Iron Man 3

Na scénu prichádza ďalšie pokračovanie úspešnej komiksovej série o cynickom ale geniálnom priemyselníkovi Tonym Starkovi, ktorý si postupne napravil svoje ego miliardárského playboya ako železný ochranca Iron Man. 

Zároveň ide o film, ktorý nadväzuje na megahit Jossa Whedona Avengers. A ani v tomto prípade to nebude mať Tony najľahšie, aj keď je stále snaživý a napreduje s vývojom svojich železných oblekov, vymýšla až neskutočné vylepšenia, sa mu za chrbtom nenápadne formuje jeho nový protivník. Tým kto by ho mal dostať na kolená je nevyspitateľný Mandarin, dominujúci vo svete teroru ako nikto doteraz. Hlavne keď dokáže zaútočiť na to najcennejšie čo máte, keď to najmenej čakáte…

O filme: Iron Man 3 je iný ako jeho predchodcovia. Je temnejší? Áno. Je drsnejší? Určite. Čím ale asi najviac prekvapí je jeho dospelejší výzor. Dokonca dospelejší ako všetky Marvelovky pred ním (ak odhliadneme od Bladea či Punishera) a servíruje nám temný akčný thriller s poriadnym psychologickým zázemím charakterov. Za túto zmenu môže hlavne zmena režisérského postu, keď po zručnom Jon-ovi Favreau-ovi prišla na radu niekdajšia scenáristická legenda vycibrených hlášok z hitov ako Smrtonosná zbraň či Posledný skaut režisér  Shane Black. Black ako režisér nie moc známy ale za to jeho predošlí debut Kiss Kiss Bang Bang(2005) sa stretol s veľkou priaznou kritiky ale i fanúšikov dobrej akcie v doprovode vychytených hlášok, neodmysliteľnou súčasťou filmu tam bol tiež Robert Downey Jr., ktorý si vtedy týmto počinom tak trošku reštartoval upadajúcu kariéru.

Komiksoví žáner je v posledných rokoch dosť sledovaný, napreduje, pretvára sa, občas troška experimentuje, či dokonca rázne inovuje a má to svoj zaslúžený efekt, lebo vďaka týmto veciam to naberá aj na intenzite v rámci záujmu filmových fanúšikov. Na tejto obrovskej pozornosti má určitý podiel aj účinkovanie umelecky nadaných hercov, ktorý dokážu z prvoti jednotvárnej postavy dostať maximum svojím prednesom ako v tomto prípade to urobil v úlohe Mandarina uznávaní herec Ben Kingsley. Ako zloduch Mandarin nám ponúkne asi to najväčšie charakterové  „zlomové“ prekvapenie čo sa záporných postáv týka. Herec Guy Pearce samozrejme nezaostáva, dobre oponuje a podfarbuje svoju postavu.

Čo sa týka samotného príbehu, ten je naozaj vrstevnatý a veľmi dobre prepracovaný, hlavne kde nejaký ten zvrat dokáže milo prekvapiť, či dokonca pobaviť. Nuž a ani tento počin spolu z ostatnými Marvel-ovkami sa nevyhne porovnaniu, že sa akosi moc schématicky inšpirujú v poslednej dobe v štýle uznávaného Christophera Nolana. Ide napríklad o výsluch s Whiplashom v Iron Man 2, porazenie a následné povstanie hlavného hrdinu v Iron Man 3, či  dospelejší tón Amazing Spider-man. V každom prípade je tretí Iron Man iný než predošlé diely, príbehová paleta je rôznorodá, takže každý si tam môže nájsť niečo čo ho nadchne. A rovnako ako dokáže ponúknuť precíznu prehľadnú dych vyrážajúcu akciu, dokonalú trikovú stránku, či odzbrojujúce frky, dokáže občas miestami zaváhať troška laxnými povrchnými scénami, čo by bola asi jediná výčitka ktorá sa ale pri danom filmovom súste dá prepáčiť. Takže keď zhodnotíme film ako celok doplňujúci túto hrdinskú sériu, tak je dobré že sa uberal práve týmto smerom príbehovej pestrosti.

Komerčný ohlas Iron Man 3 (k 9.6.2013):
Rozpočet: $200 milionov
Otvárací víkend v USA:  $174,144,585 (historicky 2.najvyšší)
Tržby v USA: $396,159,803
Tržby mimo USA: $802,300,000
Tržby Celosvetovo: $1,198,459,803

pre porovnanie:
Iron Man zarobil Celosvetovo: $585,174,222
Iron Man 2 zarobil Celosvetovo: $623,933,331
Iron Man 3 zarobil Celosvetovo: $1,198,459,803

V Slovenských kinách od 2.5.2013

Napísal: Matúš Gajdošech, spolupráca Dalibor Šiveň