žúži, gitara, Tomáš „Yxo“ Dohňanský, basová gitara a Tibor „Tybyke“ Szabados, bicie. Mnohé jej hity zľudoveli a má na konte viaceré významné hudobné ceny. HEXáci sa už tešia na letné koncerty po celom Slovensku, najbližšie budú headlinerom na Bratislavskom majálese 7. mája na Tyršovom nábreží. Informácie o skupine nájdene na https://www.hex.sk/https://www.facebook.com/HEXOFFICIAL/?fref=ts

Zdroj: PH