Impericon Never Say Die! Tour 2016: Reportáž!

Masívne turné Neve Say Die! Tour, ktoré hostilo viacero známych mien metalovej scény sa tentokrát zastavilo aj na Slovensku.

Väčšinou šlo o spolky, ktorých produkcia sa pohybuje v štýloch ktoré uctievajú skôr mladšie ročníky (death core, metalcore) a tomu teda zodpovedal aj vekový priemer a vzhľad návštevníkov. Pri pohľade na väčšinu z nich som si veru mal chuť zanôtiť známu to pieseň Jiřího Zmožka „Už mi není lásko dvacet let“. Keďže kapiel bolo neúrekom, koncert sa začal o trochu skôr ako býva zvykom a vďaka pracovným povinnostiam som tak prišiel o úvodných Polar a do MMCčka vošiel až pri vystúpení Make Them Suffer. Tí ma však veľmi nezaujali, za čo určite mohol aj nie veľmi kompaktný zvuk, ktorý likvidoval sympatickú snahu týchto Austrálčanov, pohybujúcich sa štýlovo na rozhraní metalcore-u a deathcore-u.

O poznanie lepšie na tom bol progresívno death metalový uragán v podaní Fallujah, ktorí pre mňa predstavovali vrchol celého koncertu. Zaujímavé až snivé melódie v kombinácii s ultrarýchlymi tempami predstavovali určite to najoriginálnejšie čo sa dostalo do uší všetkých zúčastnených, škoda len že ich set trval niečo málo vyše štvrťhodinky.

Následujúci Obey They Brave sa predstavili mixom HC a metalu, bohužiaľ pre mňa totálne nudným a vyčpelým. O nič lepšie na tom neboli ani Carnifex, pre mňa predstavujúci niečo ako „B“ team Suicide Silence a čom ma ich predstavenie len presvedčilo.

Thy Art Is Murder k nám taktiež zavítali od protinožcov, ako jednej z dvoch hlavných kapiel sa im okrem dlhšieho hracieho času dostalo aj dobrého zvuku (škoda len krátkeho výpadku gitarových aparátov), ktorý dovolil aby si všetcinaplno vychutnali ich deathcoreový masaker. Nakoľko v ten večer hlavné hviezdy v podaní Whitechapel v ničom nezaostali, určite väčšina fanúšikov odchádzala v ten večer navýsosť spokojná.

Napísal: Alexander Sucháček
Foto: Jana