Inscenácia Divadla Pôtoň VOJENSKÉ MENO RAMA bude po Banskej Bystrici a Žiline hosťovať aj v Bratislave, v Modrom salóne SND.

Prvá inscenácia Divadla Pôtoň v tomto roku VOJENSKÉ MENO RAMA hosťovala tento týždeň v Banskej Bystrici, Žiline a v piatok 17. marca ju budú môcť vidieť diváci v Modrom salóne SND v Bratislave. Pôvodnú hru pre Divadlo Pôtoň vytvoril ukrajinský režisér Sashko Brama. Ide o skutočný príbeh mladej ženy a jej krajiny, Ukrajiny. Dramaturgia divadla chce poukázať, ako ďaleko a ako blízko máme od Ukrajiny.

„Nezáleží na tom, kde bývame a kto sme, každý z nás má svoju vojnu, svoje útrapy. Často sa stáva, že sa človek zlomí. Príbeh Júlie je príkladom silnej osobnosti. Dúfam, že zdroje jej vnútornej sily vzbudia záujem divákov,“ povedal režisér z Ľvova, Sashko Brama, ktorý bol minulý rok v Bátovciach na rezidenčnom pobyte  a spomínaná inscenácia je práve výsledkom  jeho tvorivej spolupráce s Divadlom Pôtoň. Premiéra bola 6. marca 2017. V pondelok (13. marca 2017) s ňou inscenačný tím hosťoval v Záhrada CNK v Banskej Bystrici, dnes na Stanici Žilina Záriečie. V piatok 17. marca 2017 ju pohostinsky uvedú na pôde Slovenského národného divadla v Bratislave.

Ako povedal riaditeľ Divadla Pôtoň Michal Ditte, na konci marca sa navyše inscenácia odohrá tri krát v Ľvove na Ukrajine. Inscenátori sú zvedaví aj na reakcie ukrajinského publika a tiež či sa nájdu nejaké prieniky medzi prijímaním dvoch susedných krajín.

Vojenské meno Rama dokumentuje príbehy ľudí, do ktorých života nečakane vstúpila vojna a otriasla existenčným jadrom ich reality. Základom je príbeh jednej neuveriteľnej mladej dobrovoľníčky s malou gitarou ukulele. Hrá jednoduchú melódiu a spieva uspávanku o dobrote jedným z najstarších jazykov sveta. Od začiatku vojny znie táto pesnička vo vojenských nemocniciach a na fronte. „Teraz  musí znieť v divadle. Aké sú možnosti umenia vo svete divokej a hnusnej reality, kde neexistuje pravda a víťazstvo, vo svete, kde všetky slová stratili zmysel? Dúfame, že sa nám prerozprávaním jej životného príbehu podarí krok za krokom vytvoriť prúd, ktorý nás zavedie späť k pôvodu ľudstva,“ píše sa v bulletine inscenácie.

Mesiac marec je v Divadle Pôtoň v Bátovciach mimoriadne plným obdobím, na programe je   15 podujatí a 20 sprievodných akcií s aktívnou účasťou 28 umelcov. Na záver mesiaca, 27. marca bude v Bátovciach hosťovať nový projekt Slovenského národného divadla (SND) s kontroverznou inscenáciou Natálka.  Dokumentárne divadlo podľa skutočnej udalosti, ktoré SND uvádza pod značkou „Divadlo proti extrémizmu“ si budú môcť pozrieť študenti Pedagogickej a sociálnej akadémie z Levíc. Milovníkov kina a filmu čaká slovenský dokument Profesionálna cudzinka s možnosťou diskusie s režisérkou Annou Gruskovou (24. marec), ďalej tituly: Realita (25. marec), Hitchcock Truffat (26. marec).

Projekty Divadla Pôtoň z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Viac informácií nájdete: www.poton.sk

Sashko Brama (1988), vlastným menom Oleksandr Palianyčka, je ukrajinský nezávislý divadelný aktivista, režisér, scenárista a dramatik. Študoval reklamný dizajn na Umeleckom inštitúte Salvadora Dalího v Kyjeve, bol dramatikom v nezávislom divadelnom združení Wind of Change. Neskôr študoval divadelnú vedu na Univerzite Ivana Franka v Ľvove, absolvoval viacero seminárov a workshopov pre dramatikov a režisérov. Jeho režijným debutom bola inscenácia vlastnej hry Bravčová pečeň, ktorá vznikla v rámci projektu Divadlo moderného dramatika v Akademickom divadle Lesa Kurbasa

v Ľvove. Sashko Brama sa angažuje najmä v experimentálnom investigatívnom divadle, ktoré je založené na dokumentárnych materiáloch – vytvoril viacero autorských diel, napríklad Diplom – dokumentárnu inscenáciu o ukrajinskom systéme vzdelávania. Od roku 2011 sa jeho inscenácie hrajú na festivaloch v Ukrajine, Poľsku a Nemecku.

Zdroj: Zuzana Golianová, PR manažérka Divadla Pôtoň