Hlavnými ťahákmi elektronickej scény na Colours of Ostrava sú Danger, Clark, Telefon Tel Aviv aj Nathan Fake.

Elektronická hudba sa tento rok dočkala na medzinárodnom hudobnom festivale Colours of Ostrava veľkého zastúpenia. Tanečné rytmy, ambient či down-tempo, doplnené o projekcie. Vedľa hviezd, ktoré vystúpia na dvoch hlavných pódiách ako Caribou, Rudimental, Clean Bandit, The Cinematic Orchestra alebo Klangkarussell, sa predstaví celkom osemnásť projektov, ktoré patria k tomu najzaujímavejšiemu zo súčasnej zahraničnej aj domácej elektroniky, ale na ktoré “v hitparádach nenarazíte”, ako podotýka dramaturg scény Adam Kaňa.

Väčšina z nich zahrá v jednej z hál zrekonštruovaného Dolu Hlubina, kde vznikne špeciálny Electronic stage, tri z nich potom po obrovskom ohlase po ich oznámení z kapacitnych dôvodov na Agrofert Fresh stage. Vďaka Electronic stage vznikne na Colours of Ostrava nová afterparty zóna, ktorá v piatok a v sobotu bude otvorená na rozdiel od celého areálu až do 5 hodiny rannej.

K hlavným hviezdam tohtoročného elektronického výberu patrí britský experimentálny producent Clark z kultového labelu WARP Records, francúzky producent Danger vystupujúci s maskou so svietacimi očami, ktorý hrá francúzsky electro/house ovplyvnený videohernou a filmovou estetikou 80’s, ďalej berlínsky majster minimalistického techna Christian Löffler, ktorý vo svojich skladbách kombinuje melancholické polohy s euforickými a jeho kompozície ovplyvňuje aj vážna hudba, minimalizmus, indie rock či jazz.

Ďalším významným zástupcom francúzskej elektronickej scény je The Toxic Avenger pomenovaný podľa legendy béčkovej kinematografie, ktorý vo svojich setoch predvádza vlastný noisový zvuk. Z Veľkej Británie príde Nathan Fake, ktorý dosť zásadne ovplyvnil nielen britskú techno scénu. Emóciami nabité skladby s prvkami techna a ambientu prinesie do Ostravy bývalý člen koncertnej zostavy Nine Inch Nails Joshua Eustis pod hlavičkou Telefon Tel Aviv DJ set, ktorý okrem toho predstaví aj vedľajší projekt Sons of Magdalene.

Nemecko na Electronic stage zastúpi SCNTST, ktorý vytvára ojedinelý zvuk s vlastnými neobvyklými metódami – napr. samplovaním zvukov pomocou starej videokamery. Britská formácia Vessels prešla zvukovo od post-rocku až k živej elektronike a ich albumy produkoval držiteľ Grammy a producent Sigur Rós či Franz Ferdinand. V Ostrave predstaví dlho očakávaný album Dilate. Kanadský rodák Jake Fairley aka Fairmont prinesie na Colours of Ostrava elektronické minimal techno, ktoré strháva svojou podmanitosťou a osobitosťou.

Z Českej republiky na Electronic stage vystúpi femme fatale českej nastupujúcej electro scény pod pseudonymom MGDLN, synthpopový projekt z Berlína a Prahy pomenovaný Deaths, elektronický live projekt z Brna Kabinet Toma Holiče, trojčlenná formácia Gagarin kombinujúca emocore a 8-bitovú elektroniku, talentovaný producent Aid Kid, projekt Dikolson skladateľa a multiinštrumentalistu Filipa Míšku, elektro-akustická formácia Forma a v neposlednej rade projekt Monikino kino Moniky Mindriakovej a Petra Marka.

K hlavným headlinerom Colours of Colours patria tento rok Björk, Kasabian, Rudimental, St. Vincent, Mika, Caribou, Clean Bandit, José González, The Cinematic Orchestra, Rodrigo y Gabriela, Swans, Klangkarussell, Other Lives, Dillon, Roni Size & Reprazent, Owen Pallett, Sly & Robbie Meet Nils Petter Molvaer, William Fitzsimmons, Faiz Ali Faiz, Avishai Cohen’s New York Division, Black Strobe, Electro Deluxe, Oscar And The Wolf, Choir of Young Believers, Heymoonshaker, The Dumplings, John J Presley, The Mispers, Bazzookas, CoCo & The Butterfields, Nicolas Pellerin et les Grands Hurleurs, Abavuki, The Crooked Fiddle Band, NO Blues a ďalší. Z Českej republiky zahrajú napríklad Zrní v jednorázovom projekte s Janáčkovou filharmonií Ostrava, Tata Bojs, Lenka Dusilová a Baromatika, Bratři Ebenové, Stromboli, Michal Hrůza, Kieslowski, Tvrdý/Havelka, Aneta Langerová, Vladimír Merta Trio, Sto zvířat, Mucha, Lenny, ale aj Jelen.

Celkovo sa uskutoční počas štyroch dní viac ako 200 koncertov, divadiel (Dejvicke divadlo, DaeMen, Anna Polívková a Martha Issová), filmov, workshopov, diskusií či výtvarných aktivít na 15 otvorených aj krytých scénach. Miestom konania sa stane už štvrtýkrát industriálny areál Dolních Vítkovic, ktorý sa však dočká ďalších zmien a vylepšení. Tešiť sa môžete na špeciálny electronic stage, nové priestory zrekonštruovaného Dolu Hlubina aj na nový klub a kaviareň na vysokej peci. Opäť sa stretnete s obľúbenými Drive stage, Full Moon stage, Busking stage, veľkoplošnou projekciou pri hale Gong, dizajnovou WTF Market a Art zónou, svetelnými inštaláciami, veľkým Svetom techniky, koncertnou sálou z bývalého Plynojemu alebo vinárňou v betónovom bunkri. Vďaka Detskej scéne a ďalším detským kútom nájdu zázemie na festivale aj rodičia s deťmi.

V súčasnosti sú k dispozícii štvordenné vstupenky v sieti Eventim. Aktuálna cena platí do 13. júla 2015. V predpredaji sú tiež jednodenné vstupenky, ubytovanie v kempe pri areáli, parkovanie pri areáli a pri kempe. Viac informácii na www.colours.cz.

electronic_stage

Zdroj: Zdenko Hanout / HANOUT PR