Hviezdy nezávislej scény prichádzajú do Žiliny na Game Days osláviť 10. narodeniny Fest Anča.

V dňoch 30. 6. – 1. 7. sa v rámci Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča uskutoční štvrtý ročník podujatia Game Days s cieľom otvoriť dialóg a premostiť svety digitálnych hier a animovaného filmu. Za úlohu si kladie zoznámiť nielen širokú verejnosť s problematikou tvorby počítačových a konzolových hier prostredníctvom odborných prednášok a prezentácií zahraničných vývojárskych štúdií. V rámci Game Days sa zároveň premietne niekoľko dokumentárnych filmov s hernou tematikou.

Podujatie tento raz poskytne možnosť prezentácie a playtestingu aj mladým tvorcom, ktorí odprezentujú svoje rozpracované hry alebo ich chcú otestovať na hráčoch naživo. Počas Game Days sa zároveň po prvýkrát otvorí aj výstava vznikajúca v spolupráci so Slovenským múzeom dizajnu, ktorej predmetom budú rané slovenské hry z rokov 1987 až 1993. Pre nespavých je pripravené aj polnočné hranie skutočne netradičných hier.

Jedinečné priestory Novej synagógy v Žiline opäť budú žiť digitálnymi hrami, počas dvoch dní vystúpi desať hostí z celej Európy. Programová štruktúra odráža nadchádzajúce okrúhle narodeniny festivalu a pri príležitosti 10. výročia je pripravený špeciálny program zostavený nielen zo zvučných mien, ale aj vychádzajúcich talentov a dnes už etablovaných a vo svete rešpektovaných tvorcov.

Na minuloročný úspech rýchlotvorby herných prototypov nadviažeme druhým Game Jamom, ktorý podporuje tímovú spoluprácu a improvizáciu v kombinácii s posúvaním technických a kreatívnych limitov počas 48 hodín. Na účastníkov čakajú hodnotné ceny.

Medzinárodný festival animácie Fest Anča, ktorého súčasťou je podujatie Game Days, sa začne už vo štvrtok 29. júna a potrvá až do nedele 2. júla. Počas neho budete môcť osobne stretnúť kráľa animovaného hororu Roberta Morgana, ale aj britského experimentátora Paula Busha a mnoho ďalších zaujímavých tvorcov. Medzi atraktívne časti programu patrí prehľad najlepšej svetovej animácie v medzinárodných súťažiach, nočný videomapping na jednu z najstarších pamiatok v Žiline Kostol sv. Pavla na Mariánskom námestí, bohatý večerný program plný koncertov, tanečných párty, polnočných premietaní a slávna Animation Karaoke Battle.

Vstupenky na Fest Anča Game Days si môžete zakúpiť̌ priamo na mieste za 15 EUR alebo na celý festivalový́ program v predpredaji na stránke festivalu festanca.sk.

Program a bližšie detaily o hosťoch, prezentovaných hrách v hrateľnej podobe budeme postupne zverejňovať na oficiálnych stránkach, Facebooku a Twitteri.

Fest Anča Game Days sú́ organizované v spolupráci s neziskovou organizáciou združujúcou tvorcov digitálnych hier na Slovensku SGDA (Slovak Game Developers Association) a najčítanejším slovenským portálom venujúcim sa hrám Sector.sk. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

www.festanca.sk

Zdroj: Fest Anča