Islandská indiefolková senzácia Of Monsters and Men na Colours of Ostrava.

Že islandská hudba nie sú len pomalé zasnené skladby spievané severským jazykom, ale napríklad aj rozjarené indiefolkové piesne v angličtine s nákazlivými refrénmi, dokáže tento rok na festivale Colours of Ostrava pri svojej českej premiére úspešná islandská kapela Of Monsters and Men.

Päťčlenná formácia, ktorá vznikla v roku 2010, prerazila už svojim debutovým albumom My Head is an Animal s hitom Little Talks, ktorý dosiahol vo viacerých krajinách na vrcholy rebríčkov a stal sa “letnou hymnou” roku 2011. Of Monsters and Men sa hneď po vydaní tohto debutu dostalo od odborných médií prirovnanie ako “Mumford & Sons z Islandu” alebo “noví Arcade Fire”. V roku 2013 Islanďania získali cenu European Borded Breakers Award a ich skladby zazneli napríklad na soundtracku The Hunger Games: Catching Fire či v traileri filmu Walter Mitty a jeho tajný život.

2016_01_06_omam

Riaditeľka festivalu Zlata Holušová vyzdvihuje na ich hudbe “prekomponovanosť akustických nástrojov s gitarami a klávesmi, vťahujúce vokálne harmónie, precítené hlasy speváčky Nanny Bryndís Hilmarsdóttir a Ragnara Þórhallssona, neskrývané nutkanie vytiahnuť atmosferické balady do hutne znejúcich popových výšin a metaforické príbehy čerpajúce z ríše zvierat a prírodného okultizmu…

Veľký úspech v Spojených štátoch, nasledovaný odozvou polovice sveta, vystrelil skupinu od roku 2012 na nekonečné koncertné turné na podporu debutového albumu. Očakávanie nasledovníka ju ale nakoniec donútilo hektické cestovanie stopnúť a priviedlo k premýšlaniu čo dalej. Tvrdenie, že medzi debutom a novinkou Beneath the Skin z roku 2015 je rozdiel ako medzi čiernou a bielou, Nanna počas nahrávania vysvetlila: “Náš prvý album je ako stvorenie z nejakého sci-fi, ale album, na ktorom práve pracujeme, je pravý opak – je veľmi osobný, ľudský.” Krehké folkovanie a štadiónové hity bez straty toho, čím sú Of Monsters and Men charakteristickí, sa na druhom albume preťalo s masívnejším rockovým zvukom, bez toho aby pritom skupina zanevrela na popovú priamočiarosť.

O koncertnej sile tohto islandského fenoménu sa prvýkrát budú môcť presvedčiť aj diváci v Českej republike – na festivale Colours of Ostrava 2016.

Pätnásty ročník Colours of Ostrava sa uskutoční od 14. do 17. júla 2016 opäť v unikátnom industriálnom areáli Dolních Vítkovic v Ostrave. Prvými oznámenými menami sú napríklad Passenger, ANOHNI, Slowdive, Caro Emerald, CC Smugglers, The Unthanks alebo My Baby.

V predaji je v túto chvíľu limitovaná edícia štvordenných vstupeniek za 77,03 € v sieti Eventim.sk v limitovanej edícii 5000 kusov.

Colours of Ostrava 2015 navštívilo viac ako 43.000 návštevníkov a ponúkol cez 300 programových bodov na 16 otvorených a krytých scénach.

Festival okrem letnej akcie usporiada aj samostatný koncert britského speváka Miku 25. mája 2016 v pražskom Fórume Karlín. Vstupenky na toto vystúpenie sú už taktiež v predaji v sieti Eventim.

2016_01_06_cover

Zdroj: Zdenko Hanout / HANOUT PR