Hudobný maestro Hans Zimmer skladateľ filmovej hudby zažiaril na Slovensku / 5.máj 2016 Zimný štadión Ondreja Nepelu

Jeden z najväčších hudobných velikánov pôsobiaci vo filmovom priemysle sa objavil aj na našom malom Slovensku. Nejde o nikoho menej významného, než o momentálne najžiadanejšie hudobného skladateľa Hansa Zimmera.

Autora, ktorý sa doteraz podieľal na tvorbe filmovej hudby už pri vyše 150 projektoch. U väčšiny z nich sa vryl zloženými doprovodnými témami nezmazateľne do pamäte filmových fanúšikov. Jeho meno je zárukou kvality, čo značí aj množstvo svetových ocenení na čele s Oscarom! A tak sen filmového fanúšika sa stáva skutočnosťou, s pomyslením: „Práve teraz je tu! Budem na živo vidieť a počuť tvorbu hudobného velikána našej doby!“ A tak v rámci koncertnej šnúry naprieč Európou prišlo aj na jeho zastávku v našom hlavnom meste. Presne 5. mája 2016 na zimnom štadióne Ondreja Nepelu prišlo na ten veľký očakávaný deň.

_MG_3866

Tisíce fanúšikov tohto hudobného tvorcu si v prítmí arény mohlo konečne vydýchnuť. „Dočkali sme sa!“. Vytúžení koncert hneď od úvodu naberal na pompéznosti. Ako prvý z prítmia vystúpil na pódium sám maestro Hans Zimmer, vtedy reflektor žiaril len na jedinú obdivovanú osobu. Netrvalo dlho a postupne sa k nemu pripájali ďalší hudobníci. Pódium začalo pod svetlami reflektorov čoraz viac žiariť. Hravá hudba sa začala čoraz viac stupňovať ako sa pridávali ďalšie a ďalšie hudobné nástroje. O niekoľko minút sme už v nemom úžase mohli nasávať v hudobno nabitej atmosfére prepracované skladby od tých, čo v tomto remesle dominujú. Na pódiu sa nám predvádzalo v tom najlepšom možnom svetle, niečo cez päťdesiat umelcov vrátane chorálového doprovodu. Po dvoch úvodných skladbách sa nám Hans Zimmer aj prihovoril a pozdravil nás v slovenčine. A tým neskončil. Pred určitými hudobnými úsekmi ako bol Gladiátor či Temný Rytier, nám porozprával po anglicky aj pár spomienok z jeho práce pri tvorbe na danej filmovej hudbe.

_MG_3864

V prvej etape koncertu sme mali možnosť si vypočuť skladby z dramatických či historických filmov ako je Sherlock Holmes, Da Vinciho Kód, Piráti z Karibiku, či Gladiátor, kde prišlo aj na na neskutočné zimomriavky pri skladbe „Now We Are Free“. Svoje silné čaro priniesli aj skladby za hudbu Oscarom ovenčeného Levieho Kráľa a nenahraditeľného silného doprovodného hlasu afričana Lebo M (Lebohang Morake). Už pri prvej etape koncertu bol zážitok neopísateľný, dych berúci.

_MG_3857

Po krátkej prestávke sme opäť žasli v nemom úžase. V druhej etape koncertu prišlo na komiksové a sci-fi filmy. Tam už ale razancia hudby naberala na neskutočných obrátkach, intenzita prežitku v aréne stúpala. K tomu sme mali možnosť sledovať aj žiarivé dynamické svetelné efekty. Napríklad taká skladba, alebo lepšie povedané hlavný motív, z nového Supermana Muža z ocele bola priam monumentálna. Silný zážitok zanechala aj skladba „The Electro Suite“ z The Amazing Spider-Man 2. Zážitok sa len a len stupňoval a tak prišlo aj na takpovediac temný úsek! Áno, dočkali sme sa aj obľúbených filmov od režiséra Christophera Nolana a tak sme mali možnosť precítiť skladby z obdivovaných filmov ako Temný Rytier a Návrat Temného Rytiera. Nechýbali ani veľkolepé „varhanové“ skladby zo sci-fi Interstellar, čo malo byť záverom koncertu. Prišlo na nevyhnutné? Keď všetky reflektory zhasli a publikum sa lúčilo s úžasnou partiou umelcov pri standing ovation s dlho trvajúcim potleskom. Nie, ešte nebol koniec, lebo fanúšikovia si vďaka tomuto potlesku nakoniec vyžiadali predĺženie koncertu a tak sme dostali prídavok v podobe niekoľkých silných skladieb z filmu Počiatok. Záver aj tak musel raz prísť a tak sa Hans Zimmer poďakoval a s každým na pódiu si tľapol a nakoniec na diaľku aj s publikom.

_MG_3859

A takto sme ako fanúšikovia filmovej hudby mali možnosť zažiť neskutočný hudobný sviatok, ktorý sa nám navždy vryje do pamäti. Veľká vďaka patrí všetkým, ktorí nám tento koncert pripravili, vrátane Slovenského manažéra koncertu, výborná práca, ďakujeme!

Napísal: Matúš Gajdošech
Foto: Martin Magál – Maggi
maximusfilm