Hudobná skupina Musica Medica zahrala Nepočujúcim.

V rámci Medzinárodného týždňa Nepočujúcich, ktorý je každoročne posledný septembrový týždeň, zahrala hudobná skupina Musica Medica koncert pre nepočujúce deti.

Ojedinelé spojenie sa konalo na pôde Základnej školy pre deti so sluchovým postihnutím na Drotárskej v Bratislave. Študenti s rôznym druhom sluchového hendikepu mali možnosť vnímať improvizovanú hudbu z tesnej blízkosti hudobníkov.

„V tejto škole majú v sále rezonančné pódium, ktoré umožňuje cítiť vibrácie tónov priamo z jeho podlahy. Preto bolo približne štyridsať detí s nami priamo na pódiu, na dosah všetkých nástrojov. Bola to jedinečná skúsenosť hrať s vedomím, že mnohé z detí našu hudbu vnímajú telom cez vibrácie pódia, na ktorom sedeli,“ popisuje koncertnú skúsenosť hudobník Boris Čellár.

7f554f67-faec-4ecc-b45c-915d21d497a2

Musica Medica je nadžánrovým spojením osobností z rôznych kútov hudobného sveta. Dvoch profesionálov spojila prapôvodná, mnohokrát opomínaná myšlienka, že hudobný obsah má v prvom rade pozdvihnúť náladu, ducha človeka. Angličan Rami Shaafi ovláda techniku alikvótneho spievania a tiež techniky hry na nástroje, ktoré sú staré niekoľko tisíc rokov. V hudobnej fúzii sa spájajú so zvukom gitár, beat boxu a elektronických efektov súčasnosti, ktoré prináša jazzman Boris Čellár. Vo svojej tvorbe sa obracajú ku zvukovým prejavom, ktoré majú korene v tradícii pôvodných obyvateľov našej planéty, no neboja sa ich spájať so súčasnými piesňovými formami, harmóniami a rytmami dnešnej doby.

Súčasťou hudobného predstavenia bol tiež workshop a ukážka hry na harmonické hudobné nástroje z celého sveta. Rami Shaafi je ich zberateľom. Venuje sa hre na ne už dve desaťročia a deťom ich aj názorne predviedol. Obrovské symfonické gongy, spievajúce misy či austrálske didgeridoo rezonujú pri hre natoľko, že zo vzdialenosti niekoľkých centimetrov sa dajú vibrácie bežne cítiť rukou, aj celým telom.

„Bolo nádherné byť medzi krásnymi mladými ľuďmi a zdieľať s nimi hudbu. Táto spolupráca bola pre mňa hlbokým zážitkom. Boli totiž úplne ponorení do diania a naozaj si to užívali. S radosťou som im predstavil tieto, pre Slovensko netypické nástroje, a ukázal im, ako sa používajú. Pozorovať pri tom ich tváre, keď sa im podarilo na ne zahrať, bolo veľkým potešením. Bolo mi cťou, že som ich mohol stretnúť a teším sa na ďalšiu spoluprácu,“ dopĺňa hudobník a muzikoterapeut Rami Shaafi.

60c249c0-f1ee-45e5-a13f-d20eb3190c84

O tom, že koncert postavený na improvizovanej hudbe nepočujúce deti zaujal, svedčia aj ich reakcie po koncerte.

Majo: Veľmi pútavé, zaujímavé aj pre dievčatá, aj pre chlapcov.
Peter: Originálny zvuk, super!
Mima: Videla som zaujímavé nástroje z ďalekej cudziny.
Matej: Také nástroje som ešte nevidel!
Viktor: Super! Pekné! Aj iné deti by mali také vidieť!

Svoj postreh pridala aj pedagogička Základnej školy pre deti so sluchovým postihnutím: „Akýkoľvek druh sluchového postihnutia deťom nezabraňoval v precítení zvuku a hlavne vibrácií jednotlivých hudobných nástrojov. Polhodinový koncert a následné zážitkové predstavovanie exotických nástrojov zaujali žiakov natoľko, že každý si chcel na nich zahrať. Ďakujem za dobrý nápad, ako Nepočujúcim ukázať netradičné nástroje a sprostredkovať im zvuky hudby.“

Medzinárodný týždeň Nepočujúcich vyvrcholí už túto nedeľu 28.9. oslavou Medzinárodného dňa Nepočujúcich v košickom Auparku od 14:00 h. Verejnosť bude môcť zažiť tichý workshop o kultúre Nepočujúcich s tlmočníkom Robom Šarinom, vyrobiť bicyklom hudbu, ktorú môžu počuť aj Nepočujúci alebo sa naučiť pár posunkov.

Zdroj: Jazz.sk